Hoe Een Condensator Te Controleren Zonder Te Solderen?

Inhoudsopgave:

Hoe Een Condensator Te Controleren Zonder Te Solderen?
Hoe Een Condensator Te Controleren Zonder Te Solderen?

Video: Hoe Een Condensator Te Controleren Zonder Te Solderen?

Video: Hoe Een Condensator Te Controleren Zonder Te Solderen?
Video: How to Test Motor Start and Motor Run AC Capacitor of ac fan and compressor 2024, Mei
Anonim

Het gebruik van meerlaagse printplaten, het verminderen van sporen, contactpads leidt ertoe dat het steeds moeilijker wordt om de elementen voor vervanging te solderen. Er zijn verschillende manieren om de prestaties van condensatoren direct op het bord te controleren.

Defecte condensator
Defecte condensator

De moeilijkheden van het controleren van een condensator

Bij het meten van de capaciteit van een condensator op een bord zonder eerst te demonteren, ontstaan er problemen. De condensator is altijd opgenomen in het circuit en kan naast andere circuitelementen op het bord staan. Beïnvloed vooral de meting van de capaciteit van de wikkeling van transformatoren, inductantie, zekeringen - ze hebben een kleine weerstand tegen gelijkstroom.

Daarom is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er geen invloed is van dergelijke elementen in de circuits van de gemeten condensator. Als een transistor of een diode in de circuits met een condensator is opgenomen, dan kun je tijdens de meting de afbuiging van de pijl naar een bepaalde positie zien en dalen tot een bepaalde waarde, gelijk aan de weerstand van de overgangen van de halfgeleider. En als er geen kortsluiting is, kan de condensator bruikbaar zijn.

De condensator controleren met een multimeter

Bij aanraking door de sondes van de multimeter wordt een gelijkstroom van de tester aan de condensator geleverd. De condensator zal opladen en de weerstand zal geleidelijk toenemen.

Op een elektronische tester zal de waarde stijgen van negatieve of positieve getallen naar één, wat een weerstand aangeeft die groter is dan het bereik dat is geselecteerd door de keuzeknop. Nadat de testersondes op hun plaats zijn verwisseld, moet de condensator worden opgeladen, het apparaat moet op dezelfde manier werken.

Door de afwijking van de pijl van de pointer-multimeter bij het aansluiten van de condensator en het terugbrengen naar de oorspronkelijke positie, kunt u de maximale afwijking op de schaal zien.

Als u de meetsondes verwisselt, moet de instrumentennaald weer maximaal afbuigen en soepel naar zijn oorspronkelijke positie vallen. Daarna is het noodzakelijk om een vergelijkbare en duidelijk werkende condensator te nemen, en als de testerpijl op het bedieningselement meer afwijkt, werkt de geteste condensator niet.

Als bij het meten en matchen van de voor- en nadelen op de tester en de klemmen van de condensatoren, het apparaat weerstand vertoont, dan is zo'n condensator defect.

De condensator controleren met andere apparaten

Er zijn apparaten waarmee u condensatoren direct op het bord kunt controleren. Dergelijke apparaten werken op lage spanningen om het risico op schade aan andere elementen te verminderen.

U kunt zelf een voorvoegsel voor de tester maken volgens de schema's die in tijdschriften en op internet zijn gepubliceerd. Maar juist door de invloed van andere elementen van de schakelingen is het niet altijd mogelijk om er metingen mee te doen. Meerdere parallel geïnstalleerde condensatoren zullen bijvoorbeeld uiteindelijk de totale capaciteit weergeven.

Aanbevolen: