Wat Is Het Verschil Tussen Monitoruitgangen?

Inhoudsopgave:

Wat Is Het Verschil Tussen Monitoruitgangen?
Wat Is Het Verschil Tussen Monitoruitgangen?

Video: Wat Is Het Verschil Tussen Monitoruitgangen?

Video: Wat Is Het Verschil Tussen Monitoruitgangen?
Video: What's the Difference Between Monitors and TVs? 2024, Mei
Anonim

Om een monitor op een computer aan te sluiten, kan een van de momenteel bestaande interfaces (DVI, D-SUB (VGS), HDMI, DispleyPort) worden gebruikt, afhankelijk van welke zich op de monitor bevindt. Om erachter te komen welke het beste is om te gebruiken, kun je alleen begrijpen hoe ze verschillen.

Monitoruitgangen
Monitoruitgangen

VGA-ingang (D-SUB 15)

Een van de eerste interfaces voor communicatie tussen een computer en een monitor, die samen met horizontale en verticale frequentiesignalen een analoog signaal in RGB-kleur verzendt. Deze interface is ontworpen voor gebruik met kathodestraalbuismonitoren. De connector is overwegend blauw en heeft 15 pinnen die in drie rijen zijn gerangschikt. Elke rij is verschoven ten opzichte van zijn buren, zodat de contacten verspringend zijn. Het connectorlichaam is trapeziumvormig om de oriëntatie van de bijpassende connector niet te verwarren wanneer deze is aangesloten. De connector heet D-SUB, terwijl VGA het signaalformaat bepaalt. Deze output is te vinden in LCD-monitoren, maar is qua efficiëntie inferieur aan digitale.

DVI-ingang

De digitale ingang van de monitor, die al is ontwikkeld voor flat-panel monitoren met matrices, waarbij elke pixel wordt weergegeven door een apart vast element. De connector is rechthoekig met afgeschuinde hoeken aan één kant en twee aparte contactgroepen. De hoofdgroep bestaat uit 24 contacten op 3 rijen, de kleinere groep bestaat uit 4 contacten aan de zijkant en gescheiden door een slot, dat ook een slot is.

De DVI-ingang is ontworpen om een digitaal signaal van een videokaart te ontvangen. Het is nauwelijks mogelijk om een CRT-monitor met DVI-ingang te ontmoeten. De interface is oorspronkelijk speciaal ontwikkeld voor gebruik in LCD-monitoren, plasma's en andere soortgelijke apparaten, waar het mogelijk is om het signaal van de videokaart naar de matrix over te dragen zonder extra transformaties. Om de connector van de verbindingsdraad niet aan de verkeerde kant te plaatsen en niet te verwarren, zijn er aan één kant van de connector schuine randen aangebracht en is een extra slot een slot aan de zijkant van de hoofdgroep contacten.

De DVI-connector kan ook een analoog signaal voeren (DVI-A, DVI-I). Er zijn aparte draden en adapters voor elk van de mogelijke verbindingen. Het is belangrijk om ze niet te verwarren bij het aansluiten.

HDMI-ingang

Een connector die verscheen in de loop van de verdere ontwikkeling van digitale interfaces voor monitoren en andere multimedia-apparatuur. Het belangrijkste kenmerk van deze ingang is de mogelijkheid om niet alleen een digitaal videosignaal, maar ook geluid te verzenden. De connector zelf is plat, rechthoekig, met aan de binnenkant een tong met aan beide zijden contactvlakken. Om de bijpassende connector op de aansluitkabel te oriënteren, zijn aan één kant van de connector karakteristieke afschuiningen aangebracht. In dit geval zijn de afschuiningen niet recht, maar licht afgerond, hol naar de binnenkant van de connector.

Via de HDMI interface sluit je meerdere monitoren tegelijk aan of combineer je een monitor en bijvoorbeeld een home cinema.

DisplayPort-ingang

De connector is uitgevonden voor een formaat dat bijna gelijk is aan HDMI, de gegevensoverdrachtsnelheden en de vorm van de connector zijn iets anders. De vorm is rechthoekig en plat. Het slot is aan één van de korte zijden afgeschuinde hoeken. Uiterlijk zijn de connectoren van de laatste twee typen even groot, maar door de aanwezigheid van totaal verschillende sloten kunnen ze niet worden verward en een verbindingsdraad van het verkeerde formaat worden geplaatst.

Aanbevolen: