Een Techniek Kiezen Voor Spraakopname

Inhoudsopgave:

Een Techniek Kiezen Voor Spraakopname
Een Techniek Kiezen Voor Spraakopname

Video: Een Techniek Kiezen Voor Spraakopname

Video: Een Techniek Kiezen Voor Spraakopname
Video: Welke soort spaarrekening kiezen? 2024, Mei
Anonim

Spraakopnames worden uitgevoerd met bandrecorders, analoge en digitale voicerecorders, computers, maar ook met mobiele telefoons en spelers. Tegelijkertijd worden ingebouwde en externe microfoons gebruikt, die qua werking en ontwerp van elkaar verschillen.

Een techniek kiezen voor spraakopname
Een techniek kiezen voor spraakopname

instructies:

Stap 1

In mobiele telefoons en mp3-spelers is de voicerecorder-functie een hulpfunctie. Gebruik ze alleen voor spraakopname als de kwaliteitseisen laag zijn. Hoewel de ingebouwde microfoons electret zijn, is hun gevoeligheid zo laag dat elke poging om de spraak van de spreker op te nemen, zelfs vanaf de eerste rijen van de zaal, bij voorbaat gedoemd is te mislukken - u krijgt een zacht gemompel waarin het zal worden moeilijk om de woorden te onderscheiden. Indien gewenst kunt u het apparaat in de borstzak van de spreker stoppen - alleen dan wordt voldoende verstaanbare spraak opgenomen.

Stap 2

Ingebouwde microfoons werken veel beter in zakrecorders - zowel cassette als microcassette, en digitaal. Houd er bij de aankoop van een analoge dictafoon rekening mee dat het vrij moeilijk is om er cassettes of microcassettes voor te kopen, omdat ze door de verspreiding van digitale technologieën niet langer in trek zijn. De oplossing kan zijn om dezelfde cassette opnieuw te gebruiken nadat de opnamen met een computergeluidskaart in digitale vorm zijn omgezet en vervolgens van een analoog medium worden gewist. Als u een digitale voicerecorder aanschaft, let dan niet alleen op de hoeveelheid geheugen, maar ook op de kwaliteit van het werk met de USB-poort. Vraag bij de aankoop van een goedkoop apparaat aan de verkoper om aan te tonen dat er geen plotselinge onderbreking van de gegevensoverdracht is, zelfs niet als het apparaat is aangesloten op een USB-poort en een paar minuten actief is geweest.

Stap 3

Als je nog een bandrecorder hebt, en deze is goed afgesteld, dan kun je deze gebruiken voor spraakopname. Met een ingebouwde microfoon zal de opnamekwaliteit beter zijn dan met een mp3-speler of mobiele telefoon, maar slechter dan met een dictafoon. De opname gemaakt door de bandrecorder kan ook via de geluidskaart naar de computer worden overgebracht.

Stap 4

Door een computer te gebruiken om het rapport op te nemen, kunnen extra manipulaties worden vermeden. Het handigst in dit opzicht zijn notebooks en netbooks met ingebouwde microfoons. Installeer het Audacity-programma op de machine - het is platformonafhankelijk en geschikt voor verschillende besturingssystemen. Vergeet niet om ook de microfooningang in de mixer in te schakelen - soms is deze standaard uitgeschakeld.

Stap 5

Als een van de hierboven beschreven apparaten een ingang voor een externe microfoon heeft, zal het gebruik ervan de opnamekwaliteit aanzienlijk verhogen. U kunt een headset aansluiten op een mobiele telefoon, een electretmicrofoon op een dictafoon of computer en een dynamische op een bandrecorder. De uitzondering op deze regel zijn sommige Toshiba-notebooks die zijn ontworpen om te werken met dynamische microfoons. Als u een microfoon aansluit van een type waarvoor het apparaat niet is ontworpen, resulteert dit in een volledig gebrek aan geluid of een daling van het volume. Merk ook op dat een dynamische microfoon, vanwege zijn lagere gevoeligheid, direct voor het gezicht van de spreker moet worden geplaatst, maar bijna geen externe ruis registreert. In zeer rumoerige omgevingen is het raadzaam om een differentiële microfoon of keeltelefoon te gebruiken.

Aanbevolen: