Wat Is Een Digitale Cameramatrix?

Inhoudsopgave:

Wat Is Een Digitale Cameramatrix?
Wat Is Een Digitale Cameramatrix?

Video: Wat Is Een Digitale Cameramatrix?

Video: Wat Is Een Digitale Cameramatrix?
Video: Image Sensors as Fast As Possible 2024, Mei
Anonim

De matrix is een belangrijk technisch kenmerk van elke moderne digitale camera en de kwaliteit van de afbeeldingen hangt rechtstreeks af van de kwaliteit ervan. Hoewel er een mening is dat hoogwaardige optica en de beschikbaarheid van allerlei accessoires - van lichtfilters tot externe flitsers - veel belangrijker zijn dan het "karkas" van een camera, moet je bij het kopen speciale aandacht besteden aan de matrix.

Wat is een digitale cameramatrix?
Wat is een digitale cameramatrix?

De essentie van digitale cameramatrices

Aan het einde van de 20e eeuw vervingen digitale modellen analoge camera's. Hun belangrijkste verschil is het gebruik van ingebouwde elektronische lichtgevoelige sensoren in plaats van film. De digitale camerasensor zet het optische beeld dat door de lens wordt geprojecteerd om in een digitaal signaal. Zowel de details als de algehele kwaliteit van de resulterende afbeeldingen hangen ervan af.

Alle matrices zijn opgebouwd uit vele kleine lichtgevoelige elementen - pixels, die elk één beeldpunt vormen. Sensoren variëren in ontwerp: ze zijn full-frame, back-illuminated, frame- of kolombuffer, progressief of interlaced.

Een van de belangrijkste kenmerken van digitale cameramatrices is de resolutie, dat wil zeggen het aantal pixels. Zoals hierboven vermeld, neemt elk van de pixels licht waar en transformeert het in één punt in het beeld. Hoe meer pixels, hoe meer details. Er moet echter worden opgemerkt dat het najagen van kopieën met de hoogste resolutie nogal zinloos is, aangezien het onmogelijk is om het verschil te zien tussen de foto's gemaakt met een 10 megapixel camera en bijvoorbeeld 12 megapixels met het blote oog.

Grootte doet er toe

Een andere belangrijke parameter zijn de fysieke afmetingen van de matrix. Hoe groter het is, hoe beter, omdat er meer licht op de grotere matrix valt. Daarom zijn compacte amateur "DSLR's" aanzienlijk inferieur in kwaliteit aan oversized professionele camera's. Hoe meer licht op de sensor valt, hoe schoner en natuurlijker de kleuren eruit zullen zien en hoe minder onaangenaam geluid zal zijn. Fabrikanten zijn er echter aan gewend geraakt om het probleem van ruis op te lossen met behulp van aanvullende ingenieuze technologieën (ruisonderdrukkingsalgoritmen).

Ten slotte zorgen camera's met grote sensoren voor een geringere scherptediepte. In de praktijk betekent dit dat de fotograaf de mogelijkheid heeft om het onderwerp te isoleren door de scherptediepte aan te passen. Dat wil zeggen, in eenvoudige bewoordingen, alles wat overbodig is, zal aangenaam wazig zijn.

Helaas geven fabrikanten zelden de grootte van de matrix in millimeters aan, maar geven ze parameters aan in vidicon inches, bijvoorbeeld 1 / 3.2 ", 1 / 1.8", enz. Hier is het belangrijk voor een eenvoudige koper om één ding te weten: hoe groter het getal in de noemer, hoe kleiner de matrix.

Aanbevolen: