Wat Is Het Verschil Tussen Laser- En Inkjetprinten?

Wat Is Het Verschil Tussen Laser- En Inkjetprinten?
Wat Is Het Verschil Tussen Laser- En Inkjetprinten?

Video: Wat Is Het Verschil Tussen Laser- En Inkjetprinten?

Video: Wat Is Het Verschil Tussen Laser- En Inkjetprinten?
Video: What's the difference between inkjet and laser printers? 2024, Mei
Anonim

Bij het kiezen van een printer in een winkel dachten velen na over het verschil tussen laser- en inkjetprinters. Welke te kiezen? De technologieën die ten grondslag liggen aan hun werk zijn fundamenteel anders. Inkjetprinters gebruiken vloeibare inkt, terwijl laserprinters poederinkt gebruiken.

De kosten per pagina van een laserprinter zijn erg laag
De kosten per pagina van een laserprinter zijn erg laag

Inkjet printen

Inkjetprinters gebruiken vloeibare inkt bij het printproces. Ze bevinden zich in speciale cartridges die in de printer zijn geïnstalleerd.

Bij inkjetprinters wordt door middel van een printkop inkt op een vel papier aangebracht. Bij sommige printers is het een integraal onderdeel van het ontwerp en fungeren de cartridges als inktreservoirs. Verschillende fabrikanten plaatsen de printkop direct op de cartridge.

Er zijn inktsproeiers op de printkop. De meeste printers gebruiken koppen met enkele tientallen spuitmondjes. Een aantal moderne modellen zijn uitgerust met koppen met honderden sproeiers. Hoe meer, hoe hoger de afdrukkwaliteit.

Er zijn twee hoofdtechnologieën voor het spuiten van inkt. Sommige fabrikanten gebruiken piëzo-elektrische koppen. Anderen gebruiken thermische sproeitechnologie.

Piëzo-elektrische technologie is gebaseerd op het vermogen van piëzokristallen om te vervormen onder invloed van een elektrische stroom. Op een bepaalde manier buigend, creëert het piëzo-elektrische element in de printkop de nodige druk door een druppel inkt van een bepaalde grootte op een vel papier te persen.

Thermisch spuiten gaat ten koste van hoge temperaturen. In de kop zit een verwarmingselement. Wanneer er een elektrische stroom doorheen wordt geleid, warmt het in een fractie van een seconde op, de inkt kookt en vormt bellen. Dankzij hen komt de benodigde hoeveelheid verf vrij op het papier.

Laser printen

Laserprinters gebruiken poederinkt - toner in plaats van vloeibare inkt. Toner wordt in een cartridge gegoten die in de printer is geïnstalleerd.

De belangrijkste onderdelen van laserprinters zijn een drum, een laadrol, een laser en een oven, een fuseereenheid genaamd. De oplaadroller brengt statische elektriciteit over naar de drumeenheid. De laser "tekent" een afbeelding op de trommel, waardoor de lading uit dit gebied wordt verwijderd.

Een vel papier dat door de tonertrechter gaat, trekt de poederdeeltjes naar het ongeladen gebied. Daarna wordt het vel in een voorverwarmde oven geplaatst, waar de toner onder invloed van temperatuur smelt en op het papier wordt gefixeerd.

Vergelijking van technologieën

Inkjetprinten wordt traditioneel beschouwd als een technologie voor thuis. Het is geschikt voor mensen die niet veel printen. Bovendien zijn veel kleureninkjetprinters in staat om foto's van hoge kwaliteit te produceren.

Het grootste nadeel van inkjetprinters zijn de hoge kosten per pagina. Cartridges hebben weinig inkt en zijn snel leeg. De prijs van een set merkcartridges is soms hoger dan de kosten van de printer zelf.

Houd er rekening mee dat een inkjetprinter niet lang stil kan staan - de inkt in de spuitmondjes droogt gewoon uit. Als de kop in de cartridge zit, kan deze worden vervangen. Als het onderdeel is van de printer, kan het permanent worden beschadigd. Zelfs servicecentra reinigen de kop niet altijd en de vervanging ervan zal erg duur zijn.

Als u van plan bent uw printer te gebruiken om foto's af te drukken, moet u rekening houden met hoge kosten. Je hebt speciaal fotopapier nodig, dat veel duurder is dan kantoorpapier. Het inktverbruik, dat al hoog is, zal aanzienlijk toenemen bij het afdrukken van foto's.

Een laserprinter kost meestal meer dan een goedkope inkjetprinter, maar wint qua kosten per pagina. Bovendien kan een enkele tonercartridge enkele duizenden pagina's meegaan.

De afdrukkwaliteit van dit type printer is meestal erg hoog. De afdruksnelheid is indrukwekkend, zelfs voor modellen voor thuisgebruik. Ook is de laserprinter niet bang voor lange downtime.

Aanbevolen: