Hoe Een Japanse Robot Er Altijd In Slaagt Om Steen-papier-schaar Te Winnen

Hoe Een Japanse Robot Er Altijd In Slaagt Om Steen-papier-schaar Te Winnen
Hoe Een Japanse Robot Er Altijd In Slaagt Om Steen-papier-schaar Te Winnen

Video: Hoe Een Japanse Robot Er Altijd In Slaagt Om Steen-papier-schaar Te Winnen

Video: Hoe Een Japanse Robot Er Altijd In Slaagt Om Steen-papier-schaar Te Winnen
Video: Programmeer het spel 'steen, papier, schaar' met je Microbit 2024, April
Anonim

De unieke Janken-robot is gemaakt door Japanse wetenschappers in het Ishigawa Oku-laboratorium van de Universiteit van Tokio. Dit zeer gespecialiseerde mechanisme is niet alleen in staat om het spel "steen-papier-schaar" met een persoon te spelen, maar ook om te winnen. En altijd winnen, 100% van de tijd. De kans dat de robot verliest is uitgesloten.

Hoe een Japanse robot er altijd in slaagt om steen-papier-schaar te winnen
Hoe een Japanse robot er altijd in slaagt om steen-papier-schaar te winnen

Het geheim van dit succes ligt in een gespecialiseerd menselijk handvolgsysteem, bestaande uit een high-speed videocamera en een manipulator die als robotarm fungeert. Een digitale camera maakt elke duizendste van een seconde foto's van een menselijke hand en analyseert snel de kleinste bewegingen. Op basis van de analyse kan de processor van tevoren voorspellen welk gebaar een persoon zal laten zien, en dit overtreffen, door de manipulator de opdracht te geven om het gewenste "figuur" te tonen. Het hele proces, van het analyseren van een foto tot het geven van het juiste gebaar aan de hand van de robot, duurt niet langer dan 1 milliseconde.

Vanuit wiskundig oogpunt is de kans dat een mens en een robot winnen natuurlijk 1: 3, maar in feite loopt de robot aanzienlijk voor op een mens en wint hij altijd, door zijn antwoord aan te passen aan het gebaar van een menselijke hand. Als gevolg hiervan merkt de persoon de vangst niet eens op. De robot handelt zo snel dat het de illusie wekt van gesynchroniseerde actie, dat de robot zich aan de regels houdt en dat hij constant geluk heeft. Pogingen om het mechanisme te misleiden, halverwege het ene karakter voor het andere veranderen, leiden tot niets - Janken berekent tijdig de sluwheid van deze vijand en geeft zijn eigen karakter.

Bezoekers van de tentoonstelling, die de robot voor het eerst zagen en kennis maakten met zijn mogelijkheden, vroegen zich vaak af: wie gaat dit spel winnen als twee robots het tegen elkaar opnemen? Niemand had echt gewonnen. Aangezien de beweging van de manipulatorarm pas begint na analyse van de beweging van de arm van de tegenstander, zullen beide robots gewoon op elkaar wachten.

Het doel van dit project is een praktische demonstratie van de mogelijkheden van innovatieve technologieën, ook op het gebied van de samenwerking van mens en machine. Programmeurs hebben ook aangetoond dat moderne robotmechanismen in staat zijn om in teams te werken en voortdurend het werk van andere machines en mensen in de gaten te houden. Tegelijkertijd kunnen robots volledig autonoom zijn, geen communicatiekanalen met elkaar hebben, uitstekend observeren en snel reageren.

Aanbevolen: