Hoe De Capaciteit Van Een Condensator Te Meten Met Een Multimeter

Inhoudsopgave:

Hoe De Capaciteit Van Een Condensator Te Meten Met Een Multimeter
Hoe De Capaciteit Van Een Condensator Te Meten Met Een Multimeter

Video: Hoe De Capaciteit Van Een Condensator Te Meten Met Een Multimeter

Video: Hoe De Capaciteit Van Een Condensator Te Meten Met Een Multimeter
Video: Demonstratie: Capaciteit van een condensator meten met multimeter 2024, April
Anonim

Vrijwel elke digitale multimeter is geschikt voor het meten van de capaciteit van condensatoren. Met sommige van deze apparaten kunt u de capaciteit direct meten, terwijl u bij andere gebruik moet maken van indirecte meetmethoden.

Hoe de capaciteit van een condensator te meten met een multimeter
Hoe de capaciteit van een condensator te meten met een multimeter

instructies:

Stap 1

Om de capaciteit van een condensator te meten met een multimeter die de juiste functie heeft, sluit u deze aan op de condensator en selecteert u vervolgens het meest nauwkeurige capaciteitsbereik met de schakelaar. Als er een overbelastingsmelding op de indicator verschijnt, schakel het apparaat dan naar een grovere limiet. Ga door met deze schakelaar totdat de meting verschijnt. Lees ze.

Stap 2

Als u een capaciteitsbrug gebruikt, gebruik dan een multimeter als brugbalansapparaat. Verbind het met de overeenkomstige klemmen van de brug via een detector met een filtercondensator en selecteer op de multimeter zelf de DC-microampèremeter-modus. Sluit de condensator aan op de brug, balanceer deze op de minimumwaarde en lees vervolgens de waarde af op de brugschaal.

Stap 3

Als de multimeter geen capaciteitsmeetfunctie heeft, maar er is geen brugbevestiging, gebruik dan de volgende methode. Neem een standaard signaalgenerator. Stel het in op een bekende signaalamplitude die gelijk is aan enkele volts. Sluit in serie een multimeter aan die werkt in de microampèremeter- of AC-milliammetermodus (afhankelijk van de meetomstandigheden), de generator en de te testen condensator. Stel de frequentie zo in dat de multimeter een stroom weergeeft die niet hoger is dan 200 A in het eerste geval en 2 mA in het tweede geval (als de frequentie te laag is, wordt er niets weergegeven). Deel vervolgens de piekwaarde van de spanning, uitgedrukt in volt, door de vierkantswortel van twee om de rms-waarde te krijgen. Zet de stroom om naar ampère, en deel de spanning door de stroom, en je krijgt de capaciteit van de condensator, uitgedrukt in ohm. Bereken vervolgens, als u de frequentie en capaciteit kent, de capaciteit met behulp van de formule:

C = 1 / (2πfR), waarbij C de capaciteit in farads is, π de wiskundige constante "pi", f de frequentie in hertz is, R de capaciteit in ohm is.

Stap 4

Zet de op deze manier berekende capaciteit om in handigere eenheden: picofarads, nanofarads of microfarads.

Aanbevolen: