Wat Is Een GPU-diode En Wat Is Het Doel Ervan?

Inhoudsopgave:

Wat Is Een GPU-diode En Wat Is Het Doel Ervan?
Wat Is Een GPU-diode En Wat Is Het Doel Ervan?

Video: Wat Is Een GPU-diode En Wat Is Het Doel Ervan?

Video: Wat Is Een GPU-diode En Wat Is Het Doel Ervan?
Video: What is a Diode? (Interactive!) - Electronics Basics 6 2024, April
Anonim

Thermische diodes worden gebruikt om de temperatuur van de GPU in moderne computertechnologie te regelen. De term "GPU-diode" betekent "GPU-diode". Als de temperatuur van de thermische diode te hoog is, kan de computer vastlopen.

Wat is een GPU-diode en wat is het doel ervan?
Wat is een GPU-diode en wat is het doel ervan?

Een GPU-diode is een thermische diode op de grafische verwerkingseenheid (GPU) van een computer. Hij is verantwoordelijk voor het bewaken van de temperatuur van de processor. De GPU houdt zich bezig met grafische weergave, dat wil zeggen, het verwerkt gegevens en geeft deze weer in de vorm van computergraphics. In moderne videokaarten worden GPU's ook gebruikt als een 3D grafische versneller.

Het werkingsprincipe van thermische diodes

Net als conventionele processors worden GPU's warm tijdens hun werking. Thermische diodes worden gebruikt om hun temperatuur te regelen. Deze apparaten kunnen werken in een temperatuurbereik van 80 tot 150 graden. De bovengrens van de bedrijfstemperatuur van de thermische diode wordt beperkt door de temperatuur van de thermische doorslag van de elektron-gatovergang. In het geval van germaniumdiodes kan deze 200 graden bereiken, en in het geval van siliciumdiodes - 500 graden.

Het wijdverbreide gebruik van thermische diodes als temperatuursensoren wordt bepaald door hun lage productiekosten, kleine afmetingen en hoge betrouwbaarheid. De werking van een thermische diode is gebaseerd op het fenomeen van een elektron-gatovergang. Als twee of meer elektron-gat-overgangen worden gecombineerd in één kristal van een diode, kunnen de stroom-spanningskarakteristieken veranderen afhankelijk van externe omstandigheden. Dus, in thermische diodes met een verandering in temperatuur, verandert de weerstand van de junctie, wat leidt tot een verandering in spanning.

GPU-diode problemen

Een veelvoorkomend probleem met GPU-diodes is dat wanneer de GPU zwaar wordt belast, de thermische diode snel oververhit raakt, waardoor de computer vastloopt. De computer wordt alleen vanuit deze status opnieuw opgestart. Vooral vaak komen dergelijke gevallen voor in de zomer, wanneer de lucht in de kamer opwarmt tot 27-30 graden.

Als de temperatuur van de GPU-diode zonder belasting 70 graden is, is dit al een teken van oververhitting. Wanneer "zware" games op de computer worden gestart, kan de temperatuur van de thermische diode oplopen tot 100-120 graden, wat leidt tot het bevriezen van de computer. Natuurlijk is het in dit geval moeilijk om iets te verbranden, omdat de computer is uitgerust met een oververhittingsbeveiliging. Maar constante oververhitting van de grafische processor beïnvloedt de werking van de computer en kan leiden tot een afname van de bron van zijn elektronische componenten.

Hoe oververhitting van een thermische diode te voorkomen?

Om het probleem van oververhitting van de thermische diode te verhelpen, is het in de meeste gevallen voldoende om de videokaart stofvrij te maken, de koelpasta op de GPU te vervangen en te controleren of de koeler goed werkt.

Aanbevolen: