Waarom Nokia Alle Merkwinkels In Rusland Sluit

Waarom Nokia Alle Merkwinkels In Rusland Sluit
Waarom Nokia Alle Merkwinkels In Rusland Sluit

Video: Waarom Nokia Alle Merkwinkels In Rusland Sluit

Video: Waarom Nokia Alle Merkwinkels In Rusland Sluit
Video: HISTORY OF NOKIA PHONES [1982-2019], 2024, Mei
Anonim

Het Finse bedrijf Nokia nam in mei de beslissing om alle merkwinkels te sluiten, maar het publiek hoorde er pas in juni van. Desalniettemin blijft de Russische markt een van de prioriteiten voor Nokia, alleen de manier van verkopen zal veranderen.

Waarom Nokia alle merkwinkels in Rusland sluit
Waarom Nokia alle merkwinkels in Rusland sluit

Eric Bertman, vice-president van het bedrijf voor de Euraziatische regio, kondigde de sluiting aan van alle Nokia-winkels. Begin 2012 telde het bedrijf 57 merkwinkels, waarvan 44 door Nosimo en de rest door re: Store Retail Group.

Een van de mogelijke redenen voor de sluiting van winkels was de daling van de verkoop van mobiele telefoons in Rusland en de wereld. In de snelgroeiende smartphonemarkt is Nokia ver achtergebleven bij zijn belangrijkste concurrent Samsung. Als Nokia in het 1e kwartaal van 2011 de 1e plaats innam in termen van aandeel in de wereldwijde verkoop van smartphones (60, 7%), dan was in dezelfde periode in 2012 het aandeel in de verkoop bijna gehalveerd (31, 9%), waardoor het bedrijf onmiddellijk viel naar de derde plaats. Niettemin, volgens het totale aantal verkochte telefoons, bekleedde Nokia nog steeds de eerste plaats - 38,6% van de markt versus 36,4% voor Samsung.

Deze situatie kon het management van Nokia niet anders dan alarmeren, er werd een grondige analyse van de markt en de laatste trends uitgevoerd. De monobrand-business waarop het bedrijf vertrouwde, rechtvaardigt zichzelf niet meer. Als een paar jaar geleden alle nieuwe items bij Nokia verschenen en toen pas door andere fabrikanten werden gekopieerd, kan tegenwoordig bijna elk bedrijf een interessant product uitbrengen. De koper geeft er de voorkeur aan modellen van verschillende merken te vergelijken en de meest interessante voor hem te kiezen.

In mei 2012 werd het contract met het winkelmanagementbedrijf Nosimo beëindigd; het besloot de winkels om te vormen tot monobrand Samsung-showrooms. De beheermaatschappijen ontwikkelden de verkoop van Nokia-telefoons op eigen kosten, zonder financiering van Nokia.

De verkopen in brandstores zijn altijd vrij hoog geweest, maar hun aandeel in de totale omzet is onbeduidend. Het management van Nokia was van mening dat de sluiting van de showrooms geen invloed zou hebben op het aandeel van de telefoonverkoop van het bedrijf op de Russische markt; online winkels, partnershowrooms en Nokia-merkzones in retailers zouden voldoende zijn. Op deze gebieden zullen vandaag de dag productdistributiekanalen worden ontwikkeld.

Winkelsluitingen zijn slechts een onderdeel van het anticrisisbeleid van Nokia. Daarnaast is het de bedoeling om het aantal werknemers, de elite-divisie van Vertu en de introductie van supergoedkope smartphones onder het merk Nokia aanzienlijk te verminderen.

Aanbevolen: