Hoe Gebruik Je De Energie Van De Zon?

Inhoudsopgave:

Hoe Gebruik Je De Energie Van De Zon?
Hoe Gebruik Je De Energie Van De Zon?

Video: Hoe Gebruik Je De Energie Van De Zon?

Video: Hoe Gebruik Je De Energie Van De Zon?
Video: Hoe halen we alle energie uit de zon? 2024, Mei
Anonim

Op een zonnige dag valt er licht op elke vierkante meter van het aardoppervlak, met een vermogen van ongeveer 600 watt. In de meeste gevallen gaat het alleen verloren omdat het bewust niet wordt gebruikt. U kunt er op verschillende manieren nuttig gebruik voor vinden.

Hoe gebruik je de energie van de zon?
Hoe gebruik je de energie van de zon?

instructies:

Stap 1

Als energie van de zon moet worden gebruikt om elektrische apparaten van stroom te voorzien, gebruik dan zonnepanelen. Ze moeten in de fabriek zijn gemaakt. De bestaande ontwerpen van zelfgemaakte fotodiodes op basis van koperoxide zijn erg goed voor leuke experimenten, maar door het extreem lage rendement (fracties van een procent) ongeschikt voor praktisch gebruik. U kunt ze echter gebruiken om rekenmachines of horloges van stroom te voorzien door meerdere van dergelijke fotodiodes in serie aan te sluiten. Gebruik anders kant-en-klare batterijen met een efficiëntie van ongeveer tien procent.

Stap 2

Afhankelijk van de benodigde spanning en stroom, sluit u de zonnecellen in serie of parallel aan. Een enkele cel ontwikkelt een spanning in de orde van grootte van 0,5 V, en de stroom die eraan wordt gegeven, hangt af van het gebied en wordt aangegeven in de documentatie. Bij een serieschakeling neemt de totale spanning toe, bij een parallelschakeling de totale stroom. Vermogen is in alle gevallen gelijk aan het product van stroom en spanning.

Stap 3

Laad batterijen niet rechtstreeks van zonnepanelen op. Zodra de zon verdwijnt, opent de batterij, vergelijkbaar met een conventionele diode, en begint de batterij te ontladen. Gebruik een beschermende diode in serie met de batterij. De anode moet naar de positieve pool van de zonnebatterij zijn gericht en zelf moet een stroomsterkte hebben die niet minder is dan de som van de verbruikte en laadstromen. Gebruik een speciale laadregelaar om overladen van de batterij te voorkomen.

Stap 4

Probeer een gecombineerde zonne-windkrachtcentrale te gebruiken. Bij afwezigheid van zonlicht is er bijna altijd wind en vice versa. In dezelfde zeldzame periodes waarin beide afwezig zijn, wordt de voeding uitgevoerd door de batterij.

Stap 5

Gebruik kant-en-klare oplossingen om batterijen van mobiele telefoons tegen de zon op te laden. Een speciale zonnelader kost u ongeveer 2.000 roebel. Het loont zich snel omdat de telefoon de batterij niet vaak hoeft te vervangen (zelfs als de capaciteit afneemt, kan hij overal gedurende de dag snel worden opgeladen).

Stap 6

Als zonne-energie moet worden gebruikt om warmte op te wekken in plaats van elektriciteit, stop dan met dubbele omzetting van energie (eerst in elektriciteit, dan in warmte). Breng direct zonlicht op het medium aan. In dit geval zal de efficiëntie niet gelijk zijn aan tien, maar aan bijna honderd procent. De eenvoudigste manier om een zonneboiler uit te rusten voor een landelijke douche. Het bestaat uit een conventionele loop, horizontaal geplaatst en zwart geverfd. Om te koken zal de zonne-energie geconcentreerd moeten worden met een parabolische spiegel. Om beschrijvingen van deze zonnekokers te vinden, zoekt u naar "zelfgemaakte zonnekoker".

Stap 7

Zelfs als het huis is uitgerust met een elektrisch netwerk, mag het gebruik van zonne-energie niet ten minste gedeeltelijk worden verwaarloosd. Gebruik hem in ieder geval voor het voeden van verbruikers met een laag vermogen (tot 100 W) tijdens perioden als dat mogelijk is, evenals voor het verwarmen van water. Vergeet tot slot niet om overdag gewoon de gordijnen te openen in plaats van de lichten aan te doen - in dit geval gebruikt u ook zonne-energie.

Aanbevolen: