Hoe Het Geluid Te Sturen?

Inhoudsopgave:

Hoe Het Geluid Te Sturen?
Hoe Het Geluid Te Sturen?

Video: Hoe Het Geluid Te Sturen?

Video: Hoe Het Geluid Te Sturen?
Video: Geluiden onder de motorkap die u niet mag negeren | AUTODOC 2024, Mei
Anonim

De meeste geluidsbronnen zenden mechanische trillingen uit in alle richtingen. Slechts een klein deel ervan bereikt de luisteraar. U kunt de efficiëntie van een geluidszender verhogen door deze directioneel te maken. Dan is het op aanzienlijke afstand hoorbaar met een relatief laag vermogen.

Hoe het geluid te sturen?
Hoe het geluid te sturen?

instructies:

Stap 1

Het meest gebruikelijke middel om geluid tegenwoordig te sturen - de hoorn - werd vóór onze jaartelling uitgevonden. Het versterkt het geluid niet, maar concentreert het alleen, zoals een parabolische reflector het licht concentreert. Om een hoorn te maken, maak je een holle afgeknotte kegel van elk licht plaatmateriaal, met een lengte van ongeveer 300 mm, een kleine diameter van ongeveer 30 mm en een grote van ongeveer 200 mm. Zorg voor een handvat voor gebruiksgemak. Zo'n eenvoudig apparaat, hoewel het qua efficiëntie niet te vergelijken is met een megafoon, zal van pas komen voor de leider van een kampeertrip, een begeleider in een kinderkamp, een coach.

Stap 2

Net zoals dezelfde lens kan worden gebruikt in zowel een projector als een telescoop, kan dezelfde hoorn worden gebruikt voor zowel het richten als het vastleggen van geluid. Leun de kleine opening van het apparaat niet naar uw mond, maar naar uw oor, richt het dan op de bron van een zacht geluid en u zult het veel duidelijker horen.

Stap 3

De enige manier om de efficiëntie van een hoorn te verbeteren, is door hem groter te maken. Hierdoor wordt het omslachtig. Om dit te voorkomen, maakt u het apparaat gebogen. Dergelijke hoorns, soms ingebouwd in stoelen, zijn in het verleden gebruikt als primitieve hoortoestellen. Ze werkten effectief, maar waren niet draagbaar. Ook gebogen hoorns zijn essentiële kenmerken van oude grammofoons.

Stap 4

Probeer eens een luidspreker van het juiste formaat tegen de kleine opening van de hoorn te leunen. Degenen aan de zijkanten zullen voelen dat het geluid stiller is geworden, maar degenen die voor het grote gat zitten zullen het volume voelen toenemen. Dit is ook geen toename, maar slechts een herverdeling van energie in de ruimte. De eerste hoornluidsprekers gebruikten ook gebogen buizen - deze oplossing wordt tegenwoordig soms gebruikt, maar voor decoratieve doeleinden. Luidsprekers met gevouwen hoorns komen vaker voor. Zo'n apparaat bestaat uit een luidspreker met een kleine hoorn die in de grote is gericht. De laatste is op zijn beurt gericht tot de luisteraar. Kijk eens naar een megafoon, een luidspreker op een paal, een politieauto en je ziet precies zo'n constructie.

Stap 5

Maar geluid kan niet alleen met een grote hoorn worden gericht. Het fenomeen van slagen tussen trillingen wordt waargenomen in relatie tot zowel elektromagnetische als mechanische golven. Het sturen van echografie vereist een veel kleinere hoorn dan het sturen van hoorbaar geluid. Stel je twee ultrasone zenders voor die op één punt zijn gericht, waarvan er één werkt met een frequentie van 30.000 Hz en de andere met een frequentie van 30.500 Hz. Dan zal een persoon op dit punt door de beats een geluid horen met een verschilfrequentie van 500 Hz. Als je van elektronica houdt, probeer dan dit experiment te herhalen met generatoren en piëzo-elektrische emitters van niet meer dan 10 milliwatt.

Aanbevolen: