Wat Was De Eerste Mobiele Telefoon?

Inhoudsopgave:

Wat Was De Eerste Mobiele Telefoon?
Wat Was De Eerste Mobiele Telefoon?

Video: Wat Was De Eerste Mobiele Telefoon?

Video: Wat Was De Eerste Mobiele Telefoon?
Video: Mobiel bellen in 1998 door Frans Bromet 2024, Mei
Anonim

Het moderne leven is gevuld met verschillende technologische apparaten. Elke dag controleren mensen e-mails vanaf hun tablets en laptops, communiceren ze op sociale netwerken, bellen ze hun vrienden en familie, waar ook ter wereld. Van dat laatste was weliswaar nog maar zestig jaar geleden te dromen. Immers, welke functies de huidige smartphone vervult, kon voorheen alleen worden geboden door een computer ter grootte van een kleine stoeprand.

Wat was de eerste mobiele telefoon?
Wat was de eerste mobiele telefoon?

De eerste mobiele telefoon

De eerste officiële mobiele telefoon was het toestel van de Amerikaanse ingenieur Martin Cooper, directeur van de afdeling mobiele communicatie van Motorola. Op deze machine belde hij op 3 april 1973 voor het eerst zijn concurrent van Bell Laboratories, Joe Engel.

De telefoon met een uitstekende antenne woog iets meer dan een kilogram en werkte niet langer dan een uur in de gespreksmodus. Het mobiele apparaat had geen extra functies, evenals het voor een moderne persoon bekende display, slechts twaalf toetsen (10 digitale toetsen, bellen en een gesprek beëindigen).

Volgens de officiële versie werd de eerste commerciële mobiele telefoon, DynaTac, op 13 juni 1983 door Motorola uitgebracht.

Er is echter alle reden om te beweren dat de eerste mobiele telefoon in de Sovjet-Unie werd geproduceerd. Het was de binnenlandse radio-ingenieur Leonid Kupriyanovich die een voorbeeld van de LK-1 mobiele telefoon maakte, die in 1957 werd getest. De eerste "mobiele telefoon" had een bereik van maximaal dertig kilometer, maar het grootste nadeel was het onaanvaardbare gewicht voor zo'n telefoon - drie kilogram.

Daarom verbeterde Leonid Ivanovich een jaar later het mobiele telefoonmodel. Het vernieuwde apparaat was zo groot als een pakje sigaretten en woog slechts een halve kilo. De telefoon maakte het niet alleen mogelijk om uitgaande oproepen te doen, maar ook om inkomende oproepen van vaste toestellen en straatmachines te ontvangen.

Interessante feiten over mobiele telefoons

De eerste officiële Amerikaanse mobiele telefoon die te koop was, kostte bijna vierduizend dollar! Zo was de Toyota King van hetzelfde jaar driehonderd dollar goedkoper. Tegelijkertijd moest de eigenaar van de telefoon nog eens vijftig dollar per maand aan abonnementskosten betalen.

De eerste wijdverspreide mobiele telefoon was de Nokia 1011. Deze had al een klein scherm en werkte in de GSM-standaard. De eerste opvouwbare mobiele telefoon was de Motorola StarTAC.

Daarnaast was de Motorola StarTAC mobiele telefoon een van de allereerste toestellen met een mobiel scherm.

De eerste communicator was de Nokia 9000. Het was gemaakt als een etui met aan de ene kant een scherm en aan de andere kant een toetsenbord. Deze communicator werd aangedreven door een Intel 386-processor.

Een mobiele telefoon met een infraroodpoort verscheen in 2001 weer onder het merk Nokia. De eerste telefoon met een mp3-speler was de Samsung SPH-M100.

Aanbevolen: