Wat Is Het Blu-ray-formaat En Hoe Verschilt Het Van De Rest?

Inhoudsopgave:

Wat Is Het Blu-ray-formaat En Hoe Verschilt Het Van De Rest?
Wat Is Het Blu-ray-formaat En Hoe Verschilt Het Van De Rest?

Video: Wat Is Het Blu-ray-formaat En Hoe Verschilt Het Van De Rest?

Video: Wat Is Het Blu-ray-formaat En Hoe Verschilt Het Van De Rest?
Video: How Does Blu-ray Work? - LaserDisc, CD, DVD, Blu-ray Explained 2024, Mei
Anonim

Het Blu-ray-formaat is de meest veelbelovende technologie voor het opnemen van gegevens op optische media. Het heeft een aantal belangrijke voordelen waardoor Blu-ray-schijven een leidende positie in het kernsegment van de markt hebben kunnen innemen en concurrenten hebben verdrongen.

Wat is het blu-ray-formaat en hoe verschilt het van de rest?
Wat is het blu-ray-formaat en hoe verschilt het van de rest?

Optische media van de eerste generatie

Een belangrijke sprong in de ontwikkeling van gegevensdragers waren de zogenaamde optische media, beter bekend als compact discs, die magnetische diskettes bijna volledig vervingen. Conceptueel waren ze een verbeterde versie van vinylplaten die bekend waren uit de kindertijd, alleen in plaats van soundtracks werden er nullen en enen op opgenomen, die niet met een naald werden gelezen, maar met een dunne laserstraal. Doordat de laserstraal veel dunner is dan de naald, werd het mogelijk om tot zeshonderd megabyte aan gegevens op één schijf van twaalf centimeter vast te leggen. Compact discs waren de eerste generatie optische media. Later kwamen apparaten voor het zelf opnemen van gegevens op dergelijke schijven en cd's zelf met de mogelijkheid om te herschrijven in de verkoop.

De tweede generatie dvd's had een dichtere oppervlaktestructuur dan cd's. De mogelijkheid om het schijfgebied productiever te gebruiken, bleek te wijten aan het feit dat een laserstraalgenerator met een kortere golflengte, dat wil zeggen dunner, werd ontworpen. Als gevolg hiervan zou veel meer informatie kunnen worden opgenomen op een schijf van hetzelfde gebied. Zelfs een enkellaagse dvd zou ongeveer 4,5 gigabyte aan gegevens kunnen bevatten, en de uitvinding van meerlagige dubbelzijdige schijven maakte het mogelijk om tot 16 gigabyte op één schijf op te nemen.

De volgende fase in de ontwikkeling van optische media was het HD-dvd-formaat, dat wil zeggen high-definition dvd. In tegenstelling tot eerdere soorten media, werd bij het opnemen en lezen van HD-dvd geen rode, maar een violette laser gebruikt, waarvan de golflengte nog korter was, dus ongeveer 15 gigabyte aan gegevens werd vastgelegd op een enkellaagse schijf van 12 centimeter.

Voordelen van Blu-ray

Net als HD DVD is Blu-Ray de derde generatie optische media. Het is ontwikkeld door bedrijven die concurreren met HD-dvd-makers. In het geval van Blu-Ray werd dezelfde blauwviolette laser gebruikt die in HD DVD-apparaten wordt gebruikt, maar het significante verschil zat in de schijf zelf. Alle drie generaties optische media bestonden uit een basis van polycarbonaat, waarop een speciale laag was aangebracht, die diende voor het opnemen en opslaan van gegevens. Deze laag was niet bestand tegen mechanische schade, wat vaak leidde tot schade aan schijven door krassen of vuil. In 2004 werd een fundamenteel nieuw type polymeercoating uitgevonden, die Blu-Ray-schijven beschermde tegen mechanische belasting, waardoor ze veel sterker en duurzamer werden. Bovendien maakte dit het mogelijk om de dikte van de beschermlaag zes keer te verminderen, wat het op zijn beurt mogelijk maakte om ongeveer 25 gigabyte op één schijf te schrijven.

Deze innovaties leidden ertoe dat in 2008 bijna alle filmmaatschappijen overschakelden op het Blu-Ray-formaat en de HD-dvd-maker weigerde de technologie te ontwikkelen om de "format-oorlog" te vermijden. Naast alles in het Blu-Ray-formaat werden meer geavanceerde technologieën gebruikt om te beschermen tegen illegaal kopiëren, wat natuurlijk een extra argument werd voor de belangrijkste consumenten van dergelijke media - filmmaatschappijen.

Aanbevolen: