Wat Is Een Connector En Wat Zijn De Soorten Connectoren?

Inhoudsopgave:

Wat Is Een Connector En Wat Zijn De Soorten Connectoren?
Wat Is Een Connector En Wat Zijn De Soorten Connectoren?

Video: Wat Is Een Connector En Wat Zijn De Soorten Connectoren?

Video: Wat Is Een Connector En Wat Zijn De Soorten Connectoren?
Video: Network Connectors Explained 2024, April
Anonim

Wanneer u televisie of internet aansluit, merkt u dat er altijd een speciaal apparaat aan het uiteinde van de kabel is geïnstalleerd - een connector, waarvan elk type wordt gebruikt voor een specifiek type kabel.

Wat is een connector en wat zijn de soorten connectoren?
Wat is een connector en wat zijn de soorten connectoren?

BNC-connector

Een van de meest populaire en gevraagde typen connectoren is de BNC-connector. Het wordt gebruikt in verschillende video- en audioapparatuur, waarbij de overdracht plaatsvindt via een RF-kabel. Deze connector heeft zijn eigen limieten voor frequentie en spanning, die respectievelijk 3 GHz zijn en niet hoger kunnen zijn dan 500 watt.

Dit type connector wordt voornamelijk gebruikt in: analoge en digitale video-interfaces voor signaaloverdracht, in luchtvaartelektronica, testapparatuur, maar ook in radioapparatuur (antennes, radiozenders, enz.). In principe wordt dit type connector gebruikt voor installatie in commerciële en industriële apparatuur. Gebruikt om 10BASE2 Ethernet-netwerken te bouwen. De BNC-connector heeft verschillende analogen die hem in bepaalde eigenschappen overtreffen, dit zijn de TNC-connector en de BNC-T.

TNC en BNC-T-connector

De TNC-connector wordt, in tegenstelling tot de BNC, gebruikt voor een stabiele werking bij hogere frequenties. Gebruikt in dezelfde gebieden. De BNC-T-connector is op zijn beurt ontworpen om drie kabels aan te sluiten, voornamelijk met coaxiale RF-connectoren. Heel vaak wordt het zo gedaan dat twee kabels op deze connector worden aangesloten en een terminator wordt aangesloten op de resterende ingang. In de 10BASE2-standaard wordt dit soort connector gebruikt om een coaxkabel aan te sluiten op een netwerkkaart die op een pc is geïnstalleerd.

RJ-45-connector

De RJ-45-connector wordt tegenwoordig het meest gebruikt. Het wordt meestal gebruikt bij gebruik van een twisted pair-kabel. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de installatie van kabeltelevisie of internet. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van een zeszits connector, dat wil zeggen dat er een combinatie van meerdere draden (wit/groen, wit/oranje, blauw/wit, wit/blauw, oranje/wit, groen/wit) wordt gebruikt. Bij televisie wordt in dit geval een vierzits bedrading (wit/oranje, oranje, groen, wit/groen) gebruikt.

RCA-connector

Een ander type connector is RCA ("tulp"). Vroeger was dit type connector alomtegenwoordig, maar tegenwoordig is het praktisch uit de mode. Deze standaard wordt veel gebruikt in de audio- en videotechnologie. De standaard plug is een metalen connector in het midden die iets naar voren uitsteekt en een diameter heeft van 3,2 millimeter. De RCA-aansluiting is een conventionele connector voor paneelmontage en is verkrijgbaar in diameters tot 8,0 millimeter.

Aanbevolen: