Een Lcd-tv-scherm Controleren Op Dode Pixels

Inhoudsopgave:

Een Lcd-tv-scherm Controleren Op Dode Pixels
Een Lcd-tv-scherm Controleren Op Dode Pixels

Video: Een Lcd-tv-scherm Controleren Op Dode Pixels

Video: Een Lcd-tv-scherm Controleren Op Dode Pixels
Video: HD LCD Screen Burn In Fix / Stuck Pixel Fix 9 Hours Long 2024, Mei
Anonim

Wanneer u een lcd-tv koopt, krijgt u mogelijk een exemplaar met dode pixels op het scherm. Zo'n tv terugbrengen naar de winkel zal niet makkelijk zijn. Daarom is het belangrijk om te weten hoe u uw tv kunt controleren op dode pixels voordat u deze aanschaft.

Lcd-tv moet worden gecontroleerd op dode pixels
Lcd-tv moet worden gecontroleerd op dode pixels

Een pixel is een cel die betrokken is bij het vormen van een afbeelding op een scherm. De hoofdpixel bestaat uit drie subpixels: groen, rood en blauw. Door deze kleuren te combineren, kunt u verschillende tinten en kleuren bereiken.

Wanneer de matrix in goede staat verkeert, is het beeld op het scherm vrij van defecten. Als een pixel of transistor die deze bestuurt beschadigd is, verschijnt er een defect, dat een "gebroken pixel" wordt genoemd.

Gebroken pixels branden niet en branden niet. Een niet-brandende pixel verschijnt als een zwart punt. Een verlichte pixel brandt continu wit. Ze verschijnen tegen een contrasterende achtergrond. Een ander defect is een kapotte of "vastzittende" subpixel. Het manifesteert zich door te gloeien in een van de primaire kleuren - blauw, groen of rood.

Waarom de tv controleren op dode pixels?

De aanwezigheid van dode pixels heeft geen invloed op de algehele prestaties van de tv. De meeste fabrikanten laten een bepaald aantal defecte pixels op het scherm toe. Dit bedrag is afhankelijk van de monitorklasse en wordt meestal aangegeven in de garantiedocumentatie.

Als u de lcd-tv niet controleert bij het kopen en alleen thuis om de aanwezigheid van dode pixels te ontdekken, zal het erg moeilijk zijn om zo'n apparaat terug te brengen naar de winkel. Als hun aantal de door de fabrikant vastgestelde normen niet overschrijdt, wordt de tv ook niet geaccepteerd in het servicecentrum.

De fabrikant beschouwt dit niet als een storing of storing. Herstel van dode pixels is in de meeste gevallen onmogelijk. Controleer de tv daarom direct in de winkel, waar je de aankoop kunt weigeren als je een defect constateert.

Hoe dode pixels te vinden

Controleren op dode pixels is vrij eenvoudig. Omdat defecte pixels een consistente kleur hebben, komen ze goed tot hun recht tegen een contrasterende achtergrond. U moet verschillende kleurvullingen achter elkaar weergeven.

Hoe je dat doet? Het is raadzaam om de tv aan te sluiten op een computer of laptop. Hiermee kun je met speciale programma's monitoren en televisies testen. Naast het controleren op dode pixels, kunt u met deze programma's een aantal andere belangrijke parameters controleren. Het meest populaire programma hiervoor is TFTTest.

Niet alle winkels zullen je halverwege tegemoet komen en je voorzien van een computer. Je eigen laptop meenemen kan natuurlijk ook. Maar als het door jou gekozen tv-model is uitgerust met een USB-interface, volstaat het om een USB-stick mee te nemen. Neem er een video op op met een opeenvolgende verandering van de gewenste kleuren of alleen afbeeldingen met vullingen van verschillende kleuren.

Sluit de schijf aan op je tv en start een video- of afbeeldingviewer. Aangezien verschillende kleuren opeenvolgend worden gereproduceerd, moet u zorgvuldig het volledige schermgebied onderzoeken. Gebroken pixels, indien aanwezig, worden weergegeven als contrasterende stippen.

Aanbevolen: