Hoe Videogames Het Menselijk Brein Beïnvloeden

Hoe Videogames Het Menselijk Brein Beïnvloeden
Hoe Videogames Het Menselijk Brein Beïnvloeden

Video: Hoe Videogames Het Menselijk Brein Beïnvloeden

Video: Hoe Videogames Het Menselijk Brein Beïnvloeden
Video: How Video Games Change Your Brain 2024, Mei
Anonim

Een zeldzaam persoon weet tegenwoordig niet wat videogames zijn. En voor sommigen zijn ze een echte verslaving geworden. Ontwikkelaars brengen jaarlijks projecten uit met originele graphics, personages en verhalen. Maar laten we eens nadenken over hoe videogames het menselijk brein beïnvloeden? Hoe nuttig of schadelijk is deze hobby?

hoe videogames de hersenen beïnvloeden
hoe videogames de hersenen beïnvloeden

Sinds het begin zijn er gemengde meningen over videogames. Sommige experts prezen ze onvermoeibaar, terwijl anderen ze juist afkeurden en zelfs demoniseerden. In dit verband is een onderzoek uitgevoerd om de impact van videogames op het menselijk brein te beoordelen. Als resultaat werden structurele en functionele veranderingen onthuld in alle delen van de hersenen. Specifiek in neurale vezels die verbinding maken met de temporale, visuele cortex, hippocampus en thalamus. Dit alles toont zowel de positieve als de negatieve effecten van videogames op het menselijk lichaam aan.

  • Aan de positieve kant is training voor langetermijnfocus en selectieve aandacht. Wat betekent het? Ervaren gamers kunnen zich lang concentreren op het uitvoeren van meerdere taken tegelijk of het bestuderen van een groot blok informatie. Dat geldt niet alleen voor games, maar ook voor de werkelijkheid.
  • Ook de hobby voor videogames draagt bij aan de ontwikkeling van het visueel-ruimtelijk denken. Dat wil zeggen, de perceptie en oriëntatie van de gamer in de ruimte verbetert (of verscherpt).
  • Er is ook een positief effect vastgesteld op de rechter hippocampus, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor emoties en herinneringen.

In de loop van het onderzoek werden ook negatieve conclusies getrokken. En ze zijn gerelateerd aan de installatie of het hoofddoel van een videogame - goedkeuring en beloning krijgen. Het feit is dat het de productie van dopamine verhoogt, wat de adrenerge receptoren stimuleert. Een soortgelijk effect op de hersenen en het zenuwstelsel kan worden waargenomen bij mensen met een drugs- en alcoholverslaving. En het is met deze functie dat gokverslaving wordt geassocieerd. Gamers ervaren ook ciderontwenning, d.w.z. terugtrekking uit langdurige onthouding van videogames.

Aanbevolen: