Wat Zijn Schotelantennes

Inhoudsopgave:

Wat Zijn Schotelantennes
Wat Zijn Schotelantennes

Video: Wat Zijn Schotelantennes

Video: Wat Zijn Schotelantennes
Video: Wat zijn satellieten? [Schooltv] 2024, April
Anonim

Een schotelantenne is een reflectorantenne die is ontworpen om een signaal van een satelliet te ontvangen of uit te zenden. Satellietschotels zijn er in verschillende soorten en maten. De meest voorkomende zijn direct focus antennes.

Wat zijn schotelantennes
Wat zijn schotelantennes

Wat is een schotelantenne?

Een satellietschotel is een signaalzender (of ontvanger) van een kunstmatige satelliet. Het principe van zijn werking is vergelijkbaar met een spiegel waaraan de converter is bevestigd. Dit apparaat ontvangt en zet de ontvangen hoogfrequente signalen om naar een lagere middenfrequentie.

Er zijn verschillende soorten schotelantennes: plat, bolvormig, reflecterend, hoorn en andere. Elk van hen heeft zijn eigen kwaliteiten, maar vanwege de hoge prijs en de moeilijkheden bij massaproductie worden ze in beperkte hoeveelheden geproduceerd.

Soorten schotelantennes

Satellietschotels zijn in vorm verdeeld in offset (van het woord offset - "off-center") en directe focus. Focus - de plaats waar de converter is bevestigd.

Een klassieke schotelantenne is een directe focusantenne. De converter in zo'n antenne is in het midden bevestigd met ijzeren spaken. De spaken en converter werpen een schaduw op de antenne en verminderen daardoor het gebruik van het reflecterende oppervlak. En hoe groter de antennediameter, hoe zwakker dit effect helpt. Helaas zijn direct focus antennes te gevoelig voor weersveranderingen. Regen, sneeuw of ijs op de spiegel verstoren de signaalontvangst van de satelliet.

Bij een offset antenne ligt de focus aan de onderkant, niet in het midden. Daarom moet men bij het opstellen van dergelijke antennes er rekening mee houden dat hier de richting naar de satelliet hoger is dan de loodrecht op het vlak onder een bepaalde hoek. Meestal is de hoek van dergelijke antennes 25-26 graden, maar er zijn andere opties. Hierdoor is de offset antenne nagenoeg verticaal gemonteerd, wat voorkomt dat regenwater zich ophoopt of sneeuwt.

Ophangingen waarop satellietschotels zijn gemonteerd, zijn van twee soorten: polair en azimutaal. De azimutophanging is de eenvoudigste en goedkoopste. Een antenne met een dergelijke ophanging kan maar op één satelliet worden afgestemd en wordt op een beugel gemonteerd. Om een signaal van andere satellieten te ontvangen, moet u de schotel volledig opnieuw configureren.

De gepolariseerde ophanging maakt het mogelijk om de antenne op meerdere satellieten tegelijk af te stemmen. Het afstemmen van een dergelijke antenne is ingewikkelder en de kosten zijn ook hoger. Polaire hangers zijn meestal uitgerust met antennes met directe focus en offset-antennes - met een vast azimut.

Satellietschotels zijn gemaakt van verschillende materialen. De meest populaire zijn aluminium antennes. Ze roesten niet en zijn lichter dan staal. Maar aluminium is een zeer zacht metaal en vervormt gemakkelijk, wat de prestaties van de antenne zelf sterk beïnvloedt.

De stalen plaat is veel sterker, maar corrosief en zwaarder. Kunststof antennes zijn vrij licht van gewicht, maar ze zijn zeer gevoelig voor verschillende omgevingsfactoren. Mesh antennes zijn bestand tegen windbelasting, maar ontvangen minder signalen in de Ku-band.

Aanbevolen: