Schrijvers Die De Toekomst Voorspelden

Inhoudsopgave:

Schrijvers Die De Toekomst Voorspelden
Schrijvers Die De Toekomst Voorspelden

Video: Schrijvers Die De Toekomst Voorspelden

Video: Schrijvers Die De Toekomst Voorspelden
Video: BANKZITTERS LATEN HUN TOEKOMST VOORSPELLEN 2024, Mei
Anonim

In dit artikel vertel ik over sciencefictionschrijvers die onbewust de toekomst en het heden voorspelden.

Schrijvers die de toekomst voorspelden
Schrijvers die de toekomst voorspelden

1. Gary Steingart

Beeld
Beeld

In 2010 publiceerde Gary Steingart zijn roman 'The Super Sad Story of True Love'. En hoewel hij niet zo ver van de moderniteit was en geen sciencefictionromans schreef, verschenen er voorspellingen in zijn werk over wat nu een gewoon iets is geworden.

Gary noemde datingdiensten, digitale stalking en het verdwijnen van papieren boeken. Toeval? Wij denken van niet.

2. David Brin

Misschien deelde deze schrijver zijn ontwikkelingen met wetenschappers - niet voor niets is hij adviseur van NASA met een graad in natuurkunde.

In 1990 werd Brin's roman Earth uitgebracht, die plaatsvindt in 2038. Op dit moment zijn zijn voorspellingen over de opkomst van sociale netwerken en goedkope digitale camera's al uitgekomen. Ook in het werk wees Brin op een gebeurtenis die veel lijkt op het ongeval in de kerncentrale in Fukushima. In feite gebeurde het in 2011 na een verwoestende aardbeving.

3. Bernard Werber

Beeld
Beeld

Werbers werk op zich is nogal ongebruikelijk en uitdagend: in zijn werken probeert hij altijd mystiek en exacte wetenschappen, fictie en echte verworvenheden, religie en metafysica te mengen. Zijn roman "Star Butterfly" verdient speciale aandacht.

Het vertelt het verhaal van hoe een enigszins krankzinnige, maar gelovende in zijn droom, een ingenieur bedacht een plan om de mensheid te hervestigen op een andere planeet. Om dit te realiseren, verzamelde hij rekruten, ontwierp een ruimteschip en verzette zich toen zeer strijdlustig tegen de autoriteiten, de media en de veiligheidstroepen en vloog nog steeds de ruimte in. Herinnert het niemand eraan?

4. HG Wells

Wells kan met recht worden beschouwd als de meest productieve voorspeller. In het boek People are Gods (1923) sprak hij over draadloze communicatie, in When the Sleeper Wakes (1899) - over audioboeken, televisie en vliegtuigen. The Isle of Dr. Moreau (1896) draait om experimenten met genetische manipulatie en laat zien wat er kan gebeuren als het onzorgvuldig wordt gedaan. In de roman "World Liberated" (1914) hebben we het over atoombommen en de gevolgen van hun uitvinding.

En het werk "War of the Worlds" (1989) vormde de basis voor de bekende film over het conflict tussen de mensheid en een buitenaards ras. Het was H. G. Wells die het laserapparaat uitvond dat door de indringers van Mars werd gebruikt. In Engeland werd zelfs een sculptuur van een statief geïnstalleerd, verwijzend naar de activiteiten van niet alleen de schrijver, maar ook van Steven Spielberg.

In The New World Order (1940) wijdde Wells een hoofdstuk aan reflecties over mensenrechten. De auteur besteedde speciale aandacht aan deze tekst, omdat hij met de hulp "zo compact, duidelijk en verstandig mogelijk de essentie wilde presenteren van wat hij zijn leven lang over oorlog en vrede heeft geleerd". In 1947 nam de VN het project van de schrijver op in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

5. George Orwell

Beeld
Beeld

Zelfs degenen die de werken van de schrijver niet hebben gelezen, weten dat de wereld - en vooral Rusland - zich volgens Orwell ontwikkelt. De meest voorspellende roman was 1984 (1949), waarin de hightech-observatie "Big Brother" wordt beschreven, die altijd waakt over de vrijheid van denken en individualiteit verbiedt. Elke waarheid en historische feiten worden aangepast aan de grillen van de regerende partij.

De hoofdpersoon van het boek is een man genaamd Winston Smith. Het kreeg zijn naam ter ere van Winston Churchill, de leider van de Britse Conservatieve Partij, wiens opvattingen Orwell verachtte. De achternaam van het personage is even belangrijk. Smith is een van de meest voorkomende achternamen in Engelstalige landen. De auteur wilde de eenvoud van het personage en het gebrek aan individualiteit in hem benadrukken, door te zeggen dat hij slechts een radertje in het systeem is. Toen Winston verschillende keren verraad pleegde aan de autoriteiten, werd hij gemarteld en gehersenspoeld, waarna hij zich vrijwillig aansloot bij de leden van de partij waaruit hij eerder had geprobeerd te ontsnappen.

Orwell zag vliegende drones voor zich, werkgevers die bijna overal sociale media, camera's en schermen checken. Ik zou graag willen dat seks op kaarten niet de zoveelste voorspelling van een genie wordt.

6. Jules Verne

Jules Verne is een van de beroemdste Franse schrijvers, die met recht de vader van sciencefiction wordt genoemd. In zijn arsenaal zijn er veel gebeurtenissen en ontdekkingen die hebben plaatsgevonden: het gebruik van waterstof als brandstofbron en ruimtevaart - uit de roman Van de aarde naar de maan op een directe manier in 97 uur en 20 minuten (1865), elektrische onderzeeërs - uit Twintigduizend mijlen onder zee (1870).

In 1889 publiceerde Verne het verhaal One Day of an American Journalist in 2889. Het verwees naar televisienieuwsuitzendingen, videoconferenties en reclametechnieken voor luchtschrijven die door vliegtuigen worden verspreid. "Robur the Conqueror", uitgebracht in 1887, voorspelde het verschijnen van helikopters - de eerste werd in 1939 gebouwd door Igor Sikorsky, die opmerkte dat hij echt geïnspireerd was door Jules Verne.

Sikorsky zei:

7. Morgan Robertson

Beeld
Beeld

Morgan Robertson, geboren in New York, presenteerde in 1898 het boek Futility, or Death of the Titan. Daarin sprak hij over een gigantische oceaanstomer die als onzinkbaar werd beschouwd. Volgens de plot van het verhaal vaart "Titan" in april uit, waarna het in aanvaring komt met een ijsberg in de Atlantische Oceaan. Samen met het schip verdrinken 2.987 passagiers en bemanningsleden. Ze sterven allemaal omdat het schip niet genoeg reddingsboten had.

Op 14 april 1912 herhaalde de grootste oceaanstomer Titanic, die onzinkbaar werd genoemd, het lot van het literaire schip. In werkelijkheid stierven 1.533 mensen door het gebrek aan boten. Ondanks het feit dat het werk van Robertson niet volledig samenvalt met de ramp met de Titanic, zijn de belangrijkste technische kenmerken bijna identiek: de crashtijd is middernacht in april; de oorzaak van de ramp - hoge snelheid in het ijsgebied en ernstige schade aan stuurboord; de reden voor het enorme aantal doden is het gebrek aan het benodigde aantal boten en het vertrouwen van de reders in de kracht van het schip.

Ook in 1914 publiceerde Morgan Robertson het verhaal "Off the Spectrum", waarin de Japanners de Amerikaanse marine op Hawaï aanvallen, wat gebeurde op 7 december 1941.

8. John Brunner

De Engelse sciencefictionschrijver John Brunner bracht in 1968 de roman "Everybody Stand on Zanzibar" uit, die de Apollo, Hugo en 1970 British Science Fiction Association Best Novel awards won. De naam verwijst naar onderzoek naar planetaire overbevolking, volgens welke de hele bevolking van de aarde (op dat moment - meer dan 3,5 miljard mensen) zich op het eiland Man zou kunnen bevinden. In zijn roman beschrijft Brunner de gebeurtenissen van 2010 die plaatsvinden wanneer het eiland Zanzibar, dat drie keer zo groot is als Maine, al nodig is voor dezelfde berekening.

Het boek vermeldt ook het homohuwelijk, wereldwijd terrorisme, decriminalisering van drugs, videochats, hebzucht en consumentisme. En in de Verenigde Staten wordt het presidentschap bekleed door een zwarte man genaamd Obomi. Het klinkt allemaal al eng genoeg en zet je aan het denken.

Aanbevolen: