Menselijk Leven In Balans: Waar Gaat Het LHC-werk Toe Leiden?

Menselijk Leven In Balans: Waar Gaat Het LHC-werk Toe Leiden?
Menselijk Leven In Balans: Waar Gaat Het LHC-werk Toe Leiden?

Video: Menselijk Leven In Balans: Waar Gaat Het LHC-werk Toe Leiden?

Video: Menselijk Leven In Balans: Waar Gaat Het LHC-werk Toe Leiden?
Video: Wat is work-life balance eigenlijk en hoe zorg ik voor deze balans? 2024, Mei
Anonim

Veel experts zijn het erover eens dat de ontwikkeling van technologie en menselijke nieuwsgierigheid ooit zal leiden tot een ramp die de hele planeet in een oogwenk zal vernietigen. Het is niet moeilijk om dit te geloven na het bekijken van films als The Terminator. Maar er is een veronderstelling dat er al iets extreem gevaarlijks op aarde is - en de naam is de Large Hadron Collider (LHC).

Menselijk leven in balans: waar gaat het LHC-werk toe leiden?
Menselijk leven in balans: waar gaat het LHC-werk toe leiden?

Motieven voor de oprichting van de Large Hadron Collider

Meestal zijn mensen bang voor wat ze niet begrijpen. Laten we daarom, voordat we de hooivork slijpen en aanvallen, de technologie eens nader bekijken. Ondanks ons begrip van de natuurkunde, de structuur van het heelal en de wetten van de ruimte, weten we nog steeds niet hoe de wereld die we kennen is ontstaan, wat er vóór de oerknal gebeurde en welke theorie alles wat er om ons heen gebeurt moet verklaren.

Er zijn veel ideeën en theorieën (snaartheorie, standaardmodel, superzwaartekracht, etc.) die verschillende mogelijkheden bieden om problemen op te lossen. Maar de valkuil is dat het onmogelijk is om deze ideeën experimenteel te testen omdat we niet genoeg energie hebben. Dit is waar de besparing LHC van pas komt.

Waar hebben we mee te maken?

Afbeelding
Afbeelding

De Large Hadron Collider is een uiterst complexe en krachtige deeltjesversneller. Het hele model wordt gebruikt om protonen en zware ionen met maximale snelheden te versnellen en veranderingen te registreren. Het idee om zo'n technologie te maken ontstond in 1984 en het project werd officieel geïmplementeerd in 2006.

De LHC is een ondergrondse tunnel van 27 kilometer (aangebracht op een diepte van 100 m), uitgevoerd in de vorm van een gesloten ring. Gelegen op 15 km van Genève tussen Frankrijk en Zwitserland. Beheerd door vertegenwoordigers van CERN.

Geloof me, de LHC werd een echte doorbraak voor de wetenschappelijke wereld, omdat het hielp om het bestaan van het Higgs-deeltje ("deeltje van God") te bevestigen, nieuwe elementen te vinden en enkele belangrijke hypothesen te bevestigen of te verwerpen. Met zijn hulp is het in feite mogelijk om zo diep mogelijk in de essentie van de materie door te dringen en daarom de meest fundamentele vragen over het bestaan van alles te beantwoorden.

Om de hoofdtaak te begrijpen, hoeft u alleen Engels te kennen. Het woord 'botser' zelf wordt vertaald als 'degene die botst'. Dat wil zeggen, deze machine botst elementaire deeltjes met maximale versnelling, dicht bij de lichtsnelheid.

Staan we voor totale vernietiging?

Afbeelding
Afbeelding

Lange tijd is de kwestie van de veiligheid van een dergelijk apparaat uitgebreid besproken. Bovendien geloven sommigen nog steeds oprecht dat de explosie van de LHC zal leiden tot de vernietiging van de aarde, op de plaats waarvan een gigantisch zwart gat zal verschijnen. Het moet duidelijk zijn dat de onderzoekers verschillende experimenten en tests hebben uitgevoerd, waaruit blijkt dat dit slechts fictie is.

Maar niet alles is zo eenvoudig. Het standpunt van wetenschapper en natuurkundige Stephen Hawking, die op zijn hoede was voor het gevonden Higgs-deeltje, is een beetje eng. Hij geloofde dat het boson geen stabiliteit heeft, wat betekent dat het onder bepaalde ongelukkige omstandigheden het verval van het vacuüm zal veroorzaken. Waar leidt het toe? Gewoon om de concepten van ruimte en tijd uit te wissen!

Voor een dergelijk scenario moet de LHC echter planeetbreed zijn. Natuurlijk wordt er momenteel een project ontwikkeld om de botser te vergroten van 27 km naar 100 km. Maar dit is nog steeds niet genoeg om de angsten van Hawking te rechtvaardigen.

Een beetje roddel en argwaan

Afbeelding
Afbeelding

Als CERN echt niets verbergt en de LHC de taken van het botsen van elementaire deeltjes vervult, hoeft u zich geen zorgen te maken over het bestaan van alle levende wezens. Maar sommige vermoedens geven geen rust. Zo zijn er een aantal beroemde en invloedrijke wetenschappers die ervan overtuigd zijn dat de Large Hadron Collider is gemaakt om een portaal naar een andere wereld te openen. Bovendien is het de actie van de LHC die wordt toegeschreven aan verschillende rampen op aarde of abrupte veranderingen in het weer.

De casus van 2016 lijkt interessant. Edward Mantill, die aan het hoofd stond van de nucleaire onderzoeksgroep, pleegde plotseling zelfmoord, nadat hij erin geslaagd was al zijn aantekeningen, ideeën, documenten en ontwikkelingen te vernietigen. Er werd echter een briefje op de tafel gevonden waarin stond dat de LHC baanbrekende kennis opleverde die de hele aarde zou kunnen vernietigen. Hij voegde er ook aan toe dat de botser dient als een sleutel die de deuren naar onbekende werelden ontgrendelt, en wetenschappers hebben al geleerd hoe ze dit moeten doen, maar weten nog niet hoe ze deze "tunnels" moeten sluiten.

Aanbevolen: