Wat Is Een Netwerkadapter En Waar Is Deze Voor?

Inhoudsopgave:

Wat Is Een Netwerkadapter En Waar Is Deze Voor?
Wat Is Een Netwerkadapter En Waar Is Deze Voor?

Video: Wat Is Een Netwerkadapter En Waar Is Deze Voor?

Video: Wat Is Een Netwerkadapter En Waar Is Deze Voor?
Video: Computer Networking Tutorial - 9 - Network Interface Card NIC 2024, Mei
Anonim

De netwerkadapter is de schakel tussen de computer en het netwerk. Dit apparaat kan de netwerkkaart vervangen als deze niet in de computer zit of als de interne kaart de vereiste standaard niet ondersteunt.

De netwerkadapter helpt wanneer de netwerkkaart van de computer niet werkt
De netwerkadapter helpt wanneer de netwerkkaart van de computer niet werkt

Wat zijn de netwerkadapters

Er zijn twee hoofdtypen netwerken: draadloos en bedraad. Netwerkadapters kunnen met beide typen netwerken worden gebruikt. Tegelijkertijd zijn er meer netwerkadapters voor draadloze netwerken, omdat er meer varianten van dergelijke netwerken zijn.

Een computer met een adapter kan via een kabel op een netwerk worden aangesloten. Voor bekabelde netwerken wordt een apparaat gebruikt, namelijk een USB-dongle met een speciale poort voor een Ethernet-kabel. Deze kabel kan bijvoorbeeld een router en een adapter aansluiten.

De adapter kan worden geleverd met software, maar de meeste moderne besturingssystemen herkennen de USB-adapter en vinden de stuurprogramma's die nodig zijn om deze te laten werken.

Maar meestal is een netwerkadapter een apparaat voor draadloze netwerken. Dergelijke adapters zijn populair vanwege hun draagbaarheid. Hiermee kan de computer verbinding maken met een draadloos netwerk in de buurt.

De draadloze netwerkadapter lijkt op een geheugenkaart of flashstation. Dit is een klein USB-apparaat met een knipperend lampje om aan te geven dat het is opgeladen en klaar voor gebruik. Bij aansluiting op een computer scant het de internetkanalen van lokale providers en informeert het de computersoftware over de aanwezigheid van netwerken. De computer toont op zijn beurt deze netwerken aan de gebruiker. Om de computer verbinding te laten maken met het betreffende netwerk, hoeft u alleen maar op de naam te klikken en indien nodig het wachtwoord in te voeren. De volgende keer dat u hem inschakelt, maakt uw computer automatisch verbinding met dit netwerk.

Veel moderne computers hebben draadloze netwerkadapters die al in de machine zijn geïntegreerd. Het zijn microchips.

Ten slotte zijn er de netwerkadapters, die puur software zijn. Ze simuleren de functies van een netwerkkaart. Dit worden "virtuele netwerkadapters" genoemd.

Waarom heb je netwerkadapters nodig?

De meeste laptops hebben een ingebouwde wifi- of draadloze netwerkkaart. Maar soms werkt deze kaart niet. Dit is met name het geval wanneer de normen voor draadloze netwerken veranderen in een nieuwer en sneller verbindingsprotocol. Dan werken oude kaarten die verouderde protocollen ondersteunen niet met een router die de nieuwe standaard ondersteunt.

Let bij het kopen van een nieuwe netwerkadapter op het protocol dat deze ondersteunt. Dit kleine en handige apparaat is te vinden in elke Hi-Tech-winkel.

Als de interne NIC de nieuwe standaard niet ondersteunt, kan een nieuwe NIC een alternatief zijn voor de NIC. Het is eenvoudig genoeg om het op een desktopcomputer te vervangen. Maar bij laptops en laptops is dit veel moeilijker om te doen. In dergelijke gevallen is het handiger om een netwerkadapter te gebruiken.

Aanbevolen: