Het Werkingsprincipe Van Het Gesplitste Systeem

Inhoudsopgave:

Het Werkingsprincipe Van Het Gesplitste Systeem
Het Werkingsprincipe Van Het Gesplitste Systeem

Video: Het Werkingsprincipe Van Het Gesplitste Systeem

Video: Het Werkingsprincipe Van Het Gesplitste Systeem
Video: QR-systeem lek! Grijpt Den Haag in na scoop Slijptol?! 2024, Mei
Anonim

In het dagelijks leven worden split-systemen meestal airconditioners genoemd, hoewel deze naam het principe van hun werking niet volledig weerspiegelt. Ondertussen is de opstelling van airconditioningsystemen best interessant.

Gesplitst systeem extern blokapparaat
Gesplitst systeem extern blokapparaat

Het werkingsprincipe van het split-systeem is gebaseerd op de sorptie en verplaatsing van laagwaardige warmte van de ene klimaatzone naar de andere, waarbij hiervoor extra toegepaste energie wordt gebruikt. De tweede wet van de thermodynamica stelt dat de overdracht van thermische energie alleen mogelijk is van een meer verwarmd lichaam naar een minder verwarmd lichaam. Wanneer gesplitste systemen werken, wordt deze regel overtreden door een tussenpersoon in het systeem te introduceren. Het split-systeemapparaat is vrij eenvoudig en het systeem zelf bevat twee vrijstaande eenheden.

Binnenunit (koeler)

De binnenunit van de airconditioner is geïnstalleerd in een gekoelde ruimte en is een onderdeel van een split-systeem met het meest eenvoudige apparaat. Het herbergt een elektronische regeleenheid, een thermostaat, een turbofan en een radiator met capillaire buizen. De hoofdtaak van de binnenunit is om de warme lucht in de kamer af te koelen, deze door de radiator te leiden en de werking van alle split-systeemapparaten te regelen via het netwerk van elektrische kabels. De binnenunit wordt op de buitenunit aangesloten door middel van twee koperen leidingen en een elektrische kabel die de buitenunit van netspanning voorziet. In meer geavanceerde split-systemen is er een stuursignaalkabel. Ook in de verbindingsleiding bevindt zich een flexibele buis voor het afvoeren van condensvocht.

Buitenunit (verdamper-condensor)

De buitenunit heeft een dubbele functie. Ten eerste herbergt het alle grote en geluidsgenererende systeemelementen. Hierdoor is de werking van de airconditioner bijna onhoorbaar voor de bewoners van de gekoelde ruimte. De tweede taak van de buitenunit is het uitvoeren van een hele reeks transformaties om warmte van de ene ruimte naar de andere over te dragen. Hiervoor zijn een compressor, een verdamper, een capillaire radiator en een schoepenventilator erin geïnstalleerd.

Het principe van onderling verbonden werk

Het werk van een gesplitst systeem bestaat uit het overbrengen van een speciaal koelgas door een gesloten systeem van koperen leidingen, dat een laag kookpunt heeft en de aggregatietoestand meerdere keren verandert, waarbij afwisselend warmte wordt geabsorbeerd en vervolgens wordt afgegeven. Het koude gas, dat onder invloed van de turbofan door de capillaire radiator van de binnenunit stroomt, warmt op vanuit de lucht, terwijl deze respectievelijk wordt gekoeld. Het verwarmde gas stroomt door een verbindingsleiding naar een buitenunit, waar het door een compressor wordt samengeperst tot een vloeibare toestand. Wanneer het wordt samengeperst, komt er een aanzienlijke hoeveelheid warmte vrij van het gas, dat vrijkomt in de externe omgeving tijdens de passage van het vloeibaar gemaakte gas door de radiator van de buitenunit, geblazen door een peddelventilator. Het afgekoelde gas, dat een laag kookpunt heeft, komt de verdamper binnen. Daar verliest het druk en wordt het nog koeler, waarna het via de verbindingsleiding naar de binnenunit wordt getransporteerd.

Aanbevolen: