Hoe Een Stroboscoop In Elkaar Te Zetten

Inhoudsopgave:

Hoe Een Stroboscoop In Elkaar Te Zetten
Hoe Een Stroboscoop In Elkaar Te Zetten

Video: Hoe Een Stroboscoop In Elkaar Te Zetten

Video: Hoe Een Stroboscoop In Elkaar Te Zetten
Video: Ontsteking afstellen met een stroboscoop - Rintje Ritsma laat 't zien | Datona.nl 2024, Mei
Anonim

Professionele stroboscooplampen zijn complex en duur. Maar ze zijn niet nodig voor thuisexperimenten. Voor hen is een eenvoudig apparaat voldoende, dat kan worden gemaakt van slechts een paar gemeenschappelijke onderdelen.

Hoe een stroboscoop in elkaar te zetten
Hoe een stroboscoop in elkaar te zetten

instructies:

Stap 1

Pak je kapotte oplader voor mobiele telefoons. Wacht enkele uren na de laatste ontkoppeling van het lichtnet, zodat de condensator van het ingangsfilter daarin wordt ontladen. Verwijder het bord ervan.

Stap 2

Neem twee weerstanden met een nominale waarde van 300 kilo-ohm en een vermogen van 2 watt. Sluit een gewone tweeaderige voedingskabel aan op de pinnen van de stekker die in de behuizing van de oplader is ingebouwd, en sluit een dergelijke weerstand aan op de breuk van elk van de draden. Isoleer alle verbindingen zorgvuldig. Plaats de weerstanden in de opladerbehuizing.

Stap 3

Zaag voorzichtig het gedeelte af waar de diodebrug is gemonteerd van het bord dat uit de oplader is verwijderd. Zorg ervoor dat u er geen andere onderdelen mee hebt uitgesneden, vooral elektrolytische condensatoren. Sluit het netsnoer aan op de brugpinnen voor de AC-spanningsingang.

Stap 4

Neem een variabele weerstand met een weerstand van ongeveer twee megohm. Plaats het met de as naar u toe en de leads naar beneden. Sluit een van de contacten van de gelijkrichtbrug, ontworpen om de gelijkgerichte gelijkspanning te verwijderen, gelijktijdig aan op de linker- en middelste klemmen van de variabele weerstand. Verbind de rechter klem van dezelfde weerstand met het andere uitgangscontact van de gelijkrichtbrug via een condensator met een capaciteit van 0,05 microfarad, ontworpen voor een spanning van minimaal 630 volt.

Stap 5

Soldeer parallel aan de condensator een miniatuur neonlamp, bijvoorbeeld INS-1, TN-0, 2, TN-0, 3 of Chinese NE-2.

Stap 6

Installeer de stroboscoop in de plastic behuizing. Maak er een gat in zodat het licht van de neonlamp eruit kan. Zorg ervoor dat u op de as van de variabele weerstand een brede handgreep van isolatiemateriaal plaatst, zonder een van de metalen onderdelen aan te raken.

Stap 7

Sluit het apparaat aan op het lichtnet en pas vervolgens door aan de knop te draaien de knipperfrequentie van de neonlamp aan. In gevallen waar de knipperfrequentie hoger is dan 50 Hz, wordt deze gemoduleerd door deze frequentie. Dit is een nadeel van een dergelijke stroboscoop, maar het maakt het mogelijk om het gebruik van een elektrolytische filtercondensator daarin uit te sluiten.

Aanbevolen: