Hoe Een Condensator Te Kiezen?

Inhoudsopgave:

Hoe Een Condensator Te Kiezen?
Hoe Een Condensator Te Kiezen?

Video: Hoe Een Condensator Te Kiezen?

Video: Hoe Een Condensator Te Kiezen?
Video: How to choose the right capacitor type for a circuit?! || Film vs. Ceramic vs. Electrolytic 2024, Mei
Anonim

De keuze van de condensator voor radio en andere elektronische apparaten moet correct zijn. De betrouwbare werking van de constructie en de veiligheid ervan zijn hiervan afhankelijk. Bestudeer de nodige literatuur voordat u het element in het circuit van het circuit installeert.

Condensator
Condensator

Aanbevelingen voor condensatorselectie

Radioamateurs gebruiken aluminium, tantaal, keramische condensatoren en vele andere. De betrouwbaarheid ervan tijdens bedrijf hangt af van de juiste keuze van een condensator, omdat deze moet worden gebruikt in dergelijke bedrijfsmodi die de gespecificeerde omstandigheden niet overschrijden. Om dit te doen, is het noodzakelijk om de waarden van de nominale parameters en hun toegestane veranderingen tijdens bedrijf, mogelijke modi en elektrische belastingen, ontwerp, indicatoren van betrouwbaarheid en duurzaamheid, installatie-opties, afmetingen en gewicht te bepalen.

De praktijk leert dat de toegestane spanning op het lichaam niet lager mag zijn dan op het elektrische circuit. U kunt meer kiezen met 20-30%. De capaciteit kan binnen + -10% worden gebruikt, maar het is beter om het niet minder te nemen dan op het elektrische circuit.

Als er condensatoren in het voedingscircuit moeten zitten, omzeil de RF (hoge frequenties), dan is het beter om keramiek te gebruiken. Als ze in een frequentie-instelfase moeten worden geïnstalleerd, is het beter om ze met een kleine TKE (temperatuurcoëfficiënt van capaciteit) te nemen, zodat er geen frequentiedrift is. In alle gevallen moeten condensatoren worden gebruikt bij lagere belastingen en lichte belasting (vergeleken met het maximaal toegestane).

Aanvullende informatie over condensatorselectie

De uitgevoerde installatie en bevestiging moet zorgen voor de vereiste mechanische sterkte, uitstekend elektrisch contact en de afwezigheid van resonantieverschijnselen. Hun apparaten (voor bevestiging) mogen het lichaam en de beschermende coatings niet beschadigen en de omstandigheden voor warmteafvoer verslechteren. Het is nooit nodig om condensatoren van twijfelachtige oorsprong te gebruiken (elektrolytische condensatoren, gemaakt van slechte kwaliteit, kunnen bijvoorbeeld exploderen). Het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan het installatiegemak en de aanwezigheid van bescherming van de uitgangscontacten tegen onbedoelde sluiting.

Radioamateurs kiezen condensatoren op basis van hun capaciteiten en bedrijfsspanningen. Maar er zijn nog andere kenmerken om op te letten. Condensatoren hebben nog geen ideale parameters, dus hebben ze eigenschappen als ESR (Effective Series Resistance) - equivalente serieweerstand en ESI (Effective Series Inductance) - equivalente serie-inductantie. Hun capaciteit wordt beïnvloed door temperatuur, spanning, mechanische belasting. Met de verkeerde keuze van condensator, verhoogd stroomverbruik en verhoogd geluidsniveau, kan een onstabiele werking van de hele structuur optreden.

Aanbevolen: