Hoe Een Thyristor Aan Te Sluiten?

Inhoudsopgave:

Hoe Een Thyristor Aan Te Sluiten?
Hoe Een Thyristor Aan Te Sluiten?

Video: Hoe Een Thyristor Aan Te Sluiten?

Video: Hoe Een Thyristor Aan Te Sluiten?
Video: How to use a Thyristor as a Switch 2024, April
Anonim

Een thyristor is een elektronische component die opent wanneer er spanning op de poort wordt gezet en vervolgens open blijft, ongeacht de spanningsverandering erover. Om de thyristor te sluiten, is het noodzakelijk om de voeding van het gecontroleerde circuit uit te schakelen.

Hoe een thyristor aan te sluiten?
Hoe een thyristor aan te sluiten?

instructies:

Stap 1

In het DC-circuit fungeert de thyristor als een opslagelement, vergelijkbaar met een RS-flip-flop. Om het in deze modus te laten werken, stelt u een circuit samen dat bestaat uit een gelijkgerichte en gefilterde spanningsbron van 6 V, een gloeilamp van 6 V, 0,1 A en een thyristor. Neem het op in het open circuit, zodat de anode naar de positieve van de stroombron wijst en de kathode naar de gloeilamp wijst.

Stap 2

Direct na het aanleggen van spanning op het circuit zal het lampje niet gloeien, omdat de thyristor gesloten is. Om het te openen, neemt u een weerstand met een weerstand van 100 Ohm tot 1 kOhm (afhankelijk van het type apparaat) en sluit u deze aan tussen de thyristoranode en de stuurelektrode. Het lampje gaat branden en blijft branden, zelfs nadat de weerstand is verwijderd.

Stap 3

Er zijn twee manieren om een gloeilamp te doven. De eerste is om een jumper aan te sluiten tussen de anode en de kathode van de thyristor en deze vervolgens te verwijderen. Wanneer de jumper wordt verwijderd, gaat het licht uit. De tweede methode is om de stroombron los te koppelen en vervolgens in te schakelen of een kortstondige onderbreking van het circuit dat ervan wordt gevoed.

Stap 4

De thyristor gedraagt zich heel anders als de voeding een gelijkrichter bevat, maar geen filter heeft en een rimpelspanning genereert. In dit geval zal de lamp gelijktijdig oplichten en uitgaan met het aansluiten en verwijderen van de weerstand tussen de anode en de stuurelektrode. Houd er rekening mee dat de stroom in het regelcircuit aanzienlijk minder zal zijn dan in het gecontroleerde circuit. De thyristor heeft dus versterkende eigenschappen en stelt u in staat een krachtige belasting te regelen met behulp van een low-power-schakelaar, terwijl u tegelijkertijd het verbranden van de contacten voorkomt.

Stap 5

Met een thyristor regelt u het vermogen in de belasting door middel van pulsbreedtemodulatie. Hiervoor wordt de schakeling ook gevoed vanuit een bron met een gelijkrichter zonder filter. De momenten van toevoer van openingspulsen naar de stuurelektrode worden verschillend gekozen, afhankelijk van het gemiddelde vermogen dat nodig is in de belasting. In feite gaat het gewoon op vol vermogen op hoge snelheid aan en vervolgens volledig uit, maar door traagheid verandert het gemiddelde vermogen soepel.

Stap 6

In de praktijk worden in dimmers (dimmers) die volgens dit principe werken meestal geen thyristors gebruikt, maar triacs die in staat zijn om stroom in beide richtingen door te laten. Dit vermijdt het gebruik van een gelijkrichterbrug. Een neonlamp of een dinistor wordt gebruikt als drempelelement voor een scherpe opening van de triac, zoals bijvoorbeeld in het volgende diagram:

www.electronics-project-design.com/Light-Dimmer-Circuit.html

Aanbevolen: