De Belangrijkste Kenmerken Van Gadgets En Hun Betekenis

De Belangrijkste Kenmerken Van Gadgets En Hun Betekenis
De Belangrijkste Kenmerken Van Gadgets En Hun Betekenis

Video: De Belangrijkste Kenmerken Van Gadgets En Hun Betekenis

Video: De Belangrijkste Kenmerken Van Gadgets En Hun Betekenis
Video: TOP 10: de belangrijkste gadgets van dit decennium 2024, Maart
Anonim

Als het tijd is om een nieuwe telefoon of laptop te kopen, zullen veel consumenten waarschijnlijk worden geconfronteerd met een enorme lijst met specificaties en functies. Het zal veel tijd kosten om te begrijpen waar ze voor zijn. U kunt de belangrijkste kenmerken benadrukken waarvoor u een gadget moet kiezen. Bovendien hebben een smartphone, tablet en laptop een vergelijkbare architectuur, verschillen alleen in de schaal van uitvoering.

Het is een hele wetenschap om alle binnenkanten van gadgets effectief te laten werken
Het is een hele wetenschap om alle binnenkanten van gadgets effectief te laten werken

Centrale verwerkingseenheid (CPU

De centrale verwerkingseenheid, of gewoon 'processor', is het brein dat de gadget bestuurt. In eenvoudige bewoordingen is dit een rekenmachine en hoe sneller deze berekeningen uitvoert, hoe sneller het apparaat werkt.

In de parameters van de CPU geven ze meestal "klokfrequentie" aan, wat betekent hoe snel berekeningen kunnen worden uitgevoerd. Een andere zeer belangrijke parameter is het aantal cores. Ook hier geldt dat hoe hoger hun aantal, hoe meer de centrale processor taken tegelijkertijd kan uitvoeren. Betekent betere prestaties en meer gelijktijdig draaiende applicaties.

Met de ontwikkeling van technologie zijn processors complexer en functioneler geworden. De toplijn van smartphoneprocessors heeft bijvoorbeeld speciale AI-componenten die speciale algoritmen uitvoeren die zijn ontworpen om machine-intelligentie te trainen. Daarom zie je in sommige specificaties voor smartphones, in plaats van opnemen, een processor - een chipset.

De centrale verwerkingseenheid is niet het enige onderdeel dat verantwoordelijk is voor de prestaties van de gadget, maar het belangrijkste. Wil je meer performance en sneller applicatiewerk, dan zul je moeten betalen.

RAM-geheugen

RAM is de wachtkamer voor uw applicaties. Supersnelle opslag waar alle geopende applicaties en bestanden aanwezig zijn. Daarom, hoe meer RAM, hoe kleiner de kans dat het apparaat langzamer gaat werken bij het openen van extra applicaties en browsertabbladen.

Als u de prestaties van een laptop wilt verbeteren, leert de gebruiker over de verschillende soorten RAM. Hoe complexer de architectuur en het RAM-apparaat, hoe hoger de gegevensoverdrachtsnelheid, de stabiliteit van de werking en bijgevolg de prijs van dergelijke producten. Maar over het algemeen is het bij het kiezen van gadgets de moeite waard om te overwegen hoeveel RAM-eenheden beschikbaar zijn.

Het moet duidelijk zijn dat wanneer het RAM-geheugen vol is, het apparaat niet bevriest, maar dezelfde verwerking van processen plaatsvindt, wat merkbaar wordt voor de gebruiker ("vertraagt of glitches"). Daarom is het feit van een nauwkeurige balans tussen het werk van de CPU en RAM erg belangrijk. Hoe beter de componenten zijn geselecteerd en debuggen, hoe beter de uitvoer zal zijn.

Zo is smartphonefabrikant Apple beduidend inferieur aan RAM ten opzichte van zijn belangrijkste concurrent Samsung. Maar dankzij doordachte hardware en software leveren iPhones uitstekende prestaties en stabiliteit.

Interne en externe opslag opslag

Elke laptop, tablet of smartphone heeft intern geheugen voor het opslaan van bestanden en het opnemen van applicaties. Ook is een bepaald geheugengebied gereserveerd voor het Windows-, macOS-, Android- of iOS-besturingssysteem en systeemapplicaties. Dit betekent dat de volledige hoeveelheid opslagruimte nooit beschikbaar zal zijn volgens de apparaatspecificatie.

Nogmaals, er is een neiging om cloudopslag te gebruiken, waarmee u informatie op servers kunt opslaan en zo het interne geheugen van het apparaat kunt vrijmaken. Vergeet ook niet dat het interne geheugen vergroot kan worden door externe harde schijven of USB-drives (voor laptops) of geheugenkaarten (voor smartphones) aan te sluiten. Maar in het geval van smartphones is het de moeite waard om te verduidelijken of ze de functie van geheugenuitbreiding door externe media ondersteunen.

GPU GPU

Een grafische verwerkingseenheid is vergelijkbaar met een centrale verwerkingseenheid, maar heeft een functie van de beeldkwaliteit van het beeldscherm. Hoe beter de GPU, hoe beter de details van je favoriete game of de verwerking van augmented reality-effecten voor het camerafilter.

In smartphones is de GPU ingebouwd in het CPU-circuit. In eenvoudigere laptopmodellen werd dezelfde technische oplossing gevonden, maar in duurdere modellen is de GPU-module geïmplementeerd in een gespecialiseerde videokaart.

Als je geen video hoeft te verwerken of het apparaat niet is aangeschaft voor het spelen van videogames, dan hoef je je niet al te veel zorgen te maken over de GPU. Het wordt vaak gekozen als aanvulling op de CPU.

Als het doel is om een GPU op een aparte videokaart te kiezen, dan is het noodzakelijk om rekening te houden met kenmerken als klokfrequentie en dedicated videogeheugen. Top-end kaarten kosten indrukwekkende bedragen, maar afhankelijk van de taken kun je videokaarten van het midden- en budgetsegment overwegen.

Productietechnologie weergeven

In het geval van smartphones is de belangrijkste keuze tussen OLED-schermen (organic light-emitting diode) en LCD-schermen (liquid crystal). Een van de belangrijkste verschillen tussen de twee is hoe het scherm van het LCD-apparaat wordt verlicht, terwijl OLED pixelgebaseerde helderheidsregeling biedt.

Kies een OLED-scherm
Kies een OLED-scherm

OLED-schermen bieden een diepere kleurweergave, contrast, helderheid en diepere zwarttinten. En de prestaties van LCD-kwaliteit bieden natuurlijke kleuren. In het meer betaalbare segment zijn smartphones uitgerust met een LCD-matrix, omdat hun productietechnologie goedkoper is dan OLED.

LCD's domineren in laptops en monitoren vanwege de technische aspecten van het beeldschermontwerp. Maar het gebruik van OLED-matrices wint aan kracht, vooral in duurdere modellen. Laptops en monitoren met dergelijke schermen zijn de beste aankoopoptie.

De specificaties voor gadgets geven ook de resolutieparameters in pixels aan, dat wil zeggen hun totale aantal en de beeldverhouding van het scherm. Een andere gespecificeerde parameter is de berekening van pixels per inch. Hoe hoger deze eigenschap, hoe duidelijker het scherm.

IP-bescherming

De meeste moderne apparaten, waaronder smartphones, hebben een inbraakbeveiliging. Deze indicator wordt gereduceerd tot de numerieke waarde van het IP. De essentie van deze indicator is hoeveel de gadget wordt beschermd tegen het binnendringen van stof en water. IP68, de hoogste classificatie voor huishoudelijke apparaten, staat bijvoorbeeld voor 6 - penetratie van vaste deeltjes (stofdeeltjes kunnen niet in het apparaat komen) en 8 - bescherming tegen vocht (het apparaat is bestand tegen continue onderdompeling in water in overeenstemming met specificaties van de fabrikant).

Hoe hoger de IP-classificatie van de smartphone, hoe praktischer deze is
Hoe hoger de IP-classificatie van de smartphone, hoe praktischer deze is

Ter vergelijking: smartphones met de classificatie IP67 en IP68 zijn bestand tegen volledige onderdompeling in water. Maar een apparaat met een IP68-classificatie kan langer en dieper in het water blijven. De bijbehorende vermeldingen zijn te vinden in de apparaatspecificaties. Een smartphone kan bijvoorbeeld 30 minuten werken op een diepte van 1,5 meter.

Niet alle smartphones zijn gebouwd volgens zulke hoge normen. Het is absoluut noodzakelijk dat u vertrouwd raakt met de specificaties van het apparaat. Maar laptops en personal computers zijn oorspronkelijk niet bedoeld om te worden beschermd tegen vocht en stof. De huidige technologie is erg duur om hoogwaardige IP-standaarden op deze apparaten te implementeren.

Batterijen en oplader

De parameter van de batterijcapaciteit van smartphones wordt aangegeven in milliampère-uren (mAh). Bij het kiezen van een apparaat moet je altijd rekening houden met hoeveel het apparaat verbruikt. Een smartphone met een groot display en krachtige hardware zal de batterij sneller leeg laten lopen. Je moet altijd kijken naar de specificaties van de fabrikant voor de autonomie van de gadget.

Tegenwoordig zijn veel telefoons uitgerust met een snellaadfunctie. Deze parameter wordt aangegeven in watt (W) en kan van fabrikant tot fabrikant verschillen. Ook bieden veel smartphones de functie van draadloos opladen, maar tot nu toe kan deze technologie geen grote vermogens realiseren bij het overdragen van energie.

Als u smartphones met snellaadfunctie gebruikt, hoeft u deze alleen op te laden met originele opladers. De fabrikant heeft alle parameters berekend voor maximale efficiëntie en veiligheid van het gebruik van deze functie.

In het geval van een laptop is het minder gebruikelijk om in de specificatie een batterijparameter in mAh te vinden. Vaker wel dan niet, registreert de fabrikant de levensduur van de batterij van volledig opgeladen tot de minimale waarde tijdens normaal werk. Het is altijd de moeite waard om de vermelde specificaties te controleren met onafhankelijke beoordelingen om er zeker van te zijn dat het apparaat voldoet aan de opgegeven levensduur van de batterij.

Camera

Onlangs hebben smartphonefabrikanten geconcurreerd in het aantal geïnstalleerde cameralenzen in het apparaat. Dergelijke trucs breiden de opnamefunctionaliteit uit. Een grotere hoek of een hoger zoomniveau kan worden bereikt.

Apple smartphone camera's behoren tot de hoogste kwaliteit
Apple smartphone camera's behoren tot de hoogste kwaliteit

Het is soms lastig om gedetailleerde cameraparameters te vinden in de specificaties voor smartphones, maar meestal geven ze het aantal megapixels en de grootte van het diafragma aan. Megapixels helpen u te begrijpen hoe groot en gedetailleerd het beeld zal zijn, en het diafragma helpt u de hoeveelheid doorgelaten licht te begrijpen. De diafragmagrootte wordt bijvoorbeeld aangeduid met f / 2, 0 en hoe lager het getal na de breuk, hoe meer licht er doorheen gaat en hoe beter het beeld zal zijn.

Als je nog dieper graaft, vind je links naar de grootte van sensoren en pixels. In beide gevallen betekent een groter formaat meer vastgelegd licht en mogelijk betere opnamen.

In theorie zouden meer lenzen, meer sensoren en meer megapixels de camera beter moeten maken, maar dat is geen garantie. Het is absoluut noodzakelijk dat u zich vertrouwd maakt met recensies en voorbeelden van afbeeldingen op internet.

Aanbevolen: