Waar Moet Je Op Letten Bij Het Kiezen Van Een Lens

Inhoudsopgave:

Waar Moet Je Op Letten Bij Het Kiezen Van Een Lens
Waar Moet Je Op Letten Bij Het Kiezen Van Een Lens

Video: Waar Moet Je Op Letten Bij Het Kiezen Van Een Lens

Video: Waar Moet Je Op Letten Bij Het Kiezen Van Een Lens
Video: Camera lens kopen, hier moet je op letten! | de Videomakers 2024, Maart
Anonim

Bij het kopen van een spiegelreflexcamera moet er goed op de lens worden gelet. In een vlaag van zuinigheid kom je misschien in de verleiding om de kitlens te kopen die bij je camera wordt geleverd. Het is goedkoop en de verkoper prijst het. U hoeft zich echter niet te haasten. De kwaliteit van je foto's en het plezier dat je beleeft, hangt af van de lens die je kiest voor je camera.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een lens
Waar moet je op letten bij het kiezen van een lens

Bedrijf fabrikant

Canon en Nikon zijn de onbetwiste leiders op de markt voor spiegelreflexcamera's. De kwaliteit van de apparatuur van deze bedrijven is door de tijd getest en vele tevreden klanten. Voor het merk moet je natuurlijk wel extra betalen. Om deze reden nemen veel beginnende fotografen die DSLR-camera's net onder de knie hebben, lenzen van minder bekende fabrikanten: Tamron, Sigma, enz. Bovendien laat de combinatie van prijs en kwaliteit kopers vaak tevreden. Het is moeilijk om een specifiek bedrijf te adviseren, je moet ook letten op de parameters van de lens zelf.

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand bepaalt in hoeverre het objecten dichterbij zal brengen. Op brandpuntsafstand kunnen lenzen in drie groepen worden verdeeld:

1. Gewoon. Ze hebben een kijkhoek van 50 graden en een brandpuntsafstand van 50 mm. Het beeld is bekend, met behulp van dergelijke lenzen kun je de meeste scènes opnemen.

2. Lange focus. Beeldhoek is minder dan 30 graden, brandpuntsafstand varieert tussen 85 en 500 mm (ongeveer). Sommige lenzen hebben brandpuntsafstanden tot 1300 mm - bijna een telescoop! Al is diezelfde Canon beperkt tot 400 mm.

3. Groothoek. Beeldhoek meer dan 50 graden, brandpuntsafstand van 12 tot 35 mm. In staat om indrukwekkende hoeveelheden ruimte vast te leggen, ideaal voor die gevallen waarin u bijvoorbeeld een landschap of het interieur van een appartement wilt fotograferen.

Vergeet niet dat er fixes zijn (hebben een vaste brandpuntsafstand) en zooms (variabele brandpuntsafstand). Zoomen zijn duurder dan fixes, maar ze zijn veelzijdiger, dus het is logisch om één zoomlens en meerdere fixes aan te schaffen.

Diafragmaverhouding

Een andere belangrijke parameter van de lens is de diafragmaverhouding. Dure kwaliteitslenzen laten meer licht door dan hun budgettegenhangers. Hoe meer licht er door uw lens gaat, hoe beter, want het maakt het veel gemakkelijker om foto's te maken in donkere kamers en zorgt voor meer duidelijkheid. Als je voornamelijk stranden en landschappen fotografeert waar meer dan voldoende licht is, zal het probleem van het diafragma je misschien niet storen.

Stabilisatie

Optische beeldstabilisatie helpt je om goede foto's te maken bij weinig licht. De optische stabilisator bevindt zich in de lens zelf. Voor Canon-lenzen is deze parameter gemarkeerd met de letters IS, voor Nikons - VR, voor Sigma - OS.

Bajonet

Let ook op de bajonet - het systeem om de lens op de camera te bevestigen. Bajonetten zijn van verschillende typen, afhankelijk van de matrix - deze is bijgesneden of op ware grootte. Lenzen die zijn ontworpen met de cropfactor in gedachten zijn over het algemeen niet geschikt voor gebruik op full frame camera's. Let bij het kopen van een analoge lens goed op voor welke camera van de fabrikant de lens gemaakt is. Sigma produceert bijvoorbeeld lenzen met vattingen die zijn ontworpen voor Nikon- en Canon-camera's.

Zelf testen

Bij het kiezen van een lens, vooral als u deze uit de hand koopt, moet u een reeks zelftests doen. Je weet nooit wat ze je kunnen ontglippen. Om het scherpstelveld te controleren, maakt u een foto van een stuk papier met scheidingslijnen of een gewone liniaal, loodrecht op de camera. Stel scherp op de gemarkeerde scheidingslijn en controleer vervolgens op de computermonitor of het scherpstelveld is waar je op mikte of niet.

De gelijkmatige verdeling van de scherpte en de afwezigheid van vervorming kun je controleren door een gewone krant te fotograferen, als je deze duidelijk voor de camera en evenwijdig aan de laatste lens legt. Kijk of er sprake is van vervorming, of de scherpte niet naar de randen van het beeld verdwijnt.

En de laatste test: maak een foto van boomtakken tegen de achtergrond van de lucht en bekijk het beeld vergroot om te controleren op artefacten in de vorm van gekleurde strepen rond je lens - dit is het effect van chromatische aberratie. Hoe minder uitgesproken, hoe beter.

Aanbevolen: