LCD Of Plasma: Vergelijk En Kies

Inhoudsopgave:

LCD Of Plasma: Vergelijk En Kies
LCD Of Plasma: Vergelijk En Kies

Video: LCD Of Plasma: Vergelijk En Kies

Video: LCD Of Plasma: Vergelijk En Kies
Video: LCD Vs LED Vs OLED Vs Plasma Vs Quantum Dot TVs Explained! 2024, Maart
Anonim

Met de komst van lcd-tv's leek het erop dat alle andere technologieën tot het verleden zouden behoren. Dit is wat er gebeurde met CRT-tv's. Wat plasma betreft, zijn ze echter niet alleen niet verdwenen, maar worden ze nog steeds verbeterd en geproduceerd door toonaangevende fabrikanten van huishoudelijke apparaten.

Thuisbioscoop
Thuisbioscoop

Lcd-tv's domineren praktisch de tv-markt. Hun technologie is goed ontwikkeld en ze hebben lage kosten, wat gunstig is voor fabrikanten. Deze tv's zijn al verlost van "kinderziektes" en zelfs met goedkope modellen kun je een beeld van hoge kwaliteit krijgen.

Met al zijn voordelen hebben lcd-tv's echter ook belangrijke nadelen die bijvoorbeeld plasma-tv's niet hebben, waardoor het plasma blijft drijven. Daarom gaat het debat verder over wat beter is - plasma of LCD.

Voor- en nadelen van lcd-tv's

De belangrijkste voordelen van lcd-tv's zijn de helderheid van het scherm en, nog belangrijker, de mogelijkheid om Full HD-panelen met kleine diagonalen te produceren. Full HD schermen van 3 inch worden al gemaakt!

LCD-schermen zijn ook ideaal voor het bekijken van stilstaande beelden zoals foto's of tekeningen, waardoor ze onmisbaar zijn als computermonitoren.

Helaas gaan sommige tekortkomingen verder - dit is de reactietijd en de beruchte kijkhoeken, evenals onvoldoende contrast, ongelijkmatige achtergrondverlichting, onjuiste weergave van zwart-witte kleuren. En hoewel fabrikanten deze indicatoren verbeteren, kunnen deze problemen niet volledig worden geëlimineerd, omdat ze een gevolg zijn van de meerlaagse structuur van de LCD-matrix.

Voor- en nadelen van plasma

De voordelen van plasma zijn een hoog contrast en realisme van kleurenweergave, onbereikbaar voor LCD-panelen. Ook zijn de kosten van tv's met grote diagonalen - meer dan 50 inch - lager dan die van lcd-tv's en is de beeldkwaliteit hoger.

In moderne plasmapanelen hebben fabrikanten de belangrijkste nadelen weggenomen: een verhoogd stroomverbruik en een lage levensduur. Nu is het energieverbruik op het niveau van lcd-tv's, en de bron overschrijdt 100.000 uur, voor lcd's - 60.000 uur. De schermhelderheid is nog steeds lager dan die van LCD - dit is alleen belangrijk als u graag tv kijkt in een zeer helder verlichte kamer.

Het grootste nadeel van plasma tegenwoordig is het onvermogen om panelen met een hoge resolutie te maken met een diagonaal van minder dan 42 inch. Dit komt door de fysieke onmogelijkheid om willekeurig kleine cellen te creëren. Daarom mag Full HD-plasma niet kleiner zijn dan 50 inch.

3D-functie

Het blijkt dat plasma ideaal is voor 3D. Plasma 3D-weergave is vrijwel vrij van overspraak, lensverduistering van actieve brillen bij sommige hoeken, diepste zwartwaarden en hoogste contrast, brede kijkhoeken en zeer aantrekkelijke prijzen.

De nadelen zijn hetzelfde: er zijn geen tv's met kleine diagonalen en een onvoldoende opstelling.

conclusies

Als je een tv nodig hebt met een diagonaal van minder dan 42 inch, dan is er tegenwoordig geen alternatief voor LCD. Plasma kleiner dan 42 inch wordt simpelweg niet geproduceerd en beeldbuizen behoren al tot het verleden.

Als je op zoek bent naar een grote tv voor thuisbioscoop, dan is de keuze ondubbelzinnig - plasma. U krijgt het perfecte beeld, met realistische kleuren, hoge definitie en contrast, comfortabeler voor de ogen en tegelijkertijd zijn de kosten van een dergelijk paneel lager dan bij LCD.

Aanbevolen: