Hoe Kies Je Een Kroon?

Inhoudsopgave:

Hoe Kies Je Een Kroon?
Hoe Kies Je Een Kroon?

Video: Hoe Kies Je Een Kroon?

Video: Hoe Kies Je Een Kroon?
Video: IMPLANTAAT EN KROON, EEN SIMPELE BEHANDELING EN PIJNLOOS 2024, Mei
Anonim

Tandkronen zijn prothesen die het zichtbare deel van de tand herstellen. Ze kunnen zowel onafhankelijk als als onderdeel van prothesen worden gebruikt - tandbruggen, verwijderbare structuren of vastgezet op implantaten. Hun belangrijkste roeping is niet alleen om het gebit opnieuw te creëren, maar ook om de functionaliteit ervan te herstellen.

Hoe kies je een kroon?
Hoe kies je een kroon?

Soorten kronen

Er zijn verschillende soorten kronen:

- metalen tandkronen;

- tandkronen van massief keramiek;

- metalen kronen bedekt met keramiek aan de buitenkant;

- metalen kronen met een kunststof oppervlak;

- kronen gemaakt van zirkonium en aluminiumoxiden.

Kwaliteit van tandheelkundige kronen

De beste kwaliteit kronen zijn gemaakt van zirkoniumoxide en aluminium, omdat ze zijn gemaakt van een zeer duurzaam materiaal. Het fabricageproces is erg moeilijk, daarom wordt hiervoor speciale apparatuur gebruikt. Hun levensduur bedraagt ongeveer 15 tot 20 jaar, en ze krimpen ook niet en veranderen niet de hele tijd van kleur en vorm.

De tweede plaats wordt ingenomen door metalen tandkronen. Hun sterkte en duurzaamheid verschillen niet veel van die van zirkoniumoxide en aluminium. Het metaal zelf is echter erg hard, in tegenstelling tot het glazuur van de tanden, dus na verloop van tijd zullen dergelijke kronen de bovenste laag van aangrenzende tanden op de tegenoverliggende kaak wissen.

De derde plaats wordt ingenomen door metaalkeramische tandkronen. De metalen basis geeft ze kracht, en het buitenste deel, bedekt met keramiek, esthetiek. Volkeramische kronen zijn vaak erg kwetsbaar, hoewel hoe duurder het keramiek, hoe beter en betrouwbaarder het is.

Op de laatste plaats staan kronen van metaal en kunststof, omdat ze, ondanks hun solide basis, niet alleen van vorm, maar ook van kleur kunnen veranderen. De keerzijde van dit materiaal is het veelvuldig afbrokkelen van kunststof van metaal door een slechte verbinding. De houdbaarheid van dergelijke kronen is niet meer dan drie jaar, dus ze worden meer gebruikt als een tijdelijke optie voor de tijd van wennen aan nieuwe prothesen.

Esthetiek van tandkronen

De meest esthetische kronen zijn gemaakt van zirkoniumoxide en aluminium, omdat ze, wanneer ze in de mondholte worden bevestigd, op dezelfde manier doorschijnen in het licht als natuurlijke tanden. Het is bijna onmogelijk om ze van de echte te onderscheiden.

Het materiaal dat wordt gebruikt bij de vervaardiging van keramische kronen is natuurlijk en het meest betaalbaar voor tandrestauratie. En cermets worden over het algemeen alleen aanbevolen voor de restauratie van laterale tanden, omdat wanneer ze worden geïnstalleerd in plaats van de voortanden, hun basis zichtbaar zal zijn.

Op metaal gebaseerde kronen zijn het slechtst omdat ze aan geen van de esthetische eisen voldoen.

Kosten van tandheelkundige kronen

De duurste kronen zijn kunstgebitten van zirkoniumoxide, wat wordt verklaard door hun sterkte en duurzaamheid, evenals door hun hoge esthetiek. Alle andere kronen kosten ongeveer dezelfde prijs, behalve metaal-kunststof, omdat het gebruik ervan beperkt is, omdat ze alleen als tijdelijke kronen worden gebruikt.

Aanbevolen: