Wat Is Optische Zoom En Digitale Zoom?

Inhoudsopgave:

Wat Is Optische Zoom En Digitale Zoom?
Wat Is Optische Zoom En Digitale Zoom?

Video: Wat Is Optische Zoom En Digitale Zoom?

Video: Wat Is Optische Zoom En Digitale Zoom?
Video: Digital Zoom vs Optical Zoom in a Smartphone: What's the Difference? 2024, Mei
Anonim

Bij het kiezen van een camera zie je vaak markeringen die wijzen op de aanwezigheid van optische of digitale zoom. Ondanks het feit dat het doel van deze technologie hetzelfde is, is het werkingsprincipe en de kwaliteit bij de output van de twee soorten beeldvergroting radicaal verschillend.

Wat is optische zoom en digitale zoom?
Wat is optische zoom en digitale zoom?

De term zoom komt van het Engelse werkwoord zoom, wat letterlijk 'het beeld vergroten' betekent. Bij het kiezen van een camera laten velen zich leiden door het aantal pixels van de matrix, hoewel deze indicator niet de belangrijkste is. Net als decennia geleden is optica nog steeds de dominante factor in beeldkwaliteit.

Optische zoom

Optische zoom is een manier om een object dichterbij te brengen met een lenssysteem, daarom heet het zo. Optische zoom in fotografische apparatuur bestaat al meer dan een halve eeuw en het hoogwaardige effect van beeldvergroting wordt bereikt met behulp van een speciaal apparaat dat een zoom wordt genoemd, een complex optisch systeem met de mogelijkheid om de focus te veranderen met behulp van meerdere lenzen. Vergroten van het onderwerp door middel van een zoomlens helpt om een beeld op de output te krijgen zonder kwaliteitsverlies. Er zijn twee soorten zoom: met handmatige mechanische scherpstelling of met automatische scherpstelling, wat handig is voor amateurfotografie, maar nutteloos bij het maken van een professionele foto, bijvoorbeeld in de macromodus. Autofocus zorgt niet voor een hoge scherpte bij meervoudig optisch zoomen van het gefotografeerde object. Kortom, bij camera's met autofocus is de vergroting in de regel niet meer dan drie keer, terwijl bij gebruik van een mechanische zoom het object meer dan tien keer dichterbij kan worden gebracht. Het meest voorkomende nadeel van camera's met handmatige scherpstelling en zoom (optische zoom) is het risico dat er stof in de lens komt.

Bij het kiezen van fotoapparatuur met digitale zoom is een middenweg nodig tussen het aantal megapixels van de matrix en de zoom van de zoomlens, want zelfs bij nul en vijf keer zoom ligt het beeld vast op hetzelfde aantal megapixels.

Digitale vergroting

De definitie van digitale zoom kwam samen met de verspreiding van compacte digitale camera's, die in de volksmond "zeepdozen" werden genoemd. De digitale zoom is niet verbonden met de benadering van het object, aangezien het beeld dat op het scherm wordt weergegeven alleen wordt uitgerekt met behulp van de matrix van de camera, een methode van kadreren met een aanzienlijk kwaliteitsverlies.

In reclame voor camera's of gadgets met een camera komt vaak melding van drie of vijf keer digitale zoom. Het is een paradox, maar deze functie is meestal nutteloos, aangezien de 5x digitale zoom de scherpte meerdere keren vermindert.

Bij digitale zoom verliest het beeld zijn scherpte, omdat scherpstellen in dit geval gewoon ontbreekt, omdat scherpstellen en scherpstellen alleen kan als de camera een extra optisch systeem heeft. In de regel is het gebruik van digitale zoom gerechtvaardigd om het onderwerp niet meer dan 40-50% te vergroten, omdat bij een grotere zoom de scherpte van het beeld erg laag zal zijn.

Aanbevolen: