Hoe Batterijen Het Beste Opladen?

Inhoudsopgave:

Hoe Batterijen Het Beste Opladen?
Hoe Batterijen Het Beste Opladen?

Video: Hoe Batterijen Het Beste Opladen?

Video: Hoe Batterijen Het Beste Opladen?
Video: Elektrisch laden - Tips (Consumentenbond) 2024, April
Anonim

Het is rationeel om wegwerpbatterijen alleen te gebruiken in combinatie met apparatuur die weinig stroom verbruikt. In alle andere gevallen moeten oplaadbare batterijen worden gebruikt. Ze kunnen meerdere keren worden opgeladen, wat een aanzienlijke kostenbesparing oplevert.

Hoe batterijen het beste opladen?
Hoe batterijen het beste opladen?

instructies:

Stap 1

Laad niet-herbruikbare batterijen niet op. Dit kan elektrolytlekkage en zelfs een explosie veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk om te proberen lithiumbatterijen voor eenmalig gebruik op te laden: een ontbranding bij hoge temperatuur van lithiummetaal is brandgevaarlijk.

Stap 2

Een uitzondering op de bovenstaande regel kan worden gemaakt voor alkaline-mangaan-zinkbatterijen (hierop staat het woord alkaline). Ze kunnen worden opgeladen met asymmetrische wisselstroom, waarvan de waarde in milliampère gelijk is aan een tiende van de capaciteit, uitgedrukt in milliampère-uur. De werkcyclus van deze stroom moet 0,5 zijn (dimensieloze waarde), de stroom in de laadrichting moet gelijk zijn aan het bovenstaande en in de ontlaadrichting - de helft. De oplaadtijd is maximaal 15 uur en dient in een dikwandige doos plaats te vinden. Alkalische zink-mangaancellen zijn bestand tegen ongeveer 10 oplaadcycli. In vergelijking met echte batterijen is dit erg klein.

Stap 3

Laad nikkel-cadmium- en nikkelmetaalhydridebatterijen op met een constante stroom, waarvan de waarde in milliampère ook moet overeenkomen met een tiende van de capaciteit, uitgedrukt in milliampère-uur. De oplaadtijd is ook 15 uur.

Stap 4

Lithium-ionbatterijen verschillen van lithiumbatterijen voor eenmalig gebruik doordat ze lithium bevatten in een niet-metalen vorm. Hierdoor kunnen ze worden opgeladen, maar zelfgemaakte apparaten kunnen hiervoor niet worden gebruikt. Gebruik hiervoor alleen fabrieksladers. Als bijvoorbeeld een zelfgemaakte zaklamp zou moeten worden gevoed door een batterij die bedoeld is voor een mobiele telefoon, kan de batterij worden opgeladen in een geschikte werkende telefoon. Dergelijke batterijen kunnen ook worden opgeladen met een universeel apparaat dat in het jargon een "kikker" wordt genoemd. Om dit te doen, wanneer het uit is, klemt u de batterij erin, drukt u de contactveren op de negatieve en positieve contacten en drukt u vervolgens op de polariteitsschakelaar om de LED-gloed te bereiken. Sluit het apparaat aan en de tweede LED begint te knipperen. Stop met opladen wanneer het stopt met knipperen.

Aanbevolen: