Hoe De Lens Te Controleren Op Front- En Backfocus

Inhoudsopgave:

Hoe De Lens Te Controleren Op Front- En Backfocus
Hoe De Lens Te Controleren Op Front- En Backfocus

Video: Hoe De Lens Te Controleren Op Front- En Backfocus

Video: Hoe De Lens Te Controleren Op Front- En Backfocus
Video: Back-Focus Adjustment for HD removable lenses 2024, Mei
Anonim

De aanschaf van een lens is voor de meeste fotografen een hele gebeurtenis, wat door de hoge prijs van "glas" niet zo vaak voorkomt. Er moet speciale aandacht worden besteed aan het controleren van de lens voordat u deze aanschaft, zoals: vaak zijn er problemen in de vorm van front- en backfocus.

Hoe de lens te controleren op front- en backfocus
Hoe de lens te controleren op front- en backfocus

Noodzakelijk

  • - fototoestel;
  • - de te testen lens;
  • - statief;
  • - een speciale schaal.

instructies:

Stap 1

Een probleem dat backfocus wordt genoemd, manifesteert zich als een verschuiving in de scherptediepte bij het terugfocussen. Dienovereenkomstig "mist" de lens aan de voorkant naar voren, d.w.z. richting de camera. In dit geval valt het onderwerp dat wordt opgenomen in het onscherpe gebied. Om een lens te testen op front- en backfocus, koop je een speciale weegschaal in een foto-accessoirewinkel. Je kunt het ook zelf maken, download gewoon de schaalafbeelding van internet en print het uit. Voor stevigheid en stabiliteit plakt u de weegschaal op een stuk karton en knipt u de "steuntjes" uit.

Stap 2

Plaats de camera op een tafel of statief, het belangrijkste is om stabiliteit te bereiken zonder te wiebelen. Stel de witbalans in op een stuk papier, selecteer in het cameramenu de spot AF-modus. Stel de modus in op Av (diafragmaprioriteit) en pas de belichtingscompensatie aan binnen het bereik van +1, 3 - +1, 5 LW. Maak alle foto's met een zo groot mogelijk diafragma, hierdoor bereik je maximale nauwkeurigheid. Als je camera is uitgerust met beeldstabilisatie, schakel deze dan uit.

Stap 3

Selecteer de afstand tot het doel zodat alle divisies in het frame vallen. Stel de camera zo in dat het vlak van het scherpsteldoel loodrecht op de optische as van de lens staat. Stel de autofocusmodus (AF-positie) in en stel scherp op één kant. Richt vervolgens op het midden van het doel en maak een foto. Breng de focus naar de andere kant en maak nog een foto. Maak ten minste 10 foto's om de controle te vergemakkelijken.

Stap 4

Bekijk de resultaten op een computerscherm. Als het centrum van het doel (je brandpunt) systematisch over de toegestane waarde (van ongeveer 1/3 naar 1 scherptediepte) "vliegt" en onscherp blijkt te zijn, dan is er sprake van een duidelijke back/front focus. Houd er rekening mee dat niet alleen de lens, maar ook het apparaat zelf kan "missen". Als autofocus "smeert" met verschillende lenzen, ligt het probleem waarschijnlijk in de uitlijning van de camera.

Aanbevolen: