Eenvoudige Camerastabilisator

Inhoudsopgave:

Eenvoudige Camerastabilisator
Eenvoudige Camerastabilisator

Video: Eenvoudige Camerastabilisator

Video: Eenvoudige Camerastabilisator
Video: Надень и летай на съемке! Стабилизатор для стабилизаторов камер! Stabilizer camera.LIANG V12. 2024, Mei
Anonim

Stabilisatoren zijn speciale apparaten die nodig zijn om de effecten van schudden en schokken te elimineren bij het filmen met een videocamera of telefoon. De allereerste primitieve stabilisatoren verschenen enkele decennia geleden, maar nu zijn er een groot aantal. Wat is tegenwoordig een eenvoudige stabilisator voor een camera en welke soorten stabilisatoren zijn er tegenwoordig?

Eenvoudige camerastabilisator
Eenvoudige camerastabilisator

Algemene informatie over stabilisatoren

De stabilisator (stabilisatie-inrichting) kent een grote verscheidenheid aan uitvoeringen. Deze apparaten omvatten, afhankelijk van de build en het apparaat:

  1. Speciale modules ingebouwd in de matrixen van camera's van smartphones en camera's. Ze zijn niet in staat om significante trillingen te absorberen, maar ze kunnen gemakkelijk omgaan met kleine bewegingen. Dergelijke apparaten vinden hun toepassing niet meer in videofilms, maar in fotografische apparatuur, waarin je geen plotselinge bewegingen hoeft te maken.
  2. Statieven. Afhankelijk van het model kunnen statieven de camera statisch op een stevig horizontaal oppervlak houden, of in één positie houden terwijl het statief beweegt. Afhankelijk van het aantal steunen kan dit een eenvoudig of complex drie-assig statief zijn. Er zijn ook meer complexe, professionele aanpassingen. Natuurlijk kunt u, indien nodig, zelf een primitieve stabilisator maken.
  3. Elektronische stabilisatoren. Voor actieve video-opnames zijn alleen elektronische stabilisatoren geschikt, omdat ze alle mogelijke zachte trillingen verzachten en op elk van hen reageren met behulp van speciale sensoren.

Maar bij het kiezen van een stabilisator moet u weten waaruit een professioneel model bestaat, welke professionele operators gebruiken tijdens het filmen en wat de kenmerken zijn van elk type van deze apparaten.

Kenmerken en ontwerp van een professionele stabilisator

De professionele gimbal voor camcorder bestaat uit de volgende componenten:

  • cardanas;
  • een vest waarmee je de hele structuur kunt vasthouden;
  • stroomafnemer (pijl);
  • verticale slang;
  • contragewicht voor meer stabiliteit.

De professionele stabilisator wordt in dezelfde positie vastgezet met behulp van een hefboommechanisme met meerdere kalibratieveren. Deze veren dempen alle kleine tot middelgrote lineaire trillingen. Een scharnier dat in het toestel past, voorkomt dat de camera ongecontroleerd meedraait.

Met de professionele stabilisator kan de operator de recorder letterlijk 360 graden draaien op een horizontaal oppervlak en 45 graden op een verticaal oppervlak. Tegelijkertijd bereik je zonder onnodige problemen een goede opnamehoek.

Beeld
Beeld

Het vest in een professionele stabilisator is uitgerust met een extra scherm dat zich direct onder de camera bevindt. Het complex omvat, afhankelijk van de configuratie, ook speciale aanbouwdelen aan het voertuig.

Het stabilisatieniveau van de cardanische ophanging samen met een zware camera is bijna onmogelijk te verslaan door een ander apparaat. Natuurlijk kunnen lichtgewicht, eenvoudige stabilisatoren niet hetzelfde effect produceren, maar voor normaal fotograferen zullen ze dat wel doen. Welke cardanische ophangingen kunnen worden gekocht voor doe-het-zelf-opnamen?

Soorten eenvoudige stabilisatoren

Stabilisatoren voor actiecamera's

In de afgelopen jaren is er een ongebruikelijke golf van interesse onder gebruikers geweest voor eenvoudige, draagbare actiecamera's. Dienovereenkomstig, als er interesse is in actiecamera's, is er interesse in accessoires voor deze apparaten, die de kwaliteit van opnemen en fotograferen kunnen verbeteren.

Ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in het maken van stabilisatoren stonden niet aan de kant. Ze overspoelden de apparaatmarkten met nieuwe modellen van eenvoudige stabilisatoren die speciaal zijn ontworpen voor lichtgewicht ESC-camera's.

Beeld
Beeld

SteadyCam hielp bij het maken van deze compacte cardanische ophanging met de Tiffen Smoothie, speciaal ontworpen voor lichtgewicht handheld-camcorders. Tijdens de "boom" werden deze en soortgelijke modellen de best verkochte modellen in een aantal landen.

Het belangrijkste voordeel van dergelijke apparaten is dat de kosten van deze apparaten veel lager zijn dan de prijs van meer professionele tegenhangers. Met dit alles is er in dergelijke modellen enig verschil in het stabilisatieniveau. Het is alleen merkbaar bij gebruik van een groothoeklens of bij gebruik van de macrostand. En dankzij dynamische of statische kalibratie geven dergelijke cardanische ophangingen een goed niveau van stabilisatie.

Stabilisatoren voor smartphones

Functioneel verschillen stabilisatoren voor smartphones en cameratelefoons praktisch niet van modellen voor actiecamera's. Dat wil zeggen, hetzelfde cardanische mechanisme werkt hier. Het enige verschil zit in de manier waarop het apparaat is bevestigd aan de gimbal en het platform.

Mounts kunnen, afhankelijk van het model, universeel of gepatenteerd zijn. Gepatenteerde cardanische ophangingen werken alleen met één telefoon of een bepaalde opstelling. Universal past respectievelijk op elk telefoonmodel.

Voor- en nadelen van handmatige modellen

Eenvoudige draagbare modellen werken volgens een mechanisch stabilisatieprincipe. Deze technologie heeft de volgende voordelen:

  • kracht;
  • makkelijk onderhoud;
  • levenslang.

En de volgende nadelen:

· Sommige modellen zijn moeilijk om mee te werken vanwege het grote aantal regelelementen;

· Door het ontwerp van sommige modellen kan het opnameproces ernstig worden vertraagd;

• soms is het moeilijk om een goede balans te vinden;

· Gewichtsproblemen.

Als u de stabilisator langdurig gebruikt, kunt u bovendien het comfort vergeten door te veel of juist te weinig gewicht.

Criteria naar keuze

U moet een apparaat selecteren nadat u het gebruik van de camera heeft bepaald:

  1. Als u binnenshuis fotografeert, kunt u een statief gebruiken, omdat dit kleine trillingen kan dempen. Dit is genoeg.
  2. Als u iets actiefs wilt fotograferen, kunt u elektronische modellen gebruiken die zijn uitgerust met verschillende bewegingsbesturingsassen. Het is echter belangrijk om hier rekening te houden met veelzijdigheid. Zo zijn er modellen voor GoPro en zijn er toestellen die meer dan 4 kilogram wegen.
  3. Het is ook de moeite waard om aandacht te besteden aan de ontwerpkenmerken. Hoe compacter de stabilisator, hoe duurder hij zal zijn en hoe meer functies hij zal hebben.
  4. Professionele stabilisatieapparaten zijn het lot van degenen die in de filmindustrie werken. Maar dit zijn erg dure gadgets, en de gemiddelde gebruiker heeft ze niet nodig.
  5. Een eenvoudige stabilisator voor een actiecamera is perfect voor degenen die graag dynamische scènes opnemen.
  6. Voor wie een smartphone heeft met een goede hoofdcamera is een smartphone-stabilisator nodig. Als iemand een vlaggenschip heeft dat geweldige foto's kan maken, is het de moeite waard om een gimbal voor een smartphone te zoeken.

In plaats van een conclusie

Er moet aan worden herinnerd dat sommige soorten stabilisatoren voornamelijk voor marketingdoeleinden worden gemaakt en verkocht, dus ze zijn niet van praktisch belang.

Daarom moet u, voordat u accessoires voor een telefoon of videocamera kiest, klantrecensies bestuderen en bepalen of het stabilisatormodel geschikt is voor het opnameapparaat.

Aanbevolen: