Hoe Maak Je Een Ultrasone Afstandsmeter Op HC-SR04 En Arduino

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Een Ultrasone Afstandsmeter Op HC-SR04 En Arduino
Hoe Maak Je Een Ultrasone Afstandsmeter Op HC-SR04 En Arduino
Anonim

Ik stel een afstandsmeterproject voor op basis van de HC-SR04 ultrasone sensor en het Arduino-bord. De sensormetingen worden weergegeven op het liquid crystal display en de stroom wordt geleverd door een 9 volt batterij.

Projectindeling meetzoeker
Projectindeling meetzoeker

Het is nodig

  • - Arduino-nano;
  • - ultrasone afstandsmeter HC-SR04;
  • - LCD scherm;
  • - lichaam;
  • - batterij "Krona";
  • - 10 kOhm potentiometer;
  • - broodplank;
  • - aansluitdraden.

instructies:

Stap 1

Om te beginnen moet je de juiste maat voor de case kiezen. De grootte hangt af van welk Arduino-bord je gaat gebruiken (UNO, Mini, Nano of een ander), en ook van het formaat van je LCD. Het is mogelijk om een miniatuur LED-indicator met 3 karakters te gebruiken in plaats van het LCD-scherm. Dit is voldoende om de afstand in centimeters weer te geven, omdat de gebruikte ultrasone sensor heeft een meetbereik van 3 tot 400 cm.

Een koffer kiezen voor een afstandsmeter
Een koffer kiezen voor een afstandsmeter

Stap 2

Laten we eens inschatten hoe de onderdelen in het lichaam zullen worden gerangschikt. Knip de gaten uit voor de ultrasone sensor, voor het display en voor de aan-uitschakelaar.

Stap 3

Laten we nu eens kijken naar het circuit van ons apparaat. Voeding - van batterij "Krona" 9 V. Tuimelschakelaar S1 - om het apparaat aan en uit te zetten. Het liquid crystal display (LCD) is standaard aangesloten met een 10 kΩ potentiometer om het contrast aan te passen. LCD en ultrasone sensor worden gevoed door 5 V.

Ultrasoon afstandsmetercircuit
Ultrasoon afstandsmetercircuit

Stap 4

Laten we een schets schrijven voor onze afstandsmeter. Alles is hier eenvoudig. Eerst initialiseren we het LCD-scherm op pinnen 12, 11, 10, 9, 8 en 7 met behulp van de LiquidCrystal-bibliotheek van de Arduino IDE.

Vervolgens verbinden we de trigger- en echo-pinnen van de afstandsmeter met pin 6 en 5 van het Arduino-bord.

Elke 50 ms vragen we de afstand tot de detector met behulp van de functie getDistance () en geven deze weer op het LCD-scherm.

Afstandsmeter schets
Afstandsmeter schets

Stap 5

Nadat we de schets naar het Arduino-geheugen hebben geschreven, kunnen we het apparaat in elkaar zetten. De lay-out van de internals die ik voorstel, wordt weergegeven in de afbeelding. Ik heb het display en de sensor vastgezet met smeltlijm. Het houdt vrij stevig vast, maar maakt het tegelijkertijd mogelijk om de aangesloten delen indien nodig te verwijderen. Het is raadzaam om alles zo te plaatsen dat je verbinding kunt maken met de USB-poort van de Arduino en indien nodig de "firmware" kunt repareren. Wijzig bijvoorbeeld de weergegeven tekst of corrigeer de coëfficiënten voor het berekenen van de afstand. Het kan nodig zijn om het contrast van het LCD-scherm te wijzigen, daarom is het raadzaam om ook een potentiometerversteller beschikbaar te hebben.

De indeling van de binnenkant van de ultrasone afstandsmeter
De indeling van de binnenkant van de ultrasone afstandsmeter

Stap 6

Een versie van het voltooide apparaat wordt op de foto getoond. Het is vrij compact en gemakkelijk te gebruiken. Natuurlijk heeft zo'n apparaat zijn eigen kenmerken. Een aantal belangrijke gebruikstips vindt u aan het einde in het gedeelte met nuttige tips.

Aanbevolen: