Wat Is Geavanceerde Technologie?

Wat Is Geavanceerde Technologie?
Wat Is Geavanceerde Technologie?

Video: Wat Is Geavanceerde Technologie?

Video: Wat Is Geavanceerde Technologie?
Video: De geavanceerde functies en technologie van MyHeritage 2024, Mei
Anonim

Snelle technologische vooruitgang verandert het leven van mensen onherkenbaar. Veel van waar sciencefictionschrijvers vroeger over schreven, wordt werkelijkheid. Op basis van de laatste ontdekkingen worden producten gemaakt die de gebruikelijke dingen veranderen. De palm in dit opzicht is in handen van geavanceerde technologieën, die verantwoordelijk zijn voor het grootste aantal geavanceerde prestaties.

Wat is geavanceerde technologie?
Wat is geavanceerde technologie?

De meest moderne en kennisintensieve daarvan worden high-tech genoemd. Ze zijn gemaakt op basis van geavanceerde wetenschappelijke prestaties en brengen revolutionaire veranderingen teweeg op verschillende gebieden van het menselijk leven. Hoogwaardige technologieën hebben altijd bestaan, ooit werd zelfs het vervangen van een stenen bijl door een bronzen een echte technologische doorbraak waardoor een persoon naar een kwalitatief nieuw niveau kon stijgen. In de vorige eeuw waren de belangrijkste prestaties het temmen van kernenergie en de creatie van lasertechnologieën, de opkomst van transistors en microschakelingen, de uitvinding van computers en mobiele telefoons … De lijst met geavanceerde prestaties van wetenschappelijk en technisch denken is erg lang, zou het meer dan één pagina kosten om ze op te sommen.

De nieuwe eeuw stelt zeer hoge eisen aan de geïndustrialiseerde landen. Om niet tot de achterblijvers te behoren, moet Rusland investeren in baanbrekende wetenschapsintensieve technologieën. Een van de kenmerken van geavanceerde technologieën is dat hun creatie een sterke wetenschappelijke en financiële basis vereist. Het is onmogelijk om een modern product te maken zonder de nodige materiële en wetenschappelijke basis, en gekwalificeerd personeel is van groot belang. Om bijvoorbeeld een moderne microschakeling te creëren, is het nodig om in één productie honderden wetenschappelijke en technologische prestaties te verzamelen, wat maar heel weinig landen kunnen.

De productie van moderne vliegtuigen, ook militaire, is niet minder kennisintensief. Het was dus in Rusland dat een unieke productie van bladen voor vliegtuigmotoren werd gecreëerd; tot nu toe heeft geen enkel ander land deze technologie kunnen herhalen. Dankzij de gebruikte knowhow (van de Engelse knowhow - "I know how") zijn turbinebladen van Russische makelij veel goedkoper en veel beter dan buitenlandse. Tegelijkertijd loopt Rusland in veel industrieën ver achter op andere geïndustrialiseerde landen. Het is dus onwaarschijnlijk dat u een in Rusland gemaakte mobiele telefoon of computer zult vinden, de meeste componenten van radio-elektronica die in het land worden geproduceerd, worden ook in het buitenland gemaakt. Om deze vertraging te verhelpen, wordt in Rusland een aantal wetenschapsintensieve industrieën gecreëerd, waaronder de productie van processors en andere elektronische componenten.

Hoge technologieën in de geneeskunde zijn van groot belang. Dankzij de implantatie van moderne elektronische implantaten kunnen dove mensen weer horen, en pacemakers verlengen al tientallen jaren de levensduur van patiënten met hartritmestoornissen. Operaties om hartkleppen te vervangen, of zelfs volledige harttransplantaties, zijn al lang gemeengoed geworden. Moderne materialen maken het mogelijk om vrijwel slijtagevrije kunstgewrichten te maken en met de nieuwste 3D-printers kun je een echte nier laten groeien door achtereenvolgens lagen levende cellen op te bouwen. Dat wat tot voor kort sciencefiction leek, raakt steeds meer verankerd in het leven van mensen.

Aanbevolen: