AA-batterijen En Andere Voedingen Voor Digitale Technologie

Inhoudsopgave:

AA-batterijen En Andere Voedingen Voor Digitale Technologie
AA-batterijen En Andere Voedingen Voor Digitale Technologie

Video: AA-batterijen En Andere Voedingen Voor Digitale Technologie

Video: AA-batterijen En Andere Voedingen Voor Digitale Technologie
Video: How to make welding machine using only 12V Battery 2024, Maart
Anonim

De meeste huishoudelijke elektronische en elektrische apparaten werken op AA- en AAA-batterijen. In de regel zijn het zink-koolstof-, alkaline- of lithiumbatterijen.

AA-batterijen en andere voedingen voor digitale technologie
AA-batterijen en andere voedingen voor digitale technologie

Oplaadbare en niet-oplaadbare batterijen worden gebruikt als stroombron in moderne elektronische apparaten. Ze zijn er meestal in twee maten: AA en AAA. In het dagelijks leven is het gebruikelijk om ze "vinger" en "kleine vingers" te noemen.

Alle voedingen die in de consumentenelektronica worden gebruikt, werken volgens hetzelfde principe. De batterij is een metalen glas met daarin een elektrolyt en een staafje. De staaf fungeert als de anode en het glas als de kathode. Wanneer aangesloten op het circuit, beginnen elektrische ladingen over te gaan van de kathode naar de anode en ontstaat er een elektrische stroom.

Zink-koolstof batterijen

Afhankelijk van het materiaal waaruit ze zijn gemaakt, kunnen batterijen verschillende eigenschappen hebben. De meest voorkomende batterijen zijn zink-koolstof. Ze gebruiken een grafietstaaf als kathode en een zinkglas als anode. Het elektrolyt in zink-koolstofbatterijen is een zure oplossing. Dergelijke batterijen hebben een kleine capaciteit en worden veel gebruikt in zaklampen, muziekspelers en andere huishoudelijke apparaten.

Alkaline batterijen

In vergelijking met zink-koolstofbatterijen hebben zink-mangaanbatterijen een veel hogere capaciteit. In hen is de anode niet gemaakt van grafiet, maar van mangaanoxide. Een alkali-oplossing wordt gebruikt als elektrolyt in mangaan-zinkbatterijen. In het dagelijks leven worden dergelijke batterijen alkaline genoemd.

Lithium batterijen

Lithiumbatterijen hebben een nog hogere capaciteit. Ter vergelijking: de typische capaciteit voor zink-koolstofbatterijen is 300-600 milliampère per uur en voor lithiumbatterijen meer dan 2000 milliampère per uur. In lithiumvoedingen wordt een lithiumstaaf gebruikt als anode en een mengsel van organische stoffen als elektrolyt. Lithiumbatterijen kunnen heel lang meegaan, terwijl ze gunstig afsteken bij andere batterijen omdat ze bijna niet ontladen als ze niet zijn aangesloten.

Lithium- en alkalinebatterijen zijn verkrijgbaar in AAA- en AA-behuizingen. Door de hoge capaciteit van lithiumbatterijen kunnen ze klein gehouden worden. Het zijn de lithiumanoden die worden gebruikt in "tablet" -schijfbatterijen. Lithium-schijfbatterijen worden gebruikt in polshorloges en bieden BIOS-back-upstroom aan computers. Cilindrische lithiumbatterijen worden gebruikt in digitale camera's, camcorders, enz.

Aanbevolen: