DIY Eenvoudige PWM-vermogensregelaar

Inhoudsopgave:

DIY Eenvoudige PWM-vermogensregelaar
DIY Eenvoudige PWM-vermogensregelaar

Video: DIY Eenvoudige PWM-vermogensregelaar

Video: DIY Eenvoudige PWM-vermogensregelaar
Video: Build A Simple Pulse Width Modulation Controller / PWM 2024, Mei
Anonim

Om het vermogen van verschillende elektronische apparaten te regelen, worden bijvoorbeeld verwarmers, motoren en speciale circuits gebruikt, PWM-controllers genaamd. Deze afkorting staat voor Pulse Width Modulation. De belasting wordt dus niet langer gevoed door gelijkstroom, maar door pulsen, door de inschakelduur aan te passen, kunt u de stroom in het circuit en dus het vermogen veranderen.

PWM-regelaarcircuit
PWM-regelaarcircuit

Noodzakelijk

  • -chip NE555
  • - twee weerstanden van 1 kOhm
  • - 100 Ohm weerstand
  • - variabele weerstand 50 kOhm
  • - drie diodes 1N4148
  • - condensator 2, 7 nF
  • - condensator 1 nF
  • - transistor IRFZ44

instructies:

Stap 1

De eerste stap is om alle benodigde onderdelen voor het samenstellen van het circuit voor te bereiden. Het is raadzaam om zich precies aan de exacte coupures te houden, maar als u ze niet kunt vinden, maakt het niet uit, u kunt de dichtstbijzijnde zetten. Diodes 1N4148 kunnen worden vervangen door KD522 of 1N4007, de IRFZ44-transistor kan veilig worden gewijzigd in IRF730, IRF630 of andere soortgelijke.

Afbeelding
Afbeelding

Stap 2

Wanneer alle onderdelen zijn gemonteerd, kunt u beginnen met het vervaardigen van de printplaat waarop de schakeling wordt gemonteerd. Het is gemaakt volgens de LUT-methode, omdat: het is de meest betaalbare en eenvoudige methode om thuis printplaten te maken. De tekening zelf kan worden getekend in computerprogramma's, bijvoorbeeld Sprint Layout, of met de hand met vernis. De tekening moet volledig overeenkomen met het schema, alleen dan is het bord operationeel. Naburige sporen mogen niet te dicht op elkaar lopen, anders kan een kortsluiting niet worden vermeden. Na het aanbrengen van een beschermlaag van sporen op de textoliet kan de plaat geëtst worden. Om dit te doen, giet je een glas water in een platte plastic bak, giet je een eetlepel citroenzuur en een theelepel zout. We mengen, plaatsen het bord, na ongeveer 20-30 minuten komt het overtollige koper van het bord en wordt de oplossing groenachtig. Nu rest alleen nog de beschermlaag met een oplosmiddel te verwijderen, de gaten te boren, de rails te vertinnen en het bord is klaar.

Afbeelding
Afbeelding

Stap 3

Als het bord klaar is, kun je de onderdelen solderen. Eerst worden weerstanden, diodes op het bord geïnstalleerd, dan condensatoren en last but not least een transistor en een microschakeling. Het is het handigst om de draden voor het aansluiten van de belasting en voeding door het aansluitblok te leiden. Na voltooiing van het solderen is het absoluut noodzakelijk om de juiste installatie te controleren, de resterende flux af te wassen en de aangrenzende sporen te bellen voor een kortsluiting. De PWM-regelaar is klaar, u kunt deze op de voeding aansluiten, laden en de werking controleren.

Aanbevolen: