Wat Is Baka-yoke In Techniek?

Wat Is Baka-yoke In Techniek?
Wat Is Baka-yoke In Techniek?

Video: Wat Is Baka-yoke In Techniek?

Video: Wat Is Baka-yoke In Techniek?
Video: Poka Yoke (Error Proofing) - Meaning, Concept, Types, Stages, & Implementation Explained. 2024, April
Anonim

Het concept van baka-yoke is naar mijn mening ingenieus. Het stelt ons in staat om niet elke dag veel fouten te maken. Waar bestaat het uit?

Wat is baka-yoke in techniek?
Wat is baka-yoke in techniek?

Eigenlijk werd het concept van baka-yoke formeel beschreven (je kunt ook een uitdrukking met dezelfde betekenis vinden - poka-yoke) in het midden van de vorige eeuw door een Japanse ingenieur die voor Toyota werkte. De essentie is om een onderdeel of een heel apparaat te ontwerpen om onjuiste installatie of onjuist gebruik te voorkomen. Dit wordt bereikt op een elementaire manier - vanwege asymmetrie.

Een typisch voorbeeld zijn opritten voor een computer, die alleen in de juiste sleuf en alleen aan de rechterkant kunnen worden gestoken. Het feit is dat de RAM-strips asymmetrische uitsparingen hebben en het is gewoon onmogelijk om ze verkeerd te installeren. Een even bekend voorbeeld zijn de vele stekkers en connectoren. Dezelfde USB- of HDMI-connectoren zijn speciaal ontworpen met baka-yoke in gedachten, zodat het onmogelijk was om ze verkeerd in te steken.

Baka-y ke is ook te vinden in de software. Ten eerste gebruiken de meeste ontwikkelaars een systeem om gebruikersacties te bevestigen (de gebruiker ontvangt meestal een waarschuwing in de vorm van systeemberichten en de noodzaak om zijn acties te bevestigen door op de "Ja" of "Nee" knop te drukken). U kunt uzelf ook beschermen tegen domme gebruikersacties die tot aanzienlijke problemen in het systeem of met het apparaat zullen leiden door gebruikersrechten te beperken.

Historische referentie:

1. De vertaling van de uitdrukking "baka-yoke" komt overeen met het Engelse idiot proof of foolproof (beschermd tegen misbruik). Sommige kenners van de Russische taal geloven dat deze vertaling van deze uitdrukking voor het eerst verscheen na de publicatie van "One-Story America" door Ilf en Petrov.

2. De vertaling van poka-yoke komt overeen met de Engelse fout-proofing. Maar de essentie van het baka-yoke-concept wordt volgens experts nauwkeuriger uitgedrukt in het eerste woord.

Aanbevolen: