Hoe Functionele Diagrammen Op Te Stellen

Inhoudsopgave:

Hoe Functionele Diagrammen Op Te Stellen
Hoe Functionele Diagrammen Op Te Stellen

Video: Hoe Functionele Diagrammen Op Te Stellen

Video: Hoe Functionele Diagrammen Op Te Stellen
Video: Functional Decomposition Diagrams (FDDs) 2024, Mei
Anonim

De werking van elk technisch systeem wordt gekenmerkt door enkele fysieke indicatoren. Bij het oplossen van specifieke productieproblemen is het vaak nodig om de waarde van deze parameters te wijzigen, om ze te reguleren. Automatische besturingssystemen dienen dit doel in complexe systemen. Om automatische controle van parameters te creëren, wordt een analyse uitgevoerd, die eindigt met het opstellen van een functioneel diagram van het apparaat.

Hoe functionele diagrammen op te stellen
Hoe functionele diagrammen op te stellen

instructies:

Stap 1

Overweeg de procedure voor het construeren van een functioneel diagram van automatische regeling van het brandstofniveau in de carburateur. Definieer de functionele elementen van het besturingssysteem, zoek naar analogieën in het probleem dat u oplost.

Stap 2

Bepaal hoe het apparaat werkt. In ons voorbeeld, een toename van het brandstofverbruik, neemt het niveau in de vlotterkamer af, wat leidt tot een verlaging van de vlotter. Samen met de vlotter zakt de naald, de afsluiter gaat open, waardoor de stroom van het brandstofmengsel toeneemt. Resultaat: het brandstofpeil in de vlotterkamer is weer normaal.

Stap 3

Stel vast wat het object is van regeling (OR), de gecontroleerde waarde, de storende en regelhandelingen in het betreffende systeem. Het object is in dit geval een vlotterkamer, in de ruimte waarvan het regelproces plaatsvindt. De te wijzigen waarde is het brandstofpeil. Het storende effect is de verandering in het brandstofverbruik. De regelactie is de toevoer van brandstof naar de kamer om het vooraf ingestelde niveau te herstellen.

Stap 4

Zoek een functioneel blok dat als uitvoerend apparaat (IU) dient. In dit voorbeeld is dit een afsluiter. Hoe lager de naald, hoe meer mengsel er in de vlotterkamer wordt gevoerd.

Stap 5

Bepaal wat de rol speelt van een sensor (D) en een masterapparaat (geheugen) in het systeem. Onze sensor is een vlotter die het brandstofniveau meet en dit niveau omzet in beweging van de klepnaald. De master is de lengte van de naaldschacht.

Stap 6

Combineer alle blokken in één functioneel diagram. Onderteken elk blok en geef de onderlinge verbanden aan. Als gevolg hiervan zou u een beeld moeten krijgen dat de functionele ketens in het automatische besturingssysteem duidelijk weerspiegelt. Maak naar analogie van het beschouwde voorbeeld een soortgelijk schema voor het systeem dat u overweegt.

Aanbevolen: