USB-programmeur (AVR): Beschrijving, Doel

Inhoudsopgave:

USB-programmeur (AVR): Beschrijving, Doel
USB-programmeur (AVR): Beschrijving, Doel

Video: USB-programmeur (AVR): Beschrijving, Doel

Video: USB-programmeur (AVR): Beschrijving, Doel
Video: Как прошивать микроконтроллеры AVR программатором USBASP 2024, April
Anonim

Soms moeten radiotechnici die elektronische apparaten ontwerpen microcontrollers gebruiken in hun ontwerpen. Microcontrollers hebben firmware nodig - daar zijn programmeurs voor.

USB-programmeur (AVR): beschrijving, doel
USB-programmeur (AVR): beschrijving, doel

Wat is een programmeur?

Een programmeur is een hardware-softwareapparaat dat wordt gebruikt om informatie te lezen of te schrijven naar een opslagapparaat (intern geheugen van microcontrollers). Als de radioamateur het microcontroller-apparaat één keer moet programmeren, kunt u een conventionele programmer gebruiken die wordt aangesloten op de COM- of LPT-poort. De eenvoudigste programmer voor AVR-chips is bijvoorbeeld een 6-aderige kabel met 4 weerstanden (PonyProg-programmer).

Met een conventionele programmer kunt u hex-programma's in veel AVR-microcontrollers laden zonder tijd en geld te verspillen. Bovendien kan de programmer worden gebruikt als een in-circuit programmer, zodat u de AVR-microcontroller kunt programmeren zonder deze van het apparaat te verwijderen.

Dergelijke programmeurs worden met een speciaal programma (ook wel programmeur genoemd) op een computer aangesloten. Het brengt de firmware over van de computer en het apparaat schrijft het alleen naar het geheugen van de microschakeling. Programmeurs kunnen worden aangesloten via een seriële of parallelle poort, via een USB-connector, enz. Moderne programmeurs zijn meestal aangesloten via USB.

De USB-programmer is bedoeld voor het programmeren van microprocessor-apparaten van een bepaald bedrijf (afhankelijk van het merk van de programmer) in geassembleerde vorm. Het vereenvoudigt het softwareconfiguratieproces aanzienlijk.

Hoe sluit ik een USB-programmeur aan?

Om het apparaat te gebruiken, moet u het aansluiten op een van de USB-poorten op uw computer. Daarna verschijnt er een bericht op de computer over het aansluiten van een nieuw USBasp-apparaat en gaat de LED op de programmer zelf branden, wat betekent dat het apparaat succesvol is aangesloten.

Vervolgens moet u de stuurprogramma's installeren zodat het besturingssysteem correct kan werken met dit apparaat. Daarna is het mogelijk om het microprocessorapparaat aan te sluiten op de ISP-interface. Tijdens het programmeren gaat de tweede LED branden.

In de regel heeft de programmeur twee interfaces - één voor het aansluiten van een microcontroller, de andere voor het aansluiten op een computer. Om de microcontroller aan te sluiten, kunt u de seriële programmeermodus van de ISP gebruiken. En dit apparaat is via een standaard USB-connector aangesloten op een computer.

Om de programmeur te bedienen, moet u speciale programma's installeren. Het is het beste om vensterprogramma's te gebruiken. Om bijvoorbeeld met het apparaat te werken, kunt u de programma's ExtremeBurner, Khazama, avrguge en anderen gebruiken.

Aanbevolen: