TFT-display: Beschrijving, Werkingsprincipe

Inhoudsopgave:

TFT-display: Beschrijving, Werkingsprincipe
TFT-display: Beschrijving, Werkingsprincipe

Video: TFT-display: Beschrijving, Werkingsprincipe

Video: TFT-display: Beschrijving, Werkingsprincipe
Video: TFT Thin Film Transistor Screen Display Simple but Knowledge full Video 2024, April
Anonim

TFT-technologieën worden veel gebruikt in moderne huishoudelijke apparaten. Ze worden gebruikt bij de productie van monitoren, televisies, smartphoneschermen, camcorders en vele andere apparaten.

TFT-display: beschrijving, werkingsprincipe
TFT-display: beschrijving, werkingsprincipe

Wat is een TFT-scherm?

TFT (Thin Film Transistor) is vanuit het Engels vertaald als een dunne film transistor. Dus TFT is een soort liquid crystal display dat gebruik maakt van een actieve matrix die door deze transistors wordt aangestuurd. Dergelijke elementen zijn gemaakt van een dunne film met een dikte van ongeveer 0,1 micron.

TFT-schermen zijn niet alleen klein, maar ook snel. Ze hebben een hoog contrast en beeldhelderheid, evenals een goede kijkhoek. Dergelijke schermen hebben geen schermflikkering, dus de ogen worden niet zo moe. TFT-schermen hebben ook geen defecten in de bundelfocus, magnetische interferentie en problemen met de beeldkwaliteit en helderheid. Het stroomverbruik van dergelijke displays wordt voor 90% bepaald door het vermogen van de LED-achtergrondverlichtingsmatrix of achtergrondverlichtingslampen. Vergeleken met dezelfde CRT's is het stroomverbruik van TFT-schermen ongeveer vijf keer lager.

Al deze voordelen bestaan vanwege het feit dat deze technologie het beeld met een hogere frequentie bijwerkt. Dit komt omdat de weergavepunten worden aangestuurd door afzonderlijke TFT's. Het aantal van dergelijke elementen in TFT-schermen is drie keer groter dan het aantal pixels. Dat wil zeggen, er zijn drie kleurtransistors per punt, die overeenkomen met de basis RGB-kleuren - rood, groen en blauw. In een scherm met een resolutie van 1280x1024 pixels zal het aantal transistors bijvoorbeeld drie keer zo groot zijn, namelijk - 3840x1024. Dit is precies het basisprincipe van de TFT-technologie.

Nadelen van TFT-matrices

TFT-schermen kunnen, in tegenstelling tot CRT's, een duidelijk beeld weergeven in slechts één "native" resolutie. De overige resoluties worden bereikt door interpolatie. Ook een belangrijk nadeel is de sterke afhankelijkheid van het contrast van de kijkhoek. Als u dergelijke schermen vanaf de zijkant, bovenkant of onderkant bekijkt, wordt het beeld zelfs sterk vervormd. Dit probleem heeft nooit bestaan in CRT-beeldschermen.

Bovendien kunnen de transistors van elke pixel uitvallen, wat zal leiden tot het verschijnen van dode pixels. Dergelijke punten kunnen in de regel niet worden gerepareerd. En het blijkt dat ergens in het midden van het scherm (of in de hoek) een kleine maar opvallende stip kan zitten, wat erg vervelend is tijdens het werken op de computer. Ook wordt bij TFT-schermen de matrix niet beschermd door glas en is onomkeerbare degradatie mogelijk wanneer het scherm stevig wordt ingedrukt.

Aanbevolen: