Hoe Een Kabel Te Kiezen?

Inhoudsopgave:

Hoe Een Kabel Te Kiezen?
Hoe Een Kabel Te Kiezen?

Video: Hoe Een Kabel Te Kiezen?

Video: Hoe Een Kabel Te Kiezen?
Video: Op je televisie het juiste kanaal voor je TV Box kiezen 2024, Mei
Anonim

In ons dagelijks leven gebruiken we een verscheidenheid aan elektrische apparaten die verschillende draden en kabels vereisen, waarvan de selectie en plaatsing speciale kennis en regels vereist. Bij het kiezen van een kabel of draad moet u zich laten leiden door het belangrijkste criterium: de goederen worden alleen gekocht bij fabrikanten van bekende merken en hebben zich bewezen op het gebied van betrouwbaarheid en kwaliteit.

NYM merk kabel
NYM merk kabel

instructies:

Stap 1

In woongebouwen worden voornamelijk draad van het merk PVS en kabels van merken als VVG, NYM en VVGng gebruikt. PVA-draad is een gedraaide, ronde doorsnede, koperdraad. Het wordt gebruikt om elektrisch gereedschap en huishoudelijke elektrische apparaten aan te sluiten, in tuinieren. De draad wordt gelegd bij temperaturen van -15 ° C tot + 40 ° C. De draad is geïsoleerd met PVC-kunststof. De kern is koper, flexibel.

VVG verwijst naar stroomkabels. Ik gebruik het in stationaire installaties voor de distributie van elektrische energie met spanningen van 0,66 tot 1 kV, in het temperatuurbereik van -50 tot +50 graden en vochtigheid tot 98%. VVG-kabels worden gebruikt voor het leggen in huishoudelijke en industriële gebouwen, zowel droog als nat.

VVGng-kabel verschilt van VVG doordat de mantel is gemaakt van hittebestendige materialen en wordt daarom gebruikt in faciliteiten met verhoogde eisen voor elektrische en brandveiligheid.

De kern van de VVG- en VVGng-kabel is gemaakt van rond zacht koperdraad. Met een toename van de sectie van meer dan 16 vierkante mm, wordt de kern gemaakt in de vorm van een heleboel draadbundel.

En tot slot, kabel van het merk NYM. Dankzij de extra laag melo-rubber isolatie op deze kabel, neemt de weerstand tegen scheuren toe bij installatie in extreme omstandigheden. De buitenste isolatie is gemaakt van een flexibelere kunststofsamenstelling, wat leidt tot verhoogde veiligheid. Door deze kwaliteiten groeit de populariteit van deze kabel voortdurend.

PVS-draad
PVS-draad

Stap 2

De doorsnede van de kabel is het gebied van de geleidende kern. Volgens de formule π (= 3, 14) xr2 wordt de doorsnede van een ronde geleider berekend. In een kabel zijn er in de regel meerdere aders, dus de totale doorsnede is gelijk aan de som van de doorsneden van elke ader. Een schuifmaat en een micrometer worden gebruikt om de diameter van de draad te meten.

De kabeldoorsnede wordt gekozen rekening houdend met de toekomstige belasting. Houd er echter rekening mee dat de doorsnede van de aluminiumdraad een orde van grootte hoger moet worden gekozen, aangezien de geleidbaarheid ervan 40% lager is dan die van een koperdraad. In principe worden standaard profieltypes van 0,75 tot 10 mm gebruikt.

Om een kabel te selecteren, rekening houdend met de belasting, worden speciale tabellen gebruikt, maar ervaren elektriciens gebruiken een vereenvoudigde berekening van de draaddoorsnede: een kabel met een doorsnede van 1 mm2 is bestand tegen een stroom van 10A en een vermogen van 2,2 kW (10Ax220V = 2,2 kW).

Voorbeeld: uw elektrisch apparaat heeft een vermogen van 8 kW, de stroomsterkte is respectievelijk 36A (8000W: 220V = 36A), hieruit volgt dat de doorsnede van de draad 4 vierkante mm moet zijn (36A: 10A = 3,6 mm2, standaard is 4 vierkante mm).

Aanbevolen: