Bitmaps En Ermee Werken

Inhoudsopgave:

Bitmaps En Ermee Werken
Bitmaps En Ermee Werken

Video: Bitmaps En Ermee Werken

Video: Bitmaps En Ermee Werken
Video: The basics about: Bitmaps and Vectors 2024, Mei
Anonim

Bij het bestuderen van digitale afbeeldingen is een van de eerste onderwerpen de typen. Deze omvatten vector- en bitmapafbeeldingen. Een onderscheidend kenmerk van deze laatste is de pixelstructuur.

Bitmaps en ermee werken
Bitmaps en ermee werken

Welke afbeelding heet een bitmap

Bitmaps zijn opgebouwd uit kleine vierkante deeltjes die pixels worden genoemd. Deze vierkanten zijn georganiseerd in een speciaal rechthoekig raster. De belangrijkste kenmerken van bitmapafbeeldingen zijn hoogte en breedte in pixels en bits per pixel. De laatste waarde geeft aan hoeveel verschillende kleuren er in zo'n vierkant kunnen zitten. Als de bitmap is gebaseerd op het RGB-kleurmodel (Rood Groen Blauw), dan zal elke pixel drie bytes van de gespecificeerde kleuren bevatten, en elk van deze bytes heeft een waarde van 0 tot 255. De uiteindelijke kleur.

De kwaliteit van dit type afbeelding wordt bepaald door de resolutie en kleurdiepte. Het eerste kenmerk spreekt van hoeveel pixels geconcentreerd zijn in de afbeelding, hoe meer hun aantal, hoe hoger de grafische resolutie. Kleurdiepte vertelt over de hoeveelheid informatie die elke pixel bevat; hoe hoger deze waarde, hoe zachter en aangenamer de tinten van het beeld. Het nadeel van rasterafbeeldingen is schalen: wanneer u inzoomt, gaat de scherpte verloren en als de resolutie niet hoog is, kunnen er afzonderlijke pixels verschijnen.

Rasterafbeeldingsindelingen

Grafische rasterbestanden kunnen verschillende extensies hebben, ze gebruiken verschillende methoden voor bestandscompressie en kwaliteitsoptimalisatie, afhankelijk van het gewenste resultaat.

Het eenvoudige bitmapformaat BMP is eigen aan het Windows-besturingssysteem, comprimeert geen bestanden en is daarom vaak groot van formaat.

GIF-afbeeldingen hebben een ondiepe kleurdiepte van 8 bits. Dergelijke afbeeldingen zijn meestal klein en zorgen voor een transparante achtergrond, wat handig is voor gebruik op webpagina's. Maar dergelijke afbeeldingen zijn niet geschikt voor foto's.

Het 24-bits JPG-formaat maakt gebruik van een algoritme voor beeldcompressie met verlies. Het is geweldig voor foto's vanwege de ondersteuning voor miljoenen kleuren, maar elke keer dat je dezelfde foto opslaat, verliest het aan kwaliteit, maar het is klein van formaat.

PNG-bestanden werken met lossless compressie-algoritmen, waardoor het nadeel van JPEG wordt geëlimineerd. De diepte van dergelijke afbeeldingen bereikt 64 bits, wat het mogelijk maakt om het aantal kleuren te verzenden dat gelijk is aan maar liefst 16 miljoen. Een bijkomend voordeel van vectorafbeeldingen van dit formaat is het gebruik van transparantie.

TIFF was het formaat dat werd gebruikt vóór de komst van PNG, maar vanwege de vele variaties en het ontbreken van een enkel verwerkingsplatform, is de ondersteuning stopgezet. TIFF kan afbeeldingen comprimeren met of zonder kwaliteitsverlies.

Aanbevolen: