Hoe Maak Je Een Decoratief Verlicht Paneel Op Arduino

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Een Decoratief Verlicht Paneel Op Arduino
Hoe Maak Je Een Decoratief Verlicht Paneel Op Arduino

Video: Hoe Maak Je Een Decoratief Verlicht Paneel Op Arduino

Video: Hoe Maak Je Een Decoratief Verlicht Paneel Op Arduino
Video: Hoe gaat dat? Led paneel aansluiten & bevestigen - Ledstrip-specialist.nl 2024, Maart
Anonim

Een optie voor het maken van een decoratief paneel met LED-achtergrondverlichting, die zal worden aangestuurd door een Arduino, wordt voorgesteld. Dit paneel toont het sterrenbeeld Grote Beer en de sterrenbeelden eromheen. LED's zullen de rol van sterren spelen. Om de afbeelding meer mysterie en charme te geven, zullen de sterren in willekeurige volgorde fonkelen.

Decoratief paneel met achtergrondverlichting bestuurd door Arduino
Decoratief paneel met achtergrondverlichting bestuurd door Arduino

Het is nodig

  • -Arduino;
  • - een computer;
  • - LED's;
  • - weerstanden met een nominale waarde van 190..240 Ohm volgens het aantal leds;
  • - aansluitdraden;
  • - multiplex;
  • - brander;
  • - soldeerbout.

instructies:

Stap 1

De eerste stap is om het triplex van de gewenste maat voor te bereiden en voorzichtig te schuren met schuurpapier.

Breng daarna met een eenvoudig potlood op het triplex de afbeelding aan die u op uw paneel wilt zien. Je kunt carbonpapier gebruiken, je kunt het oppervlak in cellen verdelen en met de hand een afbeelding over de cellen tekenen. Of, als je goed kunt tekenen, met de hand tekenen.

Vervolgens branden we het gewenste beeld uit met een brander. Ik denk dat dit geen uitleg behoeft.

Een foto branden op multiplex
Een foto branden op multiplex

Stap 2

Nu moet u bepalen op welke plaatsen u de LED's wilt hebben en op deze plaatsen gaten boren voor de diameter van de LED's. In dit paneel zullen de LED's bijvoorbeeld op de plaatsen van de helderste sterren in het beeld staan.

Bepaal op de achterkant van het paneel de plaats waar het Arduino Nano- of Mini-bord komt en maak er een uitsparing voor.

Ook moeten draden van de LED's worden aangesloten op het Arduino-bord. Het is ook raadzaam om ze in nissen te verstoppen. Dienovereenkomstig moet u groefsporen voor de draden omlijnen en snijden.

Snijgroeven voor draden en Arduino
Snijgroeven voor draden en Arduino

Stap 3

We leggen de draden in de uitgesneden groeven. Ze kunnen worden bevestigd met metalen beugels. Laat de uiteinden van de draden vrij.

Gegroefde draden
Gegroefde draden

Stap 4

Laten we de LED's aansluiten. Onthoud dat elke LED een stroombegrenzingsweerstand van 180 tot 240 ohm moet hebben. Daarom solderen we eerst een weerstand aan een van de pootjes van elke LED.

Steek vervolgens de LED's in de geboorde gaten. Plaats beide benen en de weerstand langs de uitgesneden inkepingen.

De LED-draden worden in de groeven bevestigd en staan in nauw contact met elkaar. Daarom moeten ze van elkaar worden geïsoleerd met een diëlektricum. Het is raadzaam om stukken krimpkous te hebben en deze op de uiteinden van de draden te plaatsen voordat u aan de draden van de LED's soldeert. Als er geen buis is, zijn stukjes cambric of een andere isolator voldoende.

Daarna solderen we de led-poten aan de draden en bevestigen we ze ook met metalen beugels.

We verbinden LED's met het paneel
We verbinden LED's met het paneel

Stap 5

Installeer het Arduino-bord op zijn plaats in de voorbereide groef.

We solderen de draden van de LED's. Het is handig om de positieve draden (anodes) van de LED's aan de digitale of analoge uitgangen van de Arduino te solderen, en de aarde apart naar een bus te brengen en alle draden van de kathodes van de LED's naar deze bus te solderen.

Arduino aansluiten
Arduino aansluiten

Stap 6

Nu het hele elektronische gedeelte in elkaar zit, gaan we het paneel decoreren met een mooie lijst van een foto of foto. Je kunt het frame vastzetten met tinnen hoeken.

We versieren het paneel met een frame
We versieren het paneel met een frame

Stap 7

Het blijft om een schets te schrijven en te uploaden naar de Arduino. Een variant van de schets wordt getoond in de afbeelding.

LED's aangesloten op digitale pinnen zonder PWM-functie (we hebben gekeken naar pulsbreedtemodulatie in een van de vorige artikelen) zullen oplichten met een constante helderheid. En anderen, verbonden met de PWM-pinnen, zullen periodiek hun helderheid wijzigen. Bovendien worden de vertragingstijd en het pinnummer willekeurig ingesteld binnen een bepaald beperkt bereik. Dit simuleert het fonkelen van sterren.

Paneel schets
Paneel schets

Stap 8

Laad de schets in het geheugen van Arduino. Het paneel is klaar!

Vanaf de telefoonoplader via een mini-USB-kabel leveren we stroom aan de Arduino … en bewonderen we het resultaat van ons werk!

Aanbevolen: