Wat Zijn LED-monitoren?

Inhoudsopgave:

Wat Zijn LED-monitoren?
Wat Zijn LED-monitoren?

Video: Wat Zijn LED-monitoren?

Video: Wat Zijn LED-monitoren?
Video: IPS vs LED - What’s The Difference? [Explained] 2024, Mei
Anonim

Moderne monitoren onderscheiden zich door hun compacte afmetingen en hoge kwaliteit van het uitgezonden beeld. Ze zijn echter niet allemaal gebaseerd op vloeibare kristallen. Modellen waar LED's zijn geïnstalleerd, worden LED-monitoren genoemd. Meestal worden LED's gebruikt bij de constructie van schermen van groot en extra groot formaat.

LED-monitor
LED-monitor

Wat is een LED-monitor?

Om een beeld in dergelijke monitoren op te bouwen, worden LED's gebruikt, die elk verantwoordelijk zijn voor de transmissie van een of meer kleuren en fungeren als respectievelijk één subpixel of pixel. Omdat LED's onafhankelijke bronnen van lichtstraling zijn, kunt u hiermee een beeld opbouwen met maximale helderheid en contrast. Ze hebben echter nog een ander belangrijk nadeel, namelijk de relatief grote omvang van de LED's zelf.

Tot nu toe is het niet mogelijk om een schermmatrix te construeren met zulke kleine LED's, die tegelijkertijd hun gloeihelderheid zouden behouden om te vergelijken met vloeibare kristalmatrices. En toch hebben LED-monitoren hun marktniche gevonden, waarin ze tot nu toe praktisch onvervangbaar zijn - dit zijn buitenreclame en enorme schermen die worden gebruikt in sportstadions of bij concerten, enz. Het is van LED's dat zulke enorme schermen gemaakt kunnen worden met een zeer goede beeldkwaliteit en relatief lage kosten. Op grote afstand, waar reclame, informatieschermen en borden zijn geïnstalleerd, is de grootte van de diode niet significant, en het menselijk oog ziet al een integraal beeld, niet in staat om individuele diodes te zien, zelfs als ze 5-10 mm in diameter.

Kenmerken van de structuur van LED-monitoren

Het voordeel van diodemonitors is de manier waarop ze het scherm als geheel opbouwen. Gebruik hiervoor kleinere zetpanelen, meestal vierkant. De panelen bestaan bijvoorbeeld uit een matrix van 64 diodes aan elke zijde. Elk paneel heeft zijn eigen controle- en informatiebus, waardoor het beeld wordt verzonden. Deze losse panelen worden nu al samengevoegd tot één scherm. In dit geval maakt het in feite niet uit wat de resulterende afmetingen van het scherm zullen zijn, het belangrijkste is dat de hoofdcontroller dit weet, die alle panelen tegelijkertijd zal bedienen.

Dit ontwerp is een ander positief kenmerk van LED-monitoren. Als een van de panelen kapot gaat, blijft de rest van het scherm werken alsof er niets is gebeurd en wordt de rest van het beeld weergegeven. Reparatie is ook eenvoudig: het is de moeite waard om een apart gedeelte van het beschadigde scherm te vervangen en het zal werken zoals voorheen. De lange levensduur van de LED's zelf heeft ook invloed op de betrouwbaarheid van LED-monitoren.

Met de ontwikkeling van elektronica en diodeontwerp wordt verwacht dat desktopmonitoren kunnen worden vervangen door diode-arrays wanneer de grootte van een individuele pixel die is samengesteld uit diodes vergelijkbaar is met een pixel op een LCD-matrix.

Wat kunnen ze nog meer bedoelen met de naam LED-monitor?

Soms wordt een LED-monitor per ongeluk een conventionele LCD-desktopmonitor genoemd, waarbij diodes als achtergrondverlichting worden gebruikt. Het zou echter correcter zijn om te zeggen dat dit geen LED-monitor is, maar een monitor met LED-achtergrondverlichting.

Aanbevolen: