Hoe Een Lens Te Kiezen

Inhoudsopgave:

Hoe Een Lens Te Kiezen
Hoe Een Lens Te Kiezen

Video: Hoe Een Lens Te Kiezen

Video: Hoe Een Lens Te Kiezen
Video: Camera lens kopen, hier moet je op letten! | de Videomakers 2024, Mei
Anonim

Elke aspirant-fotograaf begint, na het verwerven van de eerste professionele techniek, de lens te kiezen die bij uitstek geschikt is voor zijn behoeften. Het enorme aanbod aan optieken dat door winkels wordt aangeboden, bemoeilijkt deze taak echter aanzienlijk.

Hoe een lens te kiezen
Hoe een lens te kiezen

Belangrijkste kenmerken van lenzen

Met behulp van hoogwaardige optica ziet de fotograaf het beeld door zijn camera en kan hij vastleggen wat hij ziet in de focus die hij het leukst vindt. Ook is de kwaliteit van de gemaakte foto grotendeels afhankelijk van de lens. Het belangrijkste en belangrijkste onderdeel van dergelijke optica is de glazen lens, waarvoor de koper in feite betaalt.

Hoe duurder een lens is, hoe hoger de kwaliteit, en hoe groter de lens, hoe hoger de prijs, aangezien er veel goede lenzen in grote toestellen zitten.

De belangrijkste parameter bij het kiezen van een lens is de brandpuntsafstand, die wordt aangegeven in millimeters en kan constant of variabel zijn. Hoe kleiner het getal van de gegeven afstand, hoe groter de kijkhoek. Een belangrijk kenmerk van dergelijke optica wordt ook beschouwd als de diafragmaverhouding, waarvan de kwaliteit van de werking bij weinig licht en de scherptediepte van gebieden afhangt. Met een snelle lens maak je een driedimensionale opname, wat belangrijk is voor portretfotografie en macrofotografie. Geef bij het kiezen van een apparaat de voorkeur aan een model met een vaste diafragmaverhouding.

Een lens kiezen

Qua functionaliteit zijn lenzen onderverdeeld in normale, groothoek- en telelenzen. Standaardoptieken zijn ideaal voor portretfotografie en de hoeveelheid achtergrondonscherpte is afhankelijk van de brandpuntsafstand. Groothoeklenzen worden het best gekozen door professionals die architectuurobjecten, landschappen, mensenmassa's en andere beelden vastleggen die normaal gesproken niet in een normale lens passen.

Ervaren fotografen raden af om lenzen voor algemeen gebruik te kopen, omdat ze ofwel onbetrouwbaar of duur zijn vanwege hun formaat.

Optica met lange brandpuntsafstanden hebben zowel variabele als vaste brandpuntsafstanden. Ze moeten worden gekozen voor het fotograferen van verre objecten die niet kunnen worden benaderd, evenals voor macrofotografie van levenloze objecten, kleine insecten, enzovoort. Om beelden van hoge kwaliteit te verkrijgen, is het raadzaam om een lensmodel met hoog diafragma aan te schaffen dat dekking biedt in het midden- en groothoekbrandpuntbereik en waarmee u zowel landschappen als portretten kunt maken. Ook toestellen met een vaste brandpuntsafstand, die hoge optische eigenschappen hebben en een doordacht ontwerp, zullen een uitstekende keuze zijn.

Aanbevolen: