Waarom Beginnen Videokaarten Te Werken Nadat Ze In De Oven Zijn Gebakken?

Waarom Beginnen Videokaarten Te Werken Nadat Ze In De Oven Zijn Gebakken?
Waarom Beginnen Videokaarten Te Werken Nadat Ze In De Oven Zijn Gebakken?

Video: Waarom Beginnen Videokaarten Te Werken Nadat Ze In De Oven Zijn Gebakken?

Video: Waarom Beginnen Videokaarten Te Werken Nadat Ze In De Oven Zijn Gebakken?
Video: Waarom videokaarten nu zo duur zijn, of zelfs uitverkocht | NOS op 3 2024, Maart
Anonim

Als er strepen en vierkanten op uw computerscherm verschijnen in plaats van het gebruikelijke beeld, is de videokaart waarschijnlijk de schuldige. Als het niet goed werkt, kan de computer helemaal niet worden ingeschakeld. Er is een interessante manier om een defecte videokaart te "reviven".

Waarom beginnen videokaarten te werken nadat ze in de oven zijn gebakken?
Waarom beginnen videokaarten te werken nadat ze in de oven zijn gebakken?

Een videokaart is een aparte eenheid gemaakt in de vorm van een bord met een grafische processor, videogeheugenchips en andere elektronische componenten die de werking ervan verzekeren. Als er problemen zijn met de videokaart, wordt deze eenheid verwijderd en vervangen door een andere. Reparatie van videokaarten in servicecentra wordt niet uitgevoerd, omdat dit te lang en onpraktisch zal zijn.

Als je videokaart niet meer normaal werkt en je nog geen nieuwe kunt kopen, kun je de defecte kaart in de oven bakken. Wat doet het? Het is een feit dat het bord waarop de elektronische componenten en geleidende sporen zich bevinden, is gemaakt van PCB. Microschakelingen en andere onderdelen worden met soldeer op de geleidende sporen bevestigd. Tijdens bedrijf warmt de videokaart meestal op tot hoge temperaturen en koelt vervolgens af. Aan de andere kant hebben textoliet, plastic en koper, evenals andere gebruikte materialen, verschillende treksterkte-indicatoren tijdens temperatuurveranderingen. Als gevolg hiervan worden sommige elementen vervormd en losgemaakt van de geleidende paden.

Uit het bovenstaande kunnen we concluderen dat het roosteren van een videokaart in de oven helpt om het soldeer van sommige elementen te smelten en gebroken contacten te herstellen.

Voordat u de videokaart in de oven plaatst, verwijdert u alle plastic onderdelen om te voorkomen dat ze smelten. Bedek de plastic connectoren met folie. Zet de plank in de oven en verwarm langzaam voor op 100-150 °C. Langzaam opwarmen is hierbij een zeer belangrijke voorwaarde. Laat daarna ook de grafische kaart langzaam afkoelen, zonder hem met je handen aan te raken.

Als u zich zorgen maakt over het plaatsen van uw grafische kaart in de oven, kunt u zachtere herstelmethoden gebruiken. Neem een föhn en gebruik deze om alleen die plekken te verwarmen waar de geheugen- en processorchips aan vast zitten. Alle andere delen kunnen worden afgedekt met folie.

De vraag hoe lang een videokaart op zo'n originele manier "behandeld" zal blijven, heeft geen definitief antwoord. In sommige gevallen enkele dagen, in andere jaren. De levensduur van dit bord hangt grotendeels af van de hoeveelheid en kwaliteit van het soldeer in de verbroken contacten. Soms wordt het frituren meer dan eens herhaald en blijft de videokaart werken. Op deze manier wordt de functionaliteit van zelfs computermoederborden hersteld.

Aanbevolen: