Shazam: Wat Is Deze App?

Inhoudsopgave:

Shazam: Wat Is Deze App?
Shazam: Wat Is Deze App?
Anonim

Shazam is een app voor telefoons en tablets waarmee je muziek kunt herkennen. Maar hoe gebeurt dit? En hoe gebruik je zo'n programma?

Shazam: wat is deze app?
Shazam: wat is deze app?

Shazam is een service die is ontworpen om muziek stuk voor stuk te herkennen. Meestal wordt het gebruikt als een applicatie voor de telefoon: u hoeft niet te betalen voor installatie en gebruik, en nadat de microfoon naar de geluidsbron is gebracht, bepaalt het programma de naam van het nummer en de naam van de artiest. Met behulp van zo'n applicatie herken je de baan die je leuk vindt overal: in een taxi, in een bar, op straat, etc. Die. vreemd geluid voor Shazam is geen belemmering, en de lage populariteit van het nummer is dat ook niet.

De geschiedenis van Shazam: de naam en ontwikkeling van de app

Het woord Shazam bestaat echt in de woordenboeken van de Engelse taal, het betekent zoiets als een spreuk, een analoog van het Russische "abracadabra" - een magische uitdrukking, waarna het resultaat onmiddellijk en vanzelf wordt bereikt.

Dit is precies het doel dat de ontwikkelaars van het programma hebben gesteld: zodat de gebruiker in een oogwenk alle informatie kan krijgen waarin hij geïnteresseerd is over de muziek en de uitvoerder ervan.

Wat de geschiedenis betreft, Shazam werd eind jaren negentig opgericht: toen was het een dienst die via sms naar een kort nummer werkte. Als iemand de naam van het nummer wilde weten, moest hij een fragment van 30 seconden opschrijven en naar nummer 2580 sturen. Binnen een paar seconden kwam er een sms met het antwoord.

Maar het heeft 14 jaar werk en onderzoek gekost om de toepassing te maken zoals die nu is. De ontwikkelaars werden daarbij bijgestaan door professor Smith, de maker van algoritmen voor synthesizers van Yamaha, en zijn afstudeerstudent Avery Wang. Onder hun leiding werd niet alleen een complex algoritme voor geluidsherkenning ontwikkeld, maar werd ook een enorme database met spectrogrammen gecreëerd, die meer dan 15 miljard tracks bevatte.

En al in 2013 werd Shazam opgenomen in de top tien van apps ter wereld. Het werd shareware (voordat je voor sms moest betalen) en is niet alleen beschikbaar op telefoons en tablets, maar zelfs op slimme horloges. In het laatste geval kan de gebruiker informatie over de muziek krijgen door simpelweg de pols aan te raken.

Hoe werkt Shazam?

De applicatie is gebaseerd op een algoritme dat gebruik maakt van spectrogrammen - afbeeldingen die laten zien hoe de sterkte van een audiosignaal afhangt van de tijd. Dit algoritme wordt actief gebruikt in seismologie, waterkracht en radar, spraakverwerking, enz. En spectrogrammen zijn in feite de "vingerafdrukken" van de geluiden waarop Shazam is gebaseerd.

Als je stap voor stap kijkt, dan is de muziekherkenning in de applicatie als volgt:

  • de shazam-database is vooraf uitgerust met een indrukwekkende kaartindex van een breed scala aan muziek-"afdrukken";
  • nadat de gebruiker het nummer dat ze leuk vinden "markeert", zal de applicatie er een "vingerafdruk" voor genereren op basis van een geluidsvoorbeeld van tien seconden;
  • het programma stuurt de gemaakte vingerafdruk naar de Shazam-service, in de database waarvan het zoeken naar overeenkomsten zal beginnen;
  • als er een match wordt gevonden, geeft de applicatie informatie over de compositie en de artiest, zo niet, dan zal er een foutmelding verschijnen.

Die. Shazam behandelt elk nummer als een tijdfrequentiegrafiek met drie assen die tijd, frequentie en intensiteit weergeven. En elk punt op zo'n grafiek weerspiegelt de intensiteit van een bepaalde frequentie op een bepaald moment in de tijd. Het programma maakt ook onderscheid tussen pure toon en uitbarstingen van witte ruis.

Door een grafiek voor een nummer te maken, detecteert de applicatie de frequentie van de "piekintensiteit": het duurt verschillende pieken in 10 seconden van het geluid van het monster en vertaalt vervolgens de resulterende "vingerafdruk" in een hashtabel, waar de frequentie waarden zijn de sleutels. De eerste waarde - de eerste sleutel - wordt door het programma gebruikt wanneer het de database zoekt naar overeenkomsten.

En als er meerdere overeenkomsten zijn, zoekt het programma in de tijd naar een frequentieovereenkomst.

Shazam-startscherm

Na het installeren van het programma, zal de gebruiker, die het opent, een grote knop zien in het midden van het hoofdscherm. Het is ontworpen om muziekherkenning te starten en 10 seconden nadat je erop hebt gedrukt, geeft de applicatie het resultaat. Maar alleen als er een minimum aan extern geluid in de buurt is.

Als er veel van deze geluiden zijn, wordt het zoeken moeilijker: Shazam duurt langer om het nummer te herkennen. Om dit te doen, is er een schakelknop in de rechterbovenhoek van het hoofdscherm - het zet het programma in de automatische modus. En na erop te hebben gedrukt, herkent de applicatie de muziek de komende 4 uur, zelfs als de gebruiker deze verlaat.

Instellingen

Om naar het instellingenmenu te gaan, moet de gebruiker letten op de linkerhoek van het hoofdscherm - er is een tandwielpictogram. En nadat u erop hebt geklikt, worden de programma-instellingen geopend, die het volgende bevatten:

  • de mogelijkheid om in te loggen op uw Facebook-account om tags te delen;
  • de mogelijkheid om meldingen in of uit te schakelen;
  • gebruiksvoorwaarden van het programma en vertrouwelijkheidsvoorwaarden.

Bovendien kan de gebruiker via de instellingen contact opnemen met de ondersteuningsdienst voor technische assistentie of antwoorden op vragen over de toepassing. En als hij dat wil, koop dan de Encore-versie van het programma.

Onderkant van het scherm

Onderaan het scherm bevinden zich vijf knoppen - menupictogrammen, met de volgende namen:

  • "Tags";
  • "Nieuws";
  • "Puls";
  • "Opening"
  • "Begin van herkenning".

Door op de knop "Tags" te klikken, wordt de gebruiker naar een sectie geleid met lijsten met alle herkende muziek. Deze lijsten zijn onderverdeeld in twee categorieën: "mijn tags" en "auto". De eerste categorie bevat die nummers die de gebruiker zelf heeft herkend, in de tweede categorie die het programma in de automatische modus heeft gevonden.

Door de tags te doorlopen, kan de gebruiker kennis maken met de biografie van elk van de artiesten, zijn discografie bestuderen, vrijgegeven video's, albumrecensies, evenals het genre van het gevonden nummer en de naam van de opnamestudio. En bovendien geeft de sectie de gebruiker de mogelijkheid om meer te weten te komen over toekomstige concerten van een bepaalde artiest en over andere artiesten die op hem lijken.

De gebruiker kan elk van de tags op sociale netwerken delen met behulp van e-mail of een speciaal messenger-programma.

In het menu "Nieuws" kunt u meer te weten komen over de release van updates, het verschijnen van nieuwe clips, nieuws over populaire artiesten of tv-shows. Bovendien kunt u in het gedeelte met "Nieuws" berichten van vrienden bekijken.

Het tabblad "Pulse" opent voor de gebruiker de meest populaire, "top" muziek in realtime. En met "Discovery" kun je bijhouden waar en welk nummer gedurende een bepaalde periode is herkend. Het volgen vindt plaats op de kaart.

Hoe kom ik aan Shazam?

De applicatie is ontworpen voor apparaten die op het Android-platform draaien, u kunt deze downloaden via de Play Market. Er zijn echter verschillende versies van shazam:

  • gratis, maar met advertenties;
  • betaald - Encore-versie, die als compleet wordt beschouwd, - geen advertenties;
  • versie van Red, gemaakt om een deel van het ontvangen geld voor het gebruik van de applicatie te doneren aan een goed doel.

Shazam is ook beschikbaar voor gebruikers van Windows Phone, hoewel er aanzienlijk minder zijn. In dit geval wordt het programma gedownload via de bedrijfswinkel.

Shazam is niet bedoeld voor personal computers en laptops. U kunt het pas installeren nadat de computer een Android-emulator voor pc heeft.

Aanbevolen: