Is Een Diodelamp De Toekomst Van De Lichttechniek?

Inhoudsopgave:

Is Een Diodelamp De Toekomst Van De Lichttechniek?
Is Een Diodelamp De Toekomst Van De Lichttechniek?

Video: Is Een Diodelamp De Toekomst Van De Lichttechniek?

Video: Is Een Diodelamp De Toekomst Van De Lichttechniek?
Video: LED 6W IP65 400mm Aluminum Garden Adjustable Bollard Light Spot Modern Outdoor Park Post Lamp 2024, Mei
Anonim

Het wijdverbreide gebruik van diodelichtbronnen doet je afvragen: zal deze technologie in de toekomst een effectieve energiebesparing opleveren of zullen ze door de hoge kosten van producten niet op grote schaal worden gebruikt?

LED-strips
LED-strips

LED-lampen hebben een doorbraak bereikt op het gebied van verlichtingstechnologie en bieden consumenten universele lichtbronnen met een laag stroomverbruik en een bijna onbeperkte levensduur. Het werkingsprincipe van LED's is gebaseerd op het vermogen van bepaalde typen complexe halfgeleiders om fotonen uit te zenden wanneer een elektrische stroom door de pn-overgang gaat. Dit onderscheidt een LED fundamenteel van een gloeilamp, die alleen bij hoge temperaturen licht uitstraalt en een beperkte bron heeft.

De vraag naar het massaal gebruik van LED's voor de gedeeltelijke oplossing van de energiecrisis kan niet eenduidig worden beantwoord. Enerzijds wordt bijna de helft van de elektriciteit in het huishoudelijk en administratief verbruik besteed aan verlichting, dus een vertienvoudiging van dit volume kan het werken aan energiebesparende maatregelen aanzienlijk vergemakkelijken. Aan de andere kant is de productie van LED's een uiterst complex en arbeidsintensief technologisch proces.

Voordelen van LED's ten opzichte van conventionele lampen

Het ontwerp van de LED's gaat uit van een lange levensduur van de lichtbronnen. De afwezigheid van een element dat opwarmt tot de stralingsdrempel in het zichtbare spectrum elimineert het verlies van energie voor de vorming van warmte. Bovendien zijn LED's zeer compact, waardoor meerdere honderden emitters op één paneel kunnen worden geplaatst, waardoor een hoog lichtvermogen wordt verkregen. LED's kunnen in alle klimatologische omstandigheden werken, wat niet kan worden gezegd van gloeilampen en fluorescerende lichtbronnen. Op het gebied van decoratieve verlichting hebben LED's ook een tastbaar voordeel: door de waarde van de geleverde spanning en stroom te veranderen, kun je het vermogen en de kleur van de straling aanpassen, wat onmisbaar is voor lichtreclame.

Nadelen van LED-lichtbronnen

Naast het grootste nadeel, namelijk de hoge kosten van LED-lampen, zijn ze in sommige parameters inferieur aan traditionele lichtbronnen. Het emissiespectrum van LED's is bijvoorbeeld vrij smal. Het licht wordt gegenereerd met een hoge trillingsamplitude, zodat de lichtbron zelf van grote afstand zichtbaar is, maar slechts een beperkt gebied verlicht. Efficiënte warmteafvoer is ook van cruciaal belang voor LED-lampen, omdat de geleider zelf onder hoge temperatuur langzaam vergaat en zijn kwaliteit verliest.

De kwestie van grootschalig gebruik

LED's kunnen in principe traditionele lichtbronnen vervangen, wat een aanzienlijke besparing op het energieverbruik oplevert. Hun hoge kosten zijn geen belangrijk tegenargument. Door de vele malen langere levensduur zijn de kosten van dergelijke lampen vergelijkbaar met die van een gewone lichtbron. Het enige obstakel is het gebrek aan massaproductie en lage populariteit onder de bevolking, maar deze problemen worden in de loop van de tijd opgelost.

Aanbevolen: