Hoe Maak Je Zelf Een Batterij

Inhoudsopgave:

Hoe Maak Je Zelf Een Batterij
Hoe Maak Je Zelf Een Batterij

Video: Hoe Maak Je Zelf Een Batterij

Video: Hoe Maak Je Zelf Een Batterij
Video: Super Simpel Experiment: Maak Je Eigen Elektromotor - Met: Batterij - Magneet - Koperdraad 2024, Mei
Anonim

De batterij is een oplaadbare voedingsbron voor elektrische apparaten. Het verschilt van conventionele chemische stroombronnen doordat het herhaaldelijk kan worden gebruikt. De batterij is vooral handig in een bos- of landhuis, waar hij kan worden opgeladen door een windgenerator of zonnebatterij en kan worden gebruikt voor verlichting, elektrische huishoudelijke apparaten en andere doeleinden.

Hoe maak je zelf een batterij
Hoe maak je zelf een batterij

Noodzakelijk

  • - glazen pot;
  • - lood:
  • - klei;
  • - zwavelzuur;
  • - volumetrisch chemisch glaswerk;
  • - constante stroombron;
  • - hydrometer;
  • - tester of multimeter;
  • - gedestilleerd of regenwater;
  • - draden;
  • - een elektrische lamp voor 2, 5-3 V;
  • - slotenmaker gereedschap.

instructies:

Stap 1

De oplaadbare batterij bestaat uit afzonderlijke cellen. Maak zo'n element. Neem bladlood van 5-6 mm dik. Als je alleen lood in de vorm van blokken hebt, maak dan een mal van de klei, droog deze en giet platen van de dikte die je nodig hebt, verhit het lood op een fornuis of brander. De borden moeten hangers hebben om ze aan de bovenrand van het blik te houden. Om niet te hoeven solderen, kun je bij het gieten van de platen meteen stukjes koperdraad ontdaan van isolatie in de mal leggen, die later worden gebruikt om de batterij aan te sluiten op de lader of energieverbruiker.

Stap 2

Plaats de gevormde platen op de bovenranden van de glazen pot. Het is beter om een rechthoekige bank te nemen. De platen mogen elkaar en de bodem van het blik niet raken. Om kortsluiting te voorkomen, kunt u glazen staven of buizen tussen de platen plaatsen. De afstand van de ene plaat naar de andere mag niet minder zijn dan 1 cm.

Stap 3

Zo'n batterij wordt een zuurbatterij genoemd en gebruikt dus een elektrolyt op basis van zwavelzuur. Het elektrolyt kan kant-en-klaar worden gekocht, maar indien nodig staat niets de vervaardiging ervan in de weg. Geconcentreerd zwavelzuur, dat in de handel verkrijgbaar is, heeft een soortelijk gewicht van 1,08. Verdun het als volgt. Voor 3,5 volumes water wordt 1 volume zwavelzuur genomen. Giet water, bij voorkeur gedestilleerd water, in een chemische container. Je kunt het kopen bij een autodealer. Gefilterd regenwater is ook geschikt. Voeg onder voortdurend roeren in een dun straaltje zwavelzuur toe aan het water. Denk eraan om op te passen dat u de oplossing niet spettert. Laat de vloeistof afkoelen (zwavelzuur wordt erg heet als het wordt opgelost). De dichtheid van de oplossing volgens de hydrometer van Baume moet 21-22 ° C zijn.

Stap 4

Bereid de oplader voor. Direct na het vullen van de batterij moet deze worden opgeladen. Giet elektrolyt in zodat het niveau 1 cm onder de bovenrand van de pot en de bovenrand van de platen staat. Ga onmiddellijk verder met de eerste lading, die alleen met gelijkstroom wordt uitgevoerd. Markeer de polariteit van de platen met de tekens "+" en "-". Een volledig opgeladen zuurbatterij moet een spanning van 2, 2 V op de platen weergeven.

Stap 5

Alle mechanische en chemische werkzaamheden aan de batterij zijn voltooid, maar de capaciteit is nog klein. Om het te vergroten, voert u het vormen uit. Sluit een gloeilamp aan op de uitgangsdraden en laat de batterij volledig ontladen tot deze belasting. Controleer de ontlading met een tester of multimeter.

Stap 6

Laad de batterij na het ontladen op "vice versa", dat wil zeggen, verwissel de draden die naar de lader gaan zodat "+" "-" wordt en vice versa. Ontlaad de batterij weer via de lamp. Het is raadzaam om deze handeling 15-20 keer uit te voeren om de capaciteit van de batterij ongeveer te verdubbelen. Het is het niet meer waard om het te vormen.

Stap 7

Het is raadzaam om de batterij te voorzien van een deksel om de elektrolyt te beschermen tegen vervuiling. Het deksel kan worden gemaakt van elk diëlektricum, zelfs van hout geïmpregneerd met paraffine. Het is raadzaam om de accupolen in de vorm van klemmen of klemmen aan te brengen. Zorg ervoor dat u hun polariteit markeert aan het einde van de laatste vormingscyclus. Als u een zuurbatterij gebruikt om de verdampte elektrolyt te vervangen, voeg dan geen nieuwe toe, maar voeg alleen water toe tot het vorige niveau. Als je een batterij wilt maken, sluit dan meerdere van deze batterijen in serie aan.

Aanbevolen: