Hoe Plasma-tv's Werken

Inhoudsopgave:

Hoe Plasma-tv's Werken
Hoe Plasma-tv's Werken

Video: Hoe Plasma-tv's Werken

Video: Hoe Plasma-tv's Werken
Video: How do plasma TVs work? I James May Q&A I Head Squeeze 2024, Maart
Anonim

Plasma-tv's worden steeds populairder bij kopers. Het principe van hun werking is vergelijkbaar met het werkingsprincipe van lcd-tv's, hoewel het ervan verschilt. Plasma-tv's zijn gebaseerd op technologieën die heldere beelden van hoge kwaliteit leveren.

Hoe plasma-tv's werken
Hoe plasma-tv's werken

instructies:

Stap 1

Het belangrijkste element van een plasma-tv is het plasma zelf, een gas dat bestaat uit ionen en elektronen. Wanneer er een lading elektriciteit doorheen wordt geleid, neigen negatieve deeltjes naar het positief geladen gebied van het plasma. Positieve deeltjes neigen naar het negatief geladen gebied. Het resultaat is een enorm aantal botsingen die de gasatomen in het plasma prikkelen, wat leidt tot het vrijkomen van energiefotonen. Neon- en xenon-atomen worden gebruikt om deze fotonen in televisies vrij te geven. Deze ultraviolette fotonen worden vervolgens gebruikt om zichtbaar licht te genereren.

Stap 2

Plasma TV-scherm bestaat uit twee vlakke glasplaten, waartussen honderdduizenden cellen gevuld met gas. Daarnaast zitten er elektroden tussen deze platen. De zogenaamde verticale of adresseerbare elektroden bevinden zich achter de gascellen en de horizontale elektroden bevinden zich voor deze cellen. Deze elektroden zijn verdeeld over het gehele oppervlak van het scherm en vormen een raster.

Stap 3

Om het gas in de cel te ioniseren, laadt de tv de elektroden op die de cel aan de boven- en onderkant kruisen. Dit gebeurt heel snel en vaak, duizenden keren in een fractie van een seconde. Hierdoor vloeit er een elektrische stroom door de gascel, die geladen deeltjes in beweging zet, waardoor de atomen van het gas fotonen van ultraviolet licht afgeven.

Stap 4

De binnenwand van de gascellen is bedekt met een laag fosfor, een stof die licht uitstraalt bij blootstelling aan elektromagnetische straling. Wanneer de gevormde ultraviolette fotonen deze laag raken, worden fotonen van zichtbaar licht uitgezonden, die het beeld op het tv-scherm vormen. Fosforen zijn in cellen (pixels) aanwezig als subpixels en hebben verschillende kleuren (rood, blauw en groen). Combinaties van deze kleuren geven de algemene kleur van de cel. Door de intensiteit van individuele subpixels te verhogen of te verlagen, kunnen de kleuren van het gehele zichtbare spectrum worden verkregen.

Stap 5

Het belangrijkste voordeel van plasma-tv's is de mogelijkheid om zeer grote schermen te produceren. Bovendien is de dikte van dergelijke schermen, in tegenstelling tot CRT-schermen, erg klein.

Stap 6

Een van de belangrijkste nadelen van plasmaschermen is de intolerantie voor langdurige statische beelden, die leiden tot een snelle doorbranding van het scherm. Daarom wordt het niet aanbevolen om dergelijke tv's als computermonitoren te gebruiken. De beeldkwaliteit kan in sommige gevallen minder zijn dan de beelden verkregen op de beste CRT-monitoren, maar blijft nog steeds hoog.

Aanbevolen: